شلوغی دندان یکی از شکلات نسبتا شایع دندانیست. ازدحام و نامرتب بودن دندان ها می تواند حفظ سلامت دندان ها و سلامت لثه ها را با مشکل رو به رو کند. با شلوغ بودن دندان، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن به طور منظم انجام نمی شود که این اتفاق می تواند به بیماری لثه و خونریزی کردن لثه ها ختم شود. این ها تنها بخشی از عوارض این عارضه است. شما درباره درمان ازدحام دندان چه می دانید؟ آیا میدانید در موارد ارثی به سادگی میتوان در کودکی این ناهنجاری را درمان نمود؟ درباره درمان های حوزه دندانپزشکی کودکان چه میدانید؟ شما تا چه حد به ظاهر و سلامت خود اهمیت میدهید؟ تا پایان این مقاله با ما باشید تا با کراودنگ دندان و درمان آن بیشتر آشنا شوید.
فهرست مطالب:
- کراودینگ دندان چیست؟
- پارامترهای موثر در ایجاد کراودینگ دندان
- پیامدهای داشتن دندانهای شلوغ چیست؟
- انواع کراودینگ دندان
- سنجش میزان و شدت شلوغی دندانها
- روشهای درمانی کراودینگ دندان
- سخن پایانی
- سوالات متداول
کراودینگ دندان چیست؟
کراودینگ یا شلوغی دندان یک اصطلاع پزشکی است که وضعیت نامرتب دندان ها را نسبت به یکدیگر توصیف می کند. در علم دندان پزشکی تخصصی، از این مشکل تحت عنوان اختلالات بایت یاد می شود. افرادی که با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند، دندان های آن ها ازدحام بیش از حدی دارد و فشار وارده به دندان باعث می شود که حالت نامرتب و کج پیدا کنند.
پارامترهای موثر در ایجاد کراودینگ دندان
- فک کوچک: گاها دندان های بیمار بزرگ نیستند و این فک است که بسیار کوچک است و یا رشد کاملی نداشته است
- دندان های بزرگ: گاهی نیز فک بیمار استاندارد است اما دندان ها بسیار بزرگ هستند. هرچند که عمده علت بروز کرودینگ دندان ها کوچک بودن فک و قوس دندانی است
- عادات غلط: عادات غلط مثل مکیدن انگشت زبان و ناخن موجب نامرتب شدن دندان ها می شود
- تغذیه نامناسب: این امر می تواند منجر به عدم رشد کافی فکین شود
- وجود دندان اضافه: تعداد دندان برخی افراد از تعداد نرمال بیشتر است بدین ترتیب وجود دندان اضافه می تواند باعث کرودینگ شود
پیامدهای داشتن دندانهای شلوغ چیست؟
کراودینگ دندان که باعث به وجود آمدن دندان های نامرتب می شود عوارضی را در پی دارد. در زیر به برخی از آنها اشاره می کنیم.
- ایجاد مشکل زیبایی هنگام لبخند
- ایجاد اختلال هنگام تکلم یا صحبت کردن
- تجمع خرده های غذایی
- ایجاد جرم بین دندان ها
- انحراف فک در موارد خاص
- افزایش احتمال پوسیدگی دندان ها
- التهاب لثه
- احساس درد هنگام جویدن وجود دندان اضافه در دهان
- عدم دسترسی به تعدادی از دهان ها جهت تمیز کزدن و مسواک زدن
انواع کراودینگ دندان
کراودینگ دندان دسته های متفاوتی دارد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
کراودینگ اکتسابی
در این نوع کراودینگ، بین قوس دندانی و اندازه دندان ها عدم تناسب وجود ندارد بلکه شرایط محیطی قوس دندانی را کوچک می کند. یکی از عواملی که باعث کوچک شدن قوس دندانی می شود کشیدن زود هنگام آخرین دندان شیری کودک می باشد که باعث می شود مولرهای دائمی به سمت جلو حرکت کرده و قوس دندانی کوتاه شود. با بیان این موضوع والدین بهتر می توانند اهمیت حفظ دندان های شیری را درک کنند.
کراودینگ ارثی
زمانی که عدم تناسب اندازه دندان ها و فک دلیل ارثی داشته باشد، کراودینگ ارثی گفته می شود.
جالب است بدانید که در برخی موارد ممکن است پدر دارای دندان ها بزرگ و فک بزرگ باشد و مادر دارای دندان ها و فک کوچک باشد و هیچ کدام از آن ها نامرتبی در دندان های خود نداشته باشند، ولی کودک آن ها دندان های بزرگ را از پدر و فک کوچک را از مادر به ارث برده باشد و دچار کراودینگ شود
سنجش میزان و شدت شلوغی دندانها
متخصصان ارتودنسی این ناهنجاری را با مقیاس میلی متر اندازه گیری می کنند. اگر دندان ها از هم فاصله داشته باشند ، به این معنی است که بیمار دندان های نا مرتب و دیاستما دارد. اگر دندان های بیمار بیش از حد به هم نزدیک باشند یا روی هم قرار گرفته باشند، امکان دارد مشکل بیمار کراودینگ دندان باشد.
روشهای درمانی کراودینگ دندان
درمان کراودینگ دندان به عوامل متعددی بستگی دارد. از جمله این عوامل:
سن بیمار، شدت نا مرتبی دندان، زاویه دندان های قدامی، رابطه فک بالا وبایین نسبت به هم، ضخامت لب ها، برجستگی بینی و وضعیت چانه همگی در طرح درمان کراودینگ نقش ایفا می کنند. بعضی موارد بدون کشیدن دندان درمان می شوند اما برای درمان بیشتر موارد بخصوص کراودینگ ارثی باید تعدادی دندان کشده شود.
درمان ارتودنسی برای مشکل کراودینگ
برای درمان این نوع بهم ریختگی های دندانی و کراودینگ ابتدا باید به یک متخصص ارتودنسی مراجعه کنید. سپس با تشخیص آن ها ، در صورت لزوم دندان های خلفی یا عقل خود را نزد یک دندانپزشک بکشید.
نکته حائز اهمیت این می باشد که کشیدن دندان های خلفی بدون مشورت با متخصص ارتودنسی در پیشرفت درمان مفید نیست. اگر کشیدن لازم نباشد و به صورت خودکار این کار انجام شود تاثیر مثبتی در درمان نخواهد داشت ، زیرا دندان های شلوغ باید به وسیله یک دستگاه ارتودنسی مناسب جا به جا شوند و دقیقا در جای مناسب قرار بگیرند.
اگر بدون مشورت پزشک فضا برای دندان های شلوغ خالی شود تغییری ایجاد نخواهد شد زیرا دندان ها حرکتی نمی کنند و تنها این عمل توسط متخصص ارتودنسی تعیین می شود که چه تعداد دندان و در چه مکان هایی باید از قوس دندان کشیده شود. در درمان ارتودنسی دندان های شلوغ بین ۲ تا ۴ دندان کشیده می شود. این دندان ها به صورت متقارن در آورده می شوند. اگر یک دندان از قوس بالای دندان راست کشیده شود ، دندان های دیگر از سمت چپ همان قوس دندانی کشیده می شوند.
درمان کراودینگ دندان با کامپوزیت یا ارتودنسی
هنگامی که بیمار افزون بر دندان های نامنظم و شلوغ از ناهنجاری های فک نیز رنج می برد، کامپوزیت حتی برای بهبود و اصلاح موقت دندان ها نمی تواند تاثیر گذار باشد. به غیر از مورد بیان شده، کامپوزیت باعث ناتوانی در حرکت دندان ها و قرار دادن آن ها در جای مناسب می شود. پس می توان نتیجه گرفت که کامپوزیت نمی تواند انتخاب خوبی برای درمان کردن مشکل کراودینگ باشد.
سخن پایانی
در این محتوا درباره کراودینگ دندان و دلایل آن خواندیم. روش های درمانی آن را نیز بررسی کردیم. در آخر باید اشاره نمود که زمانی که فک جای کافی برای رشد دندانها نداشته باشد، دندان عقل به علت کمبود جا داخل لثه نهفته باقی میماند و یا به صورت کج رشد میکند. این دندان نهفته و رشد نیافته میتواند درد و مشکلات بسیاری برای فرد به وجود آورد. میتوان گفت شلوغی دندانها خود عاملی برای عدم رشد صحیح دندان عقل است همچنین این دندان خود میتواند سبب شلوغی دندانها در فک شده و بقیهی دندانها را با مشکل کمبود فضا روبرو کند.. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
– مشکل زیبایی هنگام لبخند
– تجمع خرده های غذایی
– ایجاد جرم بین دندان ها
– ایجاد اختلال درهنگام صحبت کردن
– احساس درد هنگام جویدن
این روش بدین ترتیب است که ۲ دندان در ردیف بالا و ۲ دندان در ردیف پایین کشیده می شود. اما بابت از دست دادن دندانهای خود نگران نباشید. با ادامه درمان ارتودنسی و به پایان رساندن این دوره دیگر هیچ کس نمی تواند حدس بزند که ۲ یا ۴ دندان از شما کشیده شده است.
خیر الزاما در تمام درمان های ارتودنسی این دسته از بیماران نیازی به کشیدن دندان نیست. در برخی از بیماران پزشک تشخیص می دهد که دندانی از بیمار نکشد. متخصص ارتودنسی با گذاشتن پیچی در فکین آنها را باز می کند و به اصطلاح قوس دندانی را افزایش می دهد. بدین ترتیب فضای کافی برای همه دندان ها در اختیار خواهد داشت.