امروزه افراد زیادی با عارضهها و ناهنجاریهای دندانی چون اپن بایت، دیپ بایت، اورجت یا کراودینگ دندان، دست و پنجه نرم میکنند. شاید شما هم جزو کسانی باشید که بدنبال درمانی برای بهبود ظاهر نامرتب دندانها و فک خود باشید. اما چه راه درمانی برای این مال اکلوژنها وجود دارد؟ بله درست است، ارتودنسی دندان! ارتودنسی انواع و روشهای مختلفی دارد. از ارتودنسی بدونِ جراحی کاموفلاژ گرفته تا ارتودنسی سریع یا ارتودنسی متحرک. هر یک از این روشها مزایا و اهداف درمانی خود را دارند. رایجترین نوع ارتودنسی، ارتودنسی ثابت دندان است. اما تکنولوژی نوین دندانپزشکی یک رقیب سرسخت برای آن یافته! ” ارتودنسی دیمون” یکی از جدیدترین انواع ارتودنسی دندان.
در ارتودنسی ثابت، براکت های ارتودنسی به کمک کش های بسیار ظریفی به سیم ارتودنسی متصل می گردند، اما در ارتودنسی دیمون از نوعی براکت با سیستم پیشرفته استفاده می شود. در واقع براکت های ارتودنسی دیمون دارای سیستمی با قابلیت باز و بسته شدن خودکار هستند. اگر میخواهید اطلاعات بیشتری درباره این تکنولوژی مفید دندانپزشکی بدست آورید تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
فهرست مطالب:
- تشریح عملکرد ارتودنسی دیمون
- مراحل ارتودنسی دیمون
- مزایای ارتودنسی دیمون
- شکل ارتودنسی دیمون با شفاف چه تفاوتی دارد؟
- معایب ارتودنسی دیمون
- هزینه ارتودنسی دیمون
- تعداد جلسات تنظیم بریس برای ارتودنسی دیمون
- سخن پایانی
- سوالات متداول
تشریح عملکرد ارتودنسی دیمون
ارتودنسی دیمون دستگاه ارتودنسی خود – بسته ای است که مانند بریس های قدیمی سنتی شکل می گیرد. اما به جای داشتن براکت هایی که به طور مرتب سفت تر و تنظیم می شوند، ارتودنسی دیمون از مکانیزم لغزنده ای استفاده می کنند که سیم ها را به براکت ها وصل می کند. در هنگام جابه جا شدن دندان ها به همراه آنها به طور طبیعی حرکت می کند. این باعث می شود که این بریس های دیمون راحت تر و زیبا تر باشند. همچنین بتوانند نتیجه قویتری را در زمان کوتاهتر ارائه دهند.
دستگاه دیمون از روش متفاوتی برای جابه جایی دندان ها به جای درست استفاده می کند. این بریس ها به سیم های مموری متصل می شوند که براکت های لغزنده را بدون فشاری که کش های قدیمی معمولا ایجاد می کردند، به هم وصل می کند. سپس دستگاه دیمون تنظیم می شود تا با سفت تر شدن در طول زمان دندان های شما را به تدریج جا به جا کند. این فرآیند از فشار کمتری نسبت به بریس های قدیمی استفاده می کند که معمولا نیازمند درمان مکمل شامل بیرون کشیدن دندان ها و بسط کام است.
مراحل ارتودنسی دیمون
در ارتودنسی دیمون که براکت ها خود باز شونده هستند و در مقایسه با سایر روش ها، به تنظیم کمتری احتیاج دارند و به همین سبب نیاز به مراجعات مکرر به ارتودنتیست احساس نمی شود. مراحل انجام این نوع ارتودنسی به شرح زیر است:
۱. معاینه اولیه وضعیت دندان
معاینات اولیه صورت گرفته و عکس های لازم در رادیوگرافی (با استفاده از اشعه ایکس) تهیه می شود. ارتودنتیست با بررسی این عکس ها دقیقا تشخیص می دهد که ساختار دندان ها به چه نوع درمانی نیاز دارد. در این مرحله دندانپزشک باید سایر مشکلات دندانی مانند؛ پوسیدگی دندان، بیماری های لثه و… را در صورت وجود تشخیص داده و پیش از ارتودنسی، درمان نماید. چرا که ممکن است عدم درمان این مشکلات، اختلالاتی را در درمان ارتودنسی وارد کند.
۲. نصب براکت دیمون
پس از درمان سایر مشکلات دندانی و تعیین روش درمان ارتودنسی که دیمون است، براکت ها با استفاده از چسب های مخصوص روی سطح دندان ها نصب می شود. بعد از نصب براکت ها، نوبت به اتصال سیم ارتودنسی می رسد که از طریق آن، براکت ها به هم وصل شده و سیستم قوسی شکل ایجاد می شود. در آخر درباره ی نحوه عملکرد بریس دیمون و نکات مراقبتی لازم به بیمار توضیح داده خواهد شد.
۳. جلسات مراجعه
درست است که ارتودنسی دیمون به اندازه سایر روش های ارتودنسی نیاز به مراجعه به دندانپزشک جهت تنظیم براکت ها ندارد، با این حال لازم است که جلسات دوره ای تنظیم شود تا روند پیشرفت درمان توسط ارتودنتیست کنترل و بیمار هم سوالات خود را بپرسد.
۴. برداشتن بریس دیمون و ساخت ریتینر
پس از به پایان رسیدن روند درمان به صورت کامل، بریس دیمون برداشته می شود و از دندان های بیمار قالب گیری شده و جهت ساخت ریتینر (پلاک نگهدارنده) به لابراتوار ارسال می شود. استفاده از ریتینر جهت جلوگیری از بازگشت درمان و حفظ ساختار جدید دندان ها لازم است.
مزایای ارتودنسی دیمون
نتایج مطالعات نشان داده است که در مقایسه با سیستم های معمولی، براکت دیمون مزایای زیر را دارد:
کاهش تعداد مراجعات به متخصص ارتودنسی
از آنجایی که در ارتودنسی دیمون دیگر نیازی به لیگاتور های الاستیکی نیست، در نتیجه به تنظیمات کمتری نیاز پیدا خواهد کرد. این امر به کاهش تعداد مراجعات بیمار به متخصص ارتودنسی منجر خواهد شد.
با توجه به این طراحی منحصر به فرد، بیمار می تواند دندان های خود را به موقعیت های صحیح آن با شیوه ای راحت تر نسبت به براکت های سنتی حرکت دهد. ارتودنسی دیمون از لحاظ زیبایی نسبت به براکت های فلزی سنتی کمتر قابل توجه می باشد. همچنین این ارتودنسی دارای سیستم آسان تری برای تمیز نگه داشتن است.
ارزانتر بودن نسبت به سایر انواع ارتودنسی
ارتودنسی دیمون یک سیستم نسبتا جدید می باشد که هزینه گرانتری را در مقایسه با ارتودنسی ثابت با براکت های فلزی معمولی دارا می باشد. اما مزایای دیگر روش دیمون باعث شده که این روش مقرون به صرفه باشد. زیرا تعداد جلسات معاینه ارتودنسی کاهش می یابد.
اصطکاک کمتر ارتودنسی دیمون
از آنجایی که هیچ نوع اصطکاکی با حذف استفاده از لیگاتور های الاستیکی وجو ندارد، دندان های فرد می توانند آزادانه حرکت کنند. بنابراین امکان هرگونه سایش و فرسودگی به طور کامل حذف خواهد شد.
کاهش طول درمان ارتودنسی
در این نوع طول درمان ارتودنسی کاهش داده می شود. طی مطالعاتی که انجام شده است به طور معمول می توانیم چیزی حدود ۶ ماه کاهش زمان را مشاهده کنیم.
هنگامی که میزان اصطکاک میان دندان ها کم می شود این امر تا حدی بر کاهش یافتن زمان درمان نیز اثر می گذارد.
تجربه درد کمتر
با توجه به سنجش میزان درد در روش دیمون نتایج حاصله نشان داده است که بیماران درد بسیار کمتری را به نسبت سایر روش های دیگر تحمل می کنند.
براکت دیمون نتایج عالی و سریعی به شما میدهد
نتایج حاصل از ارتودنسی دیمون بسیار عالی و رضایت بخش است. حتی بیماران می توانند نتایجی بهتر و سریع تر و البته با درد و عوارض جوانبی کمتر را طی این روش مشاهده کنند. براکت دیمون به عنوان یک تکنولوژی پیشرفته شناخته شده است که دندان ها را بهتر از روش های سنتی حرکت داده و به تعدیل کمتری نیاز دارد.
سیستم دیمون روش درمانی بالینی است که به خوبی دندان ها را تنظیم میکند. با استفاده از ارتودنسی دیمون، بیماران می توانند نتیجه نهایی فوق العاده ای را به دست آورند و سریع تر به درمان خود پایان دهند.
افزایش سلامت دهان و دندان با ارتودنسی دیمون
در براکت های معمولی باکتری ها و پلاک های بیشتری جمع آوری می شود. کش ها نیز اغلب با مواد غذایی و نوشیدنی های مختلف رنگی خواهند شد. با حذف این کش ها در سیستم دیمون می توان سلامت دهان و دندان را در حین درمان ارتودنسی افزایش داد. پس میتوان لبخند سالم تری داشت.
شکل ارتودنسی دیمون با شفاف چه تفاوتی دارد؟
از مهمترین تفاوتهای روش دیمون و شفاف میتوان به نحوه نمایش این دو مدل از ارتودنسی اشاره نمود. ارتودنسی شفاف از ژلههای بیرنگ تشکیل میشود که برای مرتب کردن دندانها استفاده میگردد و پلاکهای شفاف به صورت کاملاً اختصاصی بعد از تصویر برداریهای سه بعدی طراحی و ساخته میشوند. هر یک از پلاکهای شفاف به مدت دو هفته بر روی دندانها قرار میگیرند و فقط برای میل کردن غذا و نوشیدنیها این پلاکها را میتوان از دهان خارج نموده و مجدداً بعد از صرف غذا آنها را باید در دهان قرار داد.
در رابطه با استفاده از ارتودنسیهای دیمون که به شکل بریس های فلزی میباشد به راحتی میتوان آنها را تمیز کرد. تفاوت روش دیمون و شفاف در نحوه استفاده از این براکت ها در زمان میل نمودن غذا میباشد. بر عکس پلاک های شفاف که در زمان مصرف غذا باید پلاک ها از دهان خارج شود در زمان استفاده از دستگاه های دیمون نیازی به خارج کردن آن نیست. بریس های شفاف دیمون به مانند ارتودنسیهای فلزی میباشد، اما تفاوت اصلی در شفاف بودن این گونه از ارتودنسیها است.
معایب ارتودنسی دیمون
- هزینه این روش به نسبت دیگر روشهای ارتودنسی گران تر است.
- از آنجا که این نوع ارتودنسی قابل مشاهده است ، برای افرادی که به ظاهر لبخند اهمیت قائل اند، مناسب نیست.استفاده از براکت های روشن تا حد زیادی از جلب توجه آن می کاهد اما نمیتواند جایگزین ارتودنسی نامرئی باشد. افرادی که به ظاهر لبخند خود اهمیت میدهند باید از ارتودنسی نامرئی استفاده کنند.
هزینه ارتودنسی دیمون
تقریبا هیچ کلینیک، مطب یا حتی سایتی را پیدا نمیکنید که هزینه ارتودنسی دندان را به صورت دقیق عنوان کرده باشد و یا وارد جزئیات آن شده باشد. البته دلیل مشخصی دارد. زیرا برخلاف پروسههای رایج دندانپزشکی (مانند کشیدن دندان که روند و تعرفه مشخصی دارد)، ارتودنسی یک درمان کاملا متفاوت است که نحوه درمان از شخصی به شخص دیگر متغییر است. یعنی هیچ دو شخصی عیناً مشابه هم درمان نمیشوند. بنابراین ذکر تعرفه دقیق ارتودنسی بدون معاینه حضوری ممکن نیست. با این وجود میتوان گفت که هزینه ارتودنسی دیمون در سال ۱۴۰۱ برای هر فک ۱۳ میلیون تومان به بالا میباشد.
تعداد جلسات تنظیم بریس برای ارتودنسی دیمون
یک تفاوت شاخص بین ارتودنسی با بریس معمولی و ارتودنسی دیمون وجود دارد. و آن هم دفعات مراجعه به مطب متخصص جهت تنظیم بریس ها است. برای تنظیم بریس های معمولی شما باید تقریبا هر چهار هفته یکبار به متخصص مراجعه کنید.
اما از آنجایی که دیمون نوعی ارتودنسی خود تنظیم است نیاز به مراجعه مکرر ندارد و شما تنها هر ۸ هفته یکبار باید به متخصص مراجعه کنید. این یعنی درد ارتودنسی کمتری تجربه میکنید زیرا جلسات تنظیم با درد همراه است.
سخن پایانی
در این مطلب درباره ارتودنسی دیمون خواندیم. همانطور که براکت های سنتی دارای جنس های متفاوتی هستند، براکت های دیمون نیز در جنس ها و آلیاژ های متنوعی در دسترس می باشند. از بین تمامی این انواع، براکت های سرامیکی به دلیل جلب توجه کمتر روی دندان ها و شفافیت، محبوبیت بیشتری دارند. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
خیر در این روش ارتودنسی نیازی به کش و الاستیک ارتودنسی نیست زیرا براکت ها طوری طراحی شده اند که بی نیاز از الاستیک هستند.
قرار نیست از ارتودنسی دیمون توقع معجزه داشته باشید. اما آنچه که درباره این نوع ارتودنسی مهم است کارایی و سرعت بالاتر آن نسبت به روش های سنتی است. زیرا نیازی به مراجعات مکرر به ارتودنتیست ندارد. سرعت حرکت دادن دندان ها در طول هر ماه محدودیت هایی دارد و با ارتودنسی دیمون نمی توان طول درمان ارتودنسی را به کمتر از ۶ ماه تغییر داد.
بله تمامی براکت های شفاف در صورت عدم بهداشت دهان و دندان و رسیدگی مداوم ممکن است زرد شده و تغییر رنگ بدهند.
معمولا هر ۶ الی ۱۰ هفته یک بار نیاز است که برای ارتودنسی دیمون به متخصص ارتودنسی خود مراجعه کنید. این در حالی است که برای ویزیت ارتودنسی ثابت سنتی باید هر ماه به ارتودنتیست مراجعه کنید.