ارتودنسی دندان

ارتودنسی دندان چیست؟

شاید شما هم تا کنون نامی از ارتودنسی دندان شنیده باشید. ارتودنسی به معنای مرتب کردن دندانها است. اگر ریشه لاتین این کلمه را در نظر بگیرید، “ارتو” به معنای تصحیح کردن و “دنس” به معنای دندان است. با پیدایش ارتودنسی، تحول عظیمی در درمان ناهنجاری های دندانی به وجود آمد. شما درباره روش‌های ارتودنسی و مراحل انجام ان چه می‌دانید؟ فکر می‌کنید چه هنگام شما هم به ارتودنسی نیاز خواهید داشت؟ باید گفت، درمان وضعیتی که دندان‌‌های یک فرد در هنگام بسته شدن دهان، به شکل مناسب و استانداردی بر روی همدیگر قرار نمی‌گیرند را ارتودنسی گوییم.

تشخیص نیاز به ارتودنسی دندان

فقط دندانپزشک یا متخصص ارتودنسی می تواند تعیین کند که آیا شما می توانید از ارتودنسی استفاده کنید یا خیر. به کمک ابزارهای تشخیصی که شامل یک تاریخچه کامل پزشکی و دندانپزشکی هستند، یک معاینه بالینی، مدل های گچ دندان هایتان و تصویر برداری اختصاصی، یک پزشک ارتودنتیست می تواند تصمیم بگیرد آیا ارتودنسی نیاز دارید یا خیر. و این ارتودنتیست است که می تواند طرح درمانی صحیحی برای رفع مشکل دندان ها پیشنهاد دهد.
اگر به یکی از وضعیت های زیر دچار هستید ممکن است نامزد انجام ارتودنسی باشید.

  • Overbite، زمانی که دندانهای فوقانی هم پوشانی عمودی زیادی بر روی دندانهای ردیف پایین دارند.
  • Underbite، به ظاهر “بولداگ” معروف است که در آن دندان های ردیف پایین خیلی جلوتر از دندان های فوقانی قرار می گیرد و ردیف بالا بیش از حد عقب هستند.
  • Crossbite، هنگام جویدن دندانهای بالا از بعد عرضی به درستی بر روی دندانهای پایین قرار نمی گیرند
  • Open bite، یا باز بودن بین دو فک در ناحیه جلو عقب یا کناره ها. درباره عارضه اپن بایت بیشتر بخوانید.
انواع مال اکلوژن
انواع مال اکلوژن دندان
  • Misplaced midline یا خط میانی نابجا – هنگامی که خط میانی دندان های فوقانی با خط میانی دندان های پایینی در یک راستا قرار نمی گیرند.
  • Spacing یا فاصله، فضاهای بین دندان ها که ممکن است بر اثر از دست دادن یک دندان یا حتی رشد ناقص یا عدم رشد یک دندان به وجود بیاید.
  • Crowding یا شلوغی دندان، زمانی که تعداد زیادی دندان (بیشتر از حد نرمال) در یک ردیف دندانی قرار می گیرند. این وضعیت منجر به روی هم افتادن دندانها می شود.
مطالعه بیشتر
ارتودنسی نگین دار مناسب چه افرادی است؟ + بررسی وظایف اصلی ارتودنسی نگین دار

انواع روش‌های ارتودنسی دندان کدامند؟

در حالی که سالانه میلیون‌ها کودک و بزرگسال شروع به درمان ارتودنسی می‌کنند، انواع مختلفی از درمان ارتودنسی برای انتخاب وجود دارد. انتخاب شما بستگی به این دارد که کدام روش درمانی برای نیازهای شما مناسب است و هر روش مزایای خاص خود را دارد.
• ارتودنسی نامرئی
• ارتودنسی متحرک
• ارتودنسی ثابت
• ارتودنسی رنگی
• ارتودنسی دیمون
• ارتودنسی لینگوال

ارتودنسی نامرئی

ارتودنسی نامرئی، بیشتر مورد توجه افراد بزرگسال است. از مزیت‌های این نوع ارتودنسی، نمایان نبودن آن بر روی دندان است. اما برای همه افراد قابل اجرا نیست. در صورتیکه تمایل به درمان، به روش ارتودنسی نامرئی هستید، ابتدا باید متخصص ارتودنسی، وضعیت دندان و فک شما را بررسی کند.

ارتودنسی متحرک

درمان توسط ارتودنسی متحرک، معمولا برای مشکلات خفیف پیشنهاد می‌شود. این درمان برای هر دو فک بالا و پایین قابل اجرا است. اما برای دندان‌های پایین، تحمل این روش ارتودنسی سخت و دشوار است.
دستگاه ارتودنسی متحرک از پلاستیک شفاف ساخته می شوند و به صورت سفارشی برای دهان بیمار ساخته می شوند. این یک تنش محکم است و تمام دندان ها را در موقعیت قرار می‌‌دهد.

ارتودنسی متحرک


همچنین یک وسیله ارتودنسی متحرک است که از ترکیبی از پلاستیک و فلز ساخته شده و به صورت سفارشی و متناسب با دهان بیمار ساخته می‌شود. بسته به نیاز بیمار برای ایجاد ثبات در دندان، از نگهدارنده‌های متحرک برای دوره‌های مختلف استفاده می‌شود.

ارتودنسی دندان رنگی

ارتودنسی رنگی، در میان نوجوانان بسیار محبوب است. استفاده از بریس‌های رنگی با تنوع رنگی زیاد، سبب شده که این نوع ارتودنسی، توجه این گروه سنی را به خود جلب کند.

مطالعه بیشتر
آشنایی با روند درمان ارتودنسی

ارتودنسی دیمون

ارتودنسی دیمون از روش‌های جدید ارتودنسی است. برخلاف ارتودنسی سنتی که اتصال سیم به براکت‌های ارتودنسی، با استفاده از کش‌های بسیار کوچک انجام می‌شود، در ارتودنسی دیمون از براکت‌هایی با قابلیت باز و بسته شدن کشویی استفاده می گردد.
به دلیل اینکه در این نوع ارتودنسی از کش‌های کوچک در اطراف هر براکت استفاده نمی‌شود، بنابراین بیمار می‌تواند در طول دوره ارتودنسی، به راحتی اطراف سیم و براکت ها را تمیز نماید.

ارتودنسی دندان لینگوال

ارتودنسی لینگوال، یکی دیگر از روش‌های ارتودنسی است. این نوع ارتودنسی دندان، در دسته ارتودنسی پنهان قرار می‌گیرد زیرا که در پشت دندان‌ها اجرا می‌‍شود. به همین دلیل محبوب بزرگسالان است.

همچنین باید اشاره کرد یکی از روش های بدون جراحی برای مال اکلوژن‌های پیچیده، ارتودنسی کاموفلاژ است. اگر مشتاق هستید درباره آن بیشتر بدانید روی قسمت رنگی کلیک کنید.

ارتودنسی دندان چگونه انجام میشود؟

مراحل ارتودنسی ممکن است در افراد مختلف بر اساس نوع درمان و نوع دندان ها کمی متفاوت باشد اما به طور کلی یکسری مراحل ثابت دارد که در ادامه به توضیح آنها پرداخته ایم :

  1. ابتدا در جلسه ی اول دکتر ارتودنسی دندان های شما را معاینه می کند و مشکلات دندانها و نوع درمان و هزینه را برای شما توضیح می دهد.
  2. بعد از آن برای اینکه بتواند دقیق تر دندان های شما را بررسی کند از آنها عکس رادیولوژی می گیرد.
  3. قبل از شروع کار دکتر ارتودنتیست وضعیت لثه ها و دندان های شما را بررسی می کند. اگر لثه ها دچار عفونت و یا تحلیل رفتگی باشند باعث می شود ارتودنسی به درستی صورت نگیرد و یا اگر دندان شما پوسیده باشد و یا نیاز به کشیدن داشته باشد باعث اختلال در روند کار می شود، پس ابتدا باید آنها را رفع کنید.
  4. حال باید بر اساس نوع ارتودنسی (متحرک، ثابت و یا نامرئی) که می خواهید، کار را شروع کند.
مطالعه بیشتر
درد ارتودنسی دندان + روش‌های تسکین درد

برای درمان ارتودنسی های متحرک باید از دندان ها قالبگیری شود تا الاینرهای متحرک مخصوص آنها ساخته شود. باید حدود ۱۵ الاینر بسازند، البته این تعداد بر اساس مشکلات دندانی ممکن است بیشتر و یا کمتر شود. باید هر دو هفته یکبار آنها را تعویض کرد.

حال برای درمان ارتودنسی ثابت و یا پشت دندانی باید مراحل زیر را طی کنید :

مراحل ارتودنسی دندان
  1. در قسمت انتهایی دندان، ما بین دندان های آسیاب یک کش به نام  فضا ساز قرار داده می شود تا بتوان با ایجاد فضا بین دندان ها، حلقه ی فلزی برای سیستم براکت ها را دور دندان آسیاب انداخت. این کش باید چند روز در دهانتان قرار گیرد.
  2. بعد از آن نوبت به چسباندن براکت ها می رسد. قبل از نصب براکت ابتدا دندان هایتان را جرمگیری و تمیز می کند. یک چسب و یا اسید مخصوص را روی سطح دندان قرار می دهد تا بتواند براکت ها را روی دندان بچسباند. بعد از چسباندن براکت ها به دندان یک نور پلاسما با شدت بالا روی آنها تابانده می شود.
  3. حال نوبت به اتصال سیم ها به براکت می شود. توسط این سیم ها می توان فشار بر روی دندان ها وارد کرد و آنها را حرکت داد. در بعضی مواقع اگر نیاز به جابه جایی بیشتر و یا جابه جایی فک باشد کش های کوچکی را به براکت از فک بالا به فک پایین و یا از دندانی به دندان دیگر متصل می کند.
  4. هر ماه باید توسط دکتر ارتودنسی خود ویزیت شوید تا تنظیماتی بر روی سیم ها و تعویض کش ها انجام شود. این تنظیمات باعث می شود دندان های شما صاف و مرتب شود.
  5. بعد از مرتب شدن دندان ها که ممکن است ۶ ماه الی ۳ سال طول بکشد، براکت ها و لوازم ارتودنسی که در دهان کاشته شده اند برداشته می شود.
  6. بعد از آن از دندان ها قالبگیری می شود تا تثبیت کننده ی مخصوص دندان شما ساخته شود. حال باید حدود ۱ الی ۲ سال از تثبیت کننده دندان یا همان ریتینر استفاده کنید تا دندان ها در همان حالت باقی بمانند و تثبیت شوند.
مطالعه بیشتر
درمان آپنه خواب با ارتودنسی

قیمت ارتودنسی دندان

تعرفه و هزینه ارتودنسی با توجه به انتخاب نوع درمان، ابزارهای قابل استاده، طول مدت درمان، شدت ناهنجاری فک و دندان و تخصص دندانپزشک و متخصص ارتودنسی، می تواند متفاوت باشد. اما همواره در نظر داشته باشید که برای درمان های اساسی که مربوط به دهان و دندان می باشد، همواره بهترین متخصص ارتودنسی را انتخاب نمایید تا در این زمینه تخصص لازم را داشته باشد و شما را به نتیجه دلخواه برساند. هیچ گاه قیمت پایین را فدای کیفیت کار درمانی نکنید تا نتایج زیانباری را به همراه نداشته باشد. در این صورت ممکن است هزینه های گزاف اضافی را جهت اصلاح درمان قبلی انجام دهید.

جدول قیمت ارتودنسی

نوع درمان ارتودنسیشروع قیمت (سال ۱۴۰۱)
هزینه ارتودنسی متحرک تک فک۵.۰۰۰.۰۰۰ تومان
دستگاه فانکشنال ثابت۱۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان
ارتودنسی face mask (با پلاک متحرک یا ثابت )۱۲.۰۰۰.۰۰۰ تومان
قیمت ارتودنسی ثابت یک فک (بسته به سن بیمار و نیاز به کشیدن)۱۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان
هزینه ارتودنسی ثابت دو فک (بسته به سن بیمار و نیاز به کشیدن)۲۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان
ارتودنسی برای جراحی فک (به شدت مشکل بیمار بستگی دارد)۲۵.۰۰۰.۰۰۰ تومان
قیمت ارتودنسی با دستگاه هایرکس – hyrax (به هزینه درمان اضافه میشود)۴.۰۰۰.۰۰۰ تومان
هزینه اضافه شدن دستگاه فانکشنال ثابت به دستگاه ارتودنسی ثابت۴.۰۰۰.۰۰۰ تومان
هزینه ارتودنسی دندان نهفته (به ازاء هر دندان به هزینه درمان اضافه میشود)۴.۰۰۰.۰۰۰ تومان
نصب مینی اسکرو (به ازاء هر مینی اسکرو)۱.۲۰۰.۰۰۰ تومان
هزینه براکت سرامیکی هر فک۴.۵۰۰.۰۰۰ تومان
براکت دیمون (به هزینه درمان اضافه میشود)۱۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان
براکت‌های دیمون سفید۱۶.۰۰۰.۰۰۰ تومان
هزینه ارتودنسی نامرئی (شفاف) (براساس شدت مشکل، تعداد پلاک و کمپانی سازنده پلاک)۲۳.۰۰۰.۰۰۰ تا ۳۵.۰۰۰.۰۰۰ تومان
هزینه نصب فیکس ریتینر هر فک۹۰۰.۰۰۰ تومان
هزینه نصب مجدد براکت (براساس نوع براکت)۲۰۰.۰۰۰ تا ۳۰۰.۰۰۰ تومان

ارتودنسی دندان کودکان “بهترین سن انجام ارتودنسی”

درمان ارتودنسی دندان در کودکان معمولا از سن ۱۲ سالگی شروع میشود یعنی درست زمانی که تمام دندان های شیری ریخته و دندان های دائمی سر ار لثه در آورده اند. هر چند که نمیتوان این سن را بهترین سن انجام درمان ارتودنسی نامید، اما یکی از بهترین زمان های ممکن است. در این بین استثناهایی وجود دارد. برای مثال کودکانی که از مشکل شکاف لب یا کام رنج میبرند، باید پیش از تکامل و توسعه دندان های دائمی خود تحت درمان ارتودنسی قرار بگیرند. فراموش نکنید ارتودنسی دندان نیاز به توجه ویژه‌ای دارد.

بهترین سن انجام ارتودنسی دندان

درمانهای‌ ارتودنسی تنها مختص کودکان و نوجوانان نیست و غالبا در بزرگسالان نیز انجام میشود. بعد از سن بلوغ میتوان در هر سنی اینکار را انجام داد. اما باید توجه کرد که هرچه سن بالاتر میرود معمولا شانس درمان کمتر و طولانی تر میشود.

مطالعه بیشتر
ارتودنسی مخفی چیست؟ + قیمت ارتودنسی لینگوال

سخن پایانی

در این محتوا درباره ارتودنسی دندان خواندیم. باید بدانید که طول مدت درمان با براکت معمولاً یک یا دو سال است اما هر چه مشکل ارتودنسی پیچیده تر یا شدیدتر باشد طول دوره درمان بیشتر می شود.‌ همچنین اگر درمان ارتودنسی پیشگیرانه یا مقدماتی در کودکی انجام شده باشد، طول دوره درمان در بزرگسالی کوتاهتر می شود. علاوه بر آن اگر نیاز به جراحی فک نیز باشد طول درمان بیشتر می شود. اگر می‌خواهید با یک روش پرسعتتر درمان خود را به انجام برسانید درباره ارتودنسی سریع بخوانید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا