بهداشت دهان و دندان

با دهانشویه ها بیشتر آشنا شوید

آیا شما تجربه استفاده از دهانشویه‌ها را دارید؟ دهانشویه مایعی است که برای شستشو و تمیز نگه داشتن فضای داخل دهان استفاده می شود. بعضی از مردم از دهانشویه برای از بین بردن بوی بد دهان استفاده می کنند و برخی دیگر برای جلوگیری از پوسیدگی دندان. آیا درباره انواع آن و موارد استفاده هر نوع چیزی می دانید؟ در حفظ بهداشت دهان و دندان، دهانشویه یک یار کمکی بسیار مهم است. در این مقاله با ما همراه باشید تا با دهانشویه‌ها بعنوان یاور سرسخت خمیردندان و نخ دندان بیشتر آشنا شوید.

دهانشویه جایگزین مسواک زدن و نخ دندان از نظر بهداشت دهان نیست. فقط در صورت استفاده صحیح موثر است. همچنین درک این نکته مهم است که فرمول های مختلف محصول حاوی مواد مختلفی هستند و همه دهانشویه ها نمی توانند دندان های شما را تقویت کنند.

چه ماده‌ای در دهانشویه برای هدف شما مناسب است؟

مهم است که به لیست مواد تشکیل دهنده نگاهی دقیق بیندازیم. بسیاری از محصولات دارای چندین ترکیب هستند که برای درمان شرایط خاص یا سلامت کلی دندان ها ساخته شده اند. برخی از مواد تشکیل دهنده موجود در دهانشویه موارد زیر هستند:

  • فلوراید: این ماده با پوسیدگی دندان مبارزه کرده و مینای دندان را تقویت می کند.
  • ستیل پیریدینیوم کلرید : این ماده بوی بد دهان و باکتری ها را از بین می برد.
  • کلرهگزیدین: این باعث کاهش پلاک و کنترل لثه می شود.
  • روغن ضروری: بعضی از دهانشویه ها حاوی ترکیباتی هستند که در روغنهای اساسی یافت می شوند ، مانند منتول (نعناع) ، اکالیپتوس و تیمول ( آویشن ) که دارای خاصیت ضد قارچی و ضد باکتریایی هستند.
  • کاربامید پراکسید یا هیدروژن پراکسید: این ماده دندان را سفید می کند.
مطالعه بیشتر
دندانساز کیست؟ + شرایط گرفتن مدرک دندانسازی تجربی چگونه است؟

دسته‌بندی دهانشویه های درمانی

دهانشویه‌های درمانی را می‌توان به سه نوع اصلی تقسیم کرد: ضدعفونی کننده، ضد تجمع پلاک و پیشگیری کننده.

دهانشویه ضد عفونی کننده

دهانشویه‌ حاوی کلرهگزیدین با غلظت ۰.۲ درصد یکی از ضد عفونی کننده‌هایی است که معمولاً برای مراقبت‌ بهداشتی دهان و دندان تجویز می‌شود. این محلول‌ مدتهاست که به عنوان یک استاندارد طلایی در میان دهانشویه‌های ضدعفونی کننده دهان و دندان شناخته شده‌ است. برای مبارزه با باکتری‌ها‌ و قارچ‌های دهان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • دهانشویه کلرهگزیدین اغلب قبل از جراحی و یا پس از آن، زمانی که بار باکتریایی در محل جراحی با روش‌های دیگر کاهش نمی‌یابد و یا هنگامی که مسواک زدن برای بیمار دشوار است، به عنوان یک درمان مکمل کوتاه مدت و یا به عنوان جایگزینی برای مراقبت‌های روازنه بهداشت دهان و دندان تجویز می‌شود.
دهانشویه
  • دهانشویه کلرهگزیدین همچنین در درمان فوری زخم‌های دهان و عوارض فرسایشی مخاط دهان، به منظور جلوگیری از عفونت ثانویه‌ای که ممکن است روند درمان را کندتر سازد، تجویز می‌شود.
  • این دهانشویه‌ همچنین برای رفع بوی بد دهان ناشی از تجمع گسترده‌ باکتری‌های آزاد کننده گوگرد در سطح پشت زبان (یک سوم انتهایی آن) مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دهانشویه ضد تجمع پلاک

پلاک دندان لایه‌ای است که از تجمع باکتری‌ها تشکیل می‌شود. دهانشویه ضدپلاک بر مراحل مختلف شکل‌گیری لایه‌های پلاک دهان اثر می گذارد. به کنترل مراحل اولیه و پیشرفت بیماری‌های لثه کمک می‌کند همچنین نقش موثری در کاهش پوسیدگی دندان‌ها دارد.

دهانشویه پیشگیری کننده

از میان دهانشویه‌هایی که دارای اثرات پیشگیری اولیه هستند، دهانشویه‌های حاوی فلوراید به طور گسترده‌ای مورد استفاده قرارمی گیرند. موارد استفاده از آن ها برای جلوگیری از پوسیدگی دندان و گاهی برای اصلاح ضایعات اولیه پوسیدگی دندان است. دهانشویه‌های حاوی فلوراید برای بیماران بالاتر از هشت سال که در معرض خطر ابتلا به پوسیدگی دندان هستند، توصیه می‌شود. 

مطالعه بیشتر
علت دندان درد را بشناسید و به آسانی آنرا درمان کنید

استفاده از دهانشویه چه امتیازاتی به ما می‌دهد؟

  •  پاکسازی باقی مانده غذا از دهان : دهان شویه محلولی است که برای تمیز کردن دندان ها به خصوص نواحی که مسواک به آن ها نمی رسد مفید است. استفاده منظم از دهان شویه باعث پاکسازی باقی مانده غذا و از بین رفتن پلاک های نرم روی دندان ها می شود. اگرچه شستن دندان ها با آب تقریبا همین کار را انجام می دهد اما بسیاری از دهان شویه ها علاوه بر آن نفس را نیز خوشبو می کنند.
دهانشویه
  •  از بین بردن باکتری های دهان : دهان شویه های بهداشتی با از بین بردن پلاک و باکتری های داخل دهان از بروز مشکلاتی همچون التهاب لثه پیشگیری می کنند. لازم به ذکر است باکتری های ناشی از عفونت لثه با ورود به جریان خون باعث مشکلات سلامتی خاص در زنان باردار می شوند که با استفاده منظم از دهان شویه می توان جلوی آن را گرفت.
  • سفید شدن دندان ها : اگرچه اثر سفید کنندگی دهانشویه به پای سفید کننده های دندان نمی رسد اما یکی از فواید برخی دهان شویه های بهداشتی این است که به مرور زمان باعث سفید شدن دندان ها می شوند . برای این منظور توصیه می شود از دهان شویه های حاوی پراکسید کاربامید یا هیدروژن پراکسید استفاده کنید. به این مسئله نیز توجه داشته باشید که دهان شویه آنتی باکتریال باعث تیره شدن دندان ها می شود. اگر در انتخاب دهان شویه مناسب که خاصیت سفید کنندگی نیز داشته باشد دچار سردرگمی هستید بهتر است با دندانپزشک در این مورد مشورت کنید.
مطالعه بیشتر
دندان قروچه +از علل تا عوارض

طریقه استفاده صحیح

قبل از شروع برای دانستن دوز مصرف دهانشویه دستورالعمل درج شده روی برچسب را مطالعه کنید ، اغلب دهان شویه ها دوز حدود ۲۰ میلی لیتر را توصیه می کنند که برای تمیز کردن دندان در یک نوبت مناسب است اما برخی دهان شویه های فلوراید دار تنها به ۱۰ میلی لیتر در هر نوبت نیاز دارند . به جز مواردی که از دهان شویه تجویزی توسط پزشک استفاده می کنید در سایر موارد لازم نیست بیش از حد نگران مصرف دقیق دهان شویه باشید . کافیست مقداری باشد که دهان بدون احساس ناراحتی پر شده و بتوانید دهان شویه را به راحتی در دهان بچرخانید .

نحوه مصرف

مقدار مورد نظر را به یک باره داخل دهان بریزید. دهان را بسته و محلول را با فشار داخل دهان بچرخانید ، از بلعیدن دهان شویه خودداری کنید. این کار را به مدت ۳۰ ثانیه تا ۱ دقیقه (به زمان درج شده روی برچسب دقت کنید) انجام دهید . مطمئن شوید که محلول به جلو و پشت دندان ها رسیده و آن را روی زبان و سقف دهان نیز بچرخانید . در مرحله آخر محلول را به طور کامل از دهان بیرون بریزید . ممکن است لازم باشد ۳۰ دقیقه یا بیشتر پس از استفاده ، از نوشیدن و خوردن خودداری کنید.

سخن پایانی

در این نوشتار درباره دهانشویه ها سخن گفتیم. به یاد داشته باشید استفاده نامناسب از دهانشویه‌‌‌های ضـد عفونی کننده چند عارضه دارد. یکی اینکه اگر طولانی‌مدت مصرف شوند، فلور میکروبی طبیعی دهان را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند. به عبارت دیگر باکتری‌های مفید و بی‌تاثیر در پوسیدگی را هم از بین می‌برند. علاوه براین مصرف طولانی‌مدت آنها، به ویژه کلرهگزیدین، باعث بدرنگی دندان‌ها می‌شود. این بدرنگی داخل درزهای دندان و در سطوح بین دندان‌های مجاور رسوب می‌کند و تمیز کردن دندان‌ها را بسیار دشوار می‌سازد. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را رد کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

مطالعه بیشتر
عمل فرنکتومی چیست؟ + از علل تا درمان

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا