هیچ یک از والدین دوست ندارند که دندانهای کودک دلبندشان پوسیده شود. اما گاهی با وجود تمام مراقبتها دندانها از شیارهای باریک و عمیقی شروع به پوسیدگی میکنند. این اتفاق علیالخصوص در مورد دندانهای آسیا که پهنتر هستند بیشتر رخ میدهد. والدین باید با تولد فرزندشان، آگاهیهایی درباره درمانهای دندانپزشکی کودکان چون روکش دندان شیری، دندان درد کودکان و درمان آن و مواردی از این دست بدست آورند.در مدت زمان کوتاهی این پوسیدگی گسترش یافته و به یک معضل تبدیل میشود. شما راه پیشگیرانهای برای این چالش میشناسید؟ فیشور سیلانت یکی از کارآمدترین راهحلهای پیشگیرانه است. در این مقاله با ما همراه باشید تا با این درمان آشنا شوید.
فهرست مطالب:
- فیشور سیلانت چیست؟
- هزینه فیشورسیلانت دندان در سال ۱۴۰۱
- مراحل انجام فیشور سیلانت
- سیلانت ها از چه موادی ساخته میشوند؟
- فیشورسلانت و نکاتی مهم که باید بدانیم
- معایب فیشور سیلانت
- بهترین سن برای انجام فیشور سیلانت
- تفاوت فیشورسیلانت با پرکردن دندان
- سخن پایانی
- سوالات متداول
فیشور سیلانت چیست؟
درباره کارکرد شیارهای روی دندانها چه میدانید؟ کمک به درست جویدن و خرد کردن هرچه بهتر مواد غذایی، وظیفهای است که به عهدهی این خطوط ریزودرشت روی دندان قرار دادهشده است. برخی از شیارهای روی دندان دارای عمق بیشتری هستند. در نتیجه امکان نفوذ غذا در آن فراهم است. که حتی با حفظ بهداشت دهان و دندان نیز نمیتوان آنها را بهطور کامل تمیز کرد.به مرور زمان این غذاها فاسد شده و در دهان تبدیل به اسید میشوند.برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مواد دندان را بخوانید. اسید تولیدشده در دهان یکی از اصلیترین دلایل آسیب رسیدن به ساختار دندان و پوسیدگی آن است.با توجه به اینکه کودکان توانایی کمتری در رعایت بهداشت دهان و دندان دارند لذا توجه به این موضوع برای آنها از اهمیت بیشتری برخوردار است. در مقاله ی نکات آموزشی برای بهداشت دهان و دندان کودکان، این مباحث را کاملتر دنبال کنید.
درمان فیشور سیلانت برای کودکان یک راه امن و بیخطر برای محافظت دندان از پوسیدگی است. فیشور سیلانت یک پوشش پلاستیکی محافظ است که به سطوح جونده دندانهای عقب اعمال میشود.سیلانت یک محافظ سخت را در دهان تشکیل میدهد. بدین ترتیب مانع از وارد شدن غذا و باکتریها به شیارهای ریزودرشت دندان میشود. فیشورسیلانت ماده ای ترمیمی و هم رنگ دندان است که توسط آن شیارهای عمیق سطح جونده دندان ها با آن پوشیده شده و بدین ترتیب شیارها کم عمق می شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله چگونه دندانپزشک تجربی شوم را بخوانید.
هزینه فیشورسیلانت دندان در سال ۱۴۰۱
فیشور سیلانت هر دندان | ۶.۰۰۰.۰۰۰ |
مراحل انجام فیشور سیلانت
- درابتدا سطح دندان ها کاملا با برس مخصوص پاک می شود تا میکروب ها و پلاک دندان ها برداشته شوند.
- در صورتی که درحفره ها پوسیدگی شروع شده باشد، پوسیدگی ها رفع می شوند.
- سطح دندان با مواد مخصوص آماده می شود و چسب دندان مخصوص کامپوزیت زده شده و با اشعه مخصوص سفت می شود.
- مواد فیشورسیلنت روی سطح دندان گذاشته می شود و با نور آبی رنگ سفت می شود.
- در انتهااضافه ماده فیشورسیلنت درصورت وجود بلندی کوتاه می شود.
سیلانت ها از چه موادی ساخته میشوند؟
برای اثربخشی فیشورسیلانت، لازم است که در طول انجام کار، به صورت خشک نگهداری شود. دونوع ماده وجود دارد که دندانپزشکان از آن استفاده می کنند:
سیمان گلاس آینومر (GIC)
ویژگی های سیمان گلاس آینومر عبارتند از:
- مواد پر کردنی چسبنده به رنگ دندان (از جنس پلاستیک)
- قرار دادن آنها سریع و آسان است. نیاز به طی کردن مراحل زیادی ندارد و سریعتر قرار می گیرد
- ولی به اندازه کافی قوی نیست و ممکن است سریعتر بیفتد یا پوسیده شود.
- مقاومت بیشتری در برابر آب دارد،
- می تواند نشت دهد، بنابراین ممکن است باکتری به زیر آن وارد شود.
- بهتر است به عنوان یک فیشور سیلانت موقت استفاده شود.
رزین
ویژگی های رزین:
- رزین سیلانت (اکریلیک) رزین، به رنگ دندان – که در دندانپزشکی بزرگسالان نیز استفاده می شود.
- قراردادن آن مدت زمان بیشتری طول می کشد و پیچیده تر است.
- تحقیقات نشان داده که استحکام و دوام بیشتری دارند.
- در برابر آب مقاومت کمتری دارند.
- بهتر است به عنوان فیشور سیلانت دائمی دندان مورد استفاده قرار گیرند.
فیشورسلانت و نکاتی مهم که باید بدانیم
- به طور معمول این سیلانت ها برای مدت طولانی روی شیارها را می پوشانند. اما بهتر است هر ۶ ماه یکبار توسط دندانپزشک کودکان کنترل شوند تا در صورت ایجاد مشکل احتمالی به دنبال دندان قروچه، جویدن غذاهای خیلی سفت، هسته ی میوه ها، خوراکی های جسبنده و … اصلاح شوند.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: وسایل دندانپزشکی و کاربرد آنها
- همچنین این درمان به طور ویژه ای سابقا برای دندان های آسیای اول دائمی (دندان ۶) بلافاصله بعد از رویش آن استفاده می شد. ولی در حال حاضر توصیه می شود برای تمام دندان های خلفی که دارای شیارهای عمیق، غیرقابل دسترس و نیز مستعد پوسیدگی می باشند، انجام پذیرد. علت آن است که این دندان ها در ۶ سالگی رویش می یابند. یعنی سنی که متاسفانه هنوز بیشتر کودکان و والدین آن ها مراقبت های لازم بهداشتی و تغذیه ای برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کودک را رعایت نمی کنند.
- دلیل دیگر آن است که چون رویش دندان ۶ با افتادن هیچ کدام از دندان های شیری همراه نیست، متاسفانه خیلی از والدین حتی متوجه رویش این دندان دائمی در دهان کودکشان نمی شوند و به اشتباه تصور می کنند این دندان هم یکی از دندان های شیری است که در نهایت خواهد افتاد. درباره اهمیت دندان شیری و ترتیب رویش دندان های دائمی در کودکان بیشتر بخوانید.
معایب فیشور سیلانت
از معایب فیشور سیلانت دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در اغلب موارد سیلانت ها در می آیند یا فرسوده می شوند زیرا در حین قرار دادن سیلنت ها دندان باید خشک و بدون بزاق باشد و این کار در کودکان با توجه به بزاق زیادی که دارند مشکل است.
- ۵۰ درصد از سیلانت ها ۵ سال دوام می آورند.
- اگر سیلانت به خوبی روی دندان را پوشش ندهد و یا بخشی از آن جدا شود دندان دچار پوسیدگی می شود و قسمت زیادی از آن باید پر شود .به طور میانگین، شیار پوش روی دندانها هر ۶ ماه یکبار باید توسط دندانپزشک کودک معاینه شود تا در صورت افتادن جایگزین شود.
- برای انجام موفقیت آمیز فیشور سیلانت دندان باید کاملا بدون بزاق باشد با توجه به این کودکان دندان های کوچک و بزاق زیادی دارند این کار مشکل است.
- در صورتی که سیلانت دربیاید، دندان به وضعیت اولیه خود برمی گردد و سیلانت را می توان تعویض کرد.
بهترین سن برای انجام فیشور سیلانت
معمولا بهترین زمان انجام فیشور سیلانت بعد از رویش کامل دندان و قبل از پوسیده شدن آن است. چون اولین دندان آسیای دائمی در سن ۶ سالگی رویش می کند، لازم است که حدود ۷-۶ سالگی فیشور سیلانت آن انجام شود. در این سن کودک هنوز همکاری کافی برای انجام کامل و دقیق بهداشت دهان را ندارد ، علاوه بر این چون رویش دندان ۶ همراه با افتادن دندان شیری نیست ، بسیاری از والدین حتی متوجه رویش آن نمی شوند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله هزینه کنده شدن براکت ارتودنسی را بخوانید.
دومین دندان آسیای دائمی هم در سن ۱۱ سالگی می روید. این سن مناسبی برای انجام شیارپوش روی دندان ۷ است.
تفاوت فیشورسیلانت با پرکردن دندان
هنگامی که پوسیدگی دندان به حدی پیشرفت کند که باعث ایجاد حفره در دندان شود، لازم است که قسمت های پوسیده دندان تراشیده و برداشته شود. نهایتاً قسمت های باقیمانده دندان با مواد مناسب ترمیم و پر شود. اگر مایلید درباره پر کردن دندان بیشتر بدانید، لینک آبی را دنبال کنید.
در مورد فیشور سیلانت، دندان دست نخورده باقی میماند. هیچ قسمتی از دندان حذف و تراشیده نمی شود. در عوض شیار های عمیق دندان با مواد ویژه بسته و مهر و موم میشود.
در نتیجه مواد غذایی و باکتری ها نخواهند توانست به داخل این شیار ها نفوذ کرده و موجب پوسیدگی دندان شوند. در واقع پر کردن دندان یک عمل درمانی و فیشور سیلانت کردن دندان یک کار پیشگیرانه به شمار می آید.
سخن پایانی
در این نوشتار درباره فیشورسیلانت دندان سخن گفتیم. فیشور سیلانت روشی ایمن و بدون درد برای محافظت از دندان های شما در برابر پوسیدگی دندان هستند. باید در نظر داشت که معمولا با روشی سریع و آسان با استفاده از لیزر یا فرز دندانپزشکی میتوان سیلانت را با دقت برداشت. بدین شکل ساختار دندان سالم و دست نخورده باقی میماند و در صورت تمایل میتوان مجدد با سیلانت پوشانده شود. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
باید گفت که این درمان غیرتهاجمی بوده و کاملا بدون درد و بدون نیاز به بی حسی است. در واقع فیشورسیلانت در ابتدا بصورت مایع بوده و با قرار گرفتن بر روی دندان به سرعت خشک شده و به حالت سخت در می آید. کودک طی این اقدام کوچکترین دردی را حس نخواهد کرد.
بله حتماً! رعایت بهداشت و دندان و دو بار در روز مسواک زدن بسیار مهم است. از آنجایی که مسواک زدن سطوح صاف و شیارپوشی دندانها بسیار آسانتر است و به راحتی میتوان آنها را تمیز کرد، احتمال پوسیدگی آنها کمتر است.
اگر فیشورها به خوبی روی دندان قرار نگیرند یا قسمتی از آن ها جدا گردد، پوسیدگی دندان ها را در پی خواهد داشت. به این دلیل معاینه مرتب فیشورسیلانت ها هر ۴ الی ۶ ماه یک بار توسط دندانپزشک الزامی ست.
– تمیزکردن فیشورهای عمیق را آسان تر می کند.
– بین ۳۳ تا ۷۱ درصد از پوسیدگی دندان پیشگیری می کند.
– باعث معکوس شدن مراحل اولیه پوسیدگی دندان می شود.
– از دندان های دائمی تازه درآمده کودکان محافظت می کند.