بهداشت دهان و دندان

تاثیر نمک بر سلامت دندان – مواد معدنی مورد نیاز دندان‌ها

نمک عنصر بسیار مفیدی برای سلامتی است. این را می‌توان از راه‌حل‌های خانگی استفاده از آب نمک و مزایای مصرف آب نمک برای پوست و سلامت دهان و جلوگیری از پوسیدگی دندان فهمید. نمک انواع متفاوتی دارد که هر کدام از آن دارای خواص و نکات و ترفندهایی است که در حوزه سلامت استفاده می‌شود. یکی از مصارف نمک، استفاده برای مسواک زدن و شست و شوی دندان‌ها است. در این مقاله می‌خواهیم درباره مزایای استفاده از نمک برای مسواک زدن صحبت کنیم و شما را متقاعد کنیم که هر هفته یکبار شستن دندان با نمک را تجربه کنید.

ارزش غذایی نمک برای دندان‌ها

مواد معدنی عنصر غالب موجود در نمک است. مزایای استفاده از نمک برای مسواک زدن وجود مواد معدنی است. نمک دریایی بیشتر از هر نمک دیگری برای استفاده از مسواک زدن توصیه می‌شود. مواد مفید موجود در نمک برای دندان‌ها:

  • سدیم
  • کلسیم
  • منیزیم
  • سیلیکون
  • فسفر
  • نیکل
  • آهن
  • ید

چرا شستن دندان با نمک را توصیه می‌کنیم؟

تقویت لثه
مواد معدنی موجود در نمک و سایر موادی که در بالا نام برده‌ایم برای حفظ سلامت و تقویت لثه بسیار مفید است و به همین دلیل است که شستن دندان با نمک را توصیه می‌کنیم. اما نمی‌توان انکار کرد که نمک به تنهایی برای مراقبت از دندان‌ها کافی نیست. برای حفظ بهداشت دهان و دندانتان می‌توانید از این راهنما کمک بگیرید. (علت تغییر رنگ لثه)

لق شدن دندان دائمی

این ماده طبیعی بسیار بهتر از محصولات کارخانه‌ای به سلامت دهان و دندان شما کمک خواهد کرد، اما یادتان نرود که نباید همیشه از آن استفاده کنید.. شما هم‌چنین می‌توانید از آب نمک استفاده کنید و آن را در دهان‌تان قرقره کنید.

جلوگیری از پوسیدگی دندان
پوسیدگی دندان می‌تواند به خاطر عوامل مختلفی مثل، شکر، باکتری و عدم تعادل PH و بالا بودن اسید دهان باشد. استفاده از نمک برای مسواک زدن دندان‌ها می تواند سطح اسیدها را کاهش داده و pH طبیعی را متعادل سازد و به این ترتیب از پوسیدگی دندان جلوگیری کند.

از بین بردن التهاب
نمک خاصیت ضدالتهابی شگفت انگیزی دارد و شستن دندان با نمک به سلامت بافت لثه شما هم کمک می‌کند. از این جهت استفاده از نمک به عنوان خمیر دندان با بسیاری از مشکلات از جمله سندرم متورم و دندان دردی که ناشی از التهاب است مقابله می‌کند.

تمیز کردن پلاک دندان
پلاک باکتریایی یا پلاک دندان، ماده‌ای سفید رنگ است که پس از صرف غذا روی دندان‌ها ایجاد می‌شود. پلاک دندان یا پلاک باکتریایی موجب بروز عوارض جدی مثل پوسیدگی دندان، بیماری‌های لثه و دیگر مشکلات مربوط به دندان‌ها می‌شود. پلاک دندان به ویژه از پروتئین‌های موجود در بزاق، باکتری‌ها، مواد سمی و باقی‌مانده موادغذایی تشکیل شده و به طور مداوم ایجاد می‌شود. نمک توانایی فوق‌العاده‌ای برای تمیز کردن و از بین بردن کثیفی پلاک دندان‌ها دارد.

بهترین سن انجام ارتودنسی دندان

مبارزه با بوی بد دهان
درست مثل دهانشوهای موجود در بازار نمک مثل یک دهانشوی طبیعی و فوق‌العاده از بوی بد دهان جلوگیری می‌کند. بنابراین برای مقابله با این مشکل آزاردهنده کافی شستن دندان با نمک را امتحان کنید یا آب نمک قرقره کنید.

مطالعه بیشتر
علت دندان درد را بشناسید و به آسانی آنرا درمان کنید

سفید کردن دندان‌ها
توانایی نمک برای جدا کردن کثیفی از دندان‌ها باعث حفظ رنگ طبیعی دندان‌ها می‌شود. با این حال، برخی متخصصان اظهار داشتند نمک به سفید کردن دندان‌ها کمک زیادی نمی‌کند. متخصصان برای سفید شدن دندان‌ها پیشنهاد می‌کنند جوش شیرین را با نمک مخلوط کنید و با آن مسواک بزنید.

روش‌های استفاده از نمک برای مسواک زدن

  • نصف قاشق چای‌خوری نمک آماده کنید. مسواک خود را مرطوب کنید و به آن نمک بزنید. بدون استفاده از خمیر دندان با نمک مسواک بزنید.
  • نصف قاشق چای‌خوری نمک را با آب مخلوط کنید و داخل دهانتان قرقره کنید.

بهترین نمک برای تقویت دندان ها

نمک صورتی یا نمک هیمالیا، نوع خاصی از نمک معدنی است. نمک هیمالیا از معدن خورا واقع در منطقه پنجاب پاکستان تهیه می‌شود. این معدن در جنوب کوه‌های هیمالایا قرار دارد. رنگ صورتی این نوع نمک به دلیل وجود ناخالصی‌های معدنی موجود در آن است.

بلورهای زیبا و صورتی نمک هیمالیا برای کاربردهای خوراکی، تزئینی و انرژی درمانی نیز استفاده می‌شود، اما آنچه در کلینیک اکتیدنت مورد توجه قرار می‌گیرد، تأثیرات درمانی نمک هیمالیا بر سلامت دهان و دندان‌هاست.

نمک هیمالیا یا نمک صورتی چیست؟

نمک هیمالیا از نظر ساختار شیمیایی، بسیار شبیه به نمک سفره معمولی است.بر اساس آنالیزی که از نمونه­ سنگ نمک­های جمع آوری­ شده از معدن خورا انجام شد. مشخص شد که بین ۹۶ تا ۹۹ درصد ترکیبات شیمیایی نمک هیمالیا را، سدیم کلراید تشکیل می­دهد. همچنین درصد اندکی از ترکیبات معدنی مانند کلسیم، آهن، روی، کرومیوم و سولفات نیز در آن وجود دارد. مقدار این مواد معدنی، در سطح ایمن و کمتر از ۱% است.

رنگ صورتی یا قرمز نمک هیمالیا، به دلیل وجود همین مواد معدنی است. این مواد معدنی، خواص ویژه­ای را برای نمک هیمالیا ایجاد کرده­اند، که در نمک سفره وجود ندارد. (خاصیت بازسازی مینای دندان، که در ادامه توضیح داده ­می­شود)

گفتنی است نمک هیمالیا یا نمک صورتی تصفیه نشده، به دلیل وجود برخی ناخالصی­ ها، مناسب استفاده خوراکی نیست. مهم­ترین تفاوت نمک هیمالیا با نمک سفره، عدم وجود ید در ترکیبات آن است. معمولا در فرآیند تصفیه، به نمک سفره معمولی ید اضافه می­کنند.

کاربرد نمک هیمالیا برای سلامت دهان و دندان

نمک به دلیل خواص ضد میکروبی و ضدعفونی کننده خود، از قرن­ها پیش، به عنوان پاک ­کننده و ضدعفونی کننده دهان و دندان مورد استفاده قرار می­گرفته­است. درمان خانگی پوسیدگی دندان با نمک، یکی از ساده ­ترین راه­ها برای سلامتی دندان­هاست. بسیاری از سالمندان و قدیمی ­ترها هنوز هم از روش مسواک زدن با نمک و دهانشویه آب نمک، برای بهداشت دهان و دندان­های خود استفاده می­کنند.

تغییر رنگ دندان‌ها

از بین بردن بوی بد دهان، قوی شدن لثه در برابر میکروب، کاهش حساسیت عصب دندان به گرما و سرما، ضد عفونی کردن زخم های دهانی و کاهش ورم و التهاب زخم­های حفره دهان، از دیگر مزیت­های شستشو با آب نمک و خواص نمک دریایی برای دندان ها است. تهیه دهانشویه با نمک دریایی نیز، می­تواند تأثیرات مفیدی بر سلامت دندان و دهان داشته ­باشد؛ زیرا ترکیبات شیمیایی نمک دریایی نیز، بسیار شبیه به نمک معمولی است.

مطالعه بیشتر
معرفی تخصص های دندانپزشکی

دهانشویه نمک هیمالیا

برای ساخت دهانشویه نمک صورتی یا نمک هیمالیا، کافی است مقداری آب جوشیده ولرم را در یک لیوان آب ریخته و یک قاشق چای­خوری نمک هیمالیا را به آن اضافه کنید. سپس این محلول را به خوبی در دهان بگردانید و خارج کنید. بهتر است حداقل ۳۰ ثانیه به گرداندن آب نمک در دهان ادامه دهید.

از قورت دادن آب نمک گردانده شده در دهان، خودداری کنید؛ چرا که این آب نمک باکتری­های موجود در دهان را جمع آوری کرده و دارای آلودگی است.

شستن دندان با نمک چطور مانع پوسیدگی آن می‌شود؟
شستشوی دندان با نمک، می­تواند از پوسیدگی دندان جلوگیری کرده و در مراحل اولیه پوسیدگی، موجب نابودی باکتری­ها عامل پوسیدگی شود.

خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی نمک، موجب تسکین گلودرد و سایر بیماری­های حفره دهان خواهدشد. هنگامی که آب نمک ولرم را در دهان خود می­گردانید، تأثیر اُسمزی ایجاد شده در دهان، موجب می­شود تا مایعات موجود در قسمت های ملتهب، از آن خارج شده و به این صورت التهاب، بهبود پیدا می­کند.

شستشوی دهان با آب نمک، اسید تولید شده توسط باکتری­ها را خنثی کرده و PH دهان را متعادل می­سازد. استفاده از دهانشویه نمک هیمالیا (همچنین آب نمک معمولی) باکتری­های موجود روی دندان­ها و لثه را از بین برده و مانع از تشکیل پلاک و جرم خواهدشد.

بازسازی مینای دندان با نمک هیمالیا

یکی از خواص ویژه شستشوی دهان با نمک هیمالیا، تأثیر مواد معدنی موجود درآن بر بازسازی مینای دندان است. هنگام فعالیت باکتری­های عامل پوسیدگی، مینای دندان، بخشی از مواد معدنی خود را از دست داده و ضعیف می­شود.

مواد معدنی موجود در نمک هیمالیا، در تماس با مینای دندان، می­توانند بخشی از مواد معدنی مورد نیاز مینا را تأمین کرده و آن را بازسازی کنند. البته این بازسازی، تنها در صورتی مؤثر خواهدبود که پوسیدگی دندان در مراحل ابتدایی بوده و تنها مینای دندان، بر اثر پوسیدگی، نازک شده ­باشد.

آیا آب نمک می‌تواند پوسیدگی دندان را رفع نماید؟

پاسخ به این سؤال به میزان پوسیدگی دندان ربط دارد. اگر پوسیدگی دندان­ها، در مراحل پیشرفته باشد و حفره ­های عمیق پوسیدگی در عاج دندان، تشکیل شده ­باشد، طبیعتا مسواک زدن با نمک هیمالیا، نمی­تواند قسمت­های ازدست­ رفته دندان را بازگرداند!

همچنین هنگامی که پوسیدگی دندان، تا ریشه دندان پیش می­رود، قسمتی از اعصاب و ریشه دندان را ، به بافت مرده تبدیل می­کند، که این مورد نیز، با شستشوی نمکی قابل بازگشت نیست.

اما در موارد پوسیدگی پیشرفته نیز، شستشوی دهان با آب نمک، می­تواند التهاب و تورم ناشی از پوسیدگی را کاهش داده و دهان را ضدعفونی کند.

دهانشویه خانگی برای رفع بوی بد دهان

همان­طور که می­دانید، یکی از دلایل اصلی بوی بد دهان، فعالیت باکتری­ها درون حفره دهان و روی سطح دندان­هاست. این باکتری­ها اطراف مواد غذایی باقی­مانده در دهان، تجمع پیدا می­کنند.

مطالعه بیشتر
آشنایی با مواد اولیه پرکاربرد در دندانپزشکی و دندانسازی + بررسی موارد استفاده هر کدام + ویدیو

شستشوی دهان با آب نمک و مسواک زدن با نمک، می­تواند باکتری­های موجود در دهان را از بین برده و به این وسیله بوی بد دهان را رفع کند.


اولین قدم برای سلامت، پیشگیری از بروز بیماری و درمان آن در مراحل اولیه می‌باشد. هر فردی در طول زندگی خود دو سری دندان دارد: دندانهای شیری و دائمی دندانهای شیری از سن ۶ ماهگی تا ۳ سالگی در دهان رویش می‌یابند. از سن ۶ تا ۱۲ سالگی به مرور این دندانها می‌افتند و بجای آنها دندانهای دائمی رویش می‌یابند و تا پایان عمر در دهان باقی می‌مانند.

از وظایف مهم و اختصاصی دندانهای شیری موارد زیر را می‌توان نام برد:

  • نقش اساسی در جویدن، تغذیه و سلامت عمومی
  • حفظ زیبایی، تلفظ صحیح کلمات و کمک به سلامت روحی و روانی کودک
  • حفظ فضای لازم جهت رویش دندانهای دائمی و در نهایت جلوگیری از به هم‌ریختگی دندانها و کاهش نیاز به درمانهای ارتدونسی (یکی از دلایل مهم کج بودن دندانهای دائمی، از دست رفتن زود هنگام دندانهای شیری است)
  • نهایتاً‌ پوسیدگی دندانهای شیری موجب آسیب به جوانه دندانهای دائمی می‌گردد.

اولین دندان دائمی، نخستین آسیای بزرگ (دندان شماره ۶) است که در سن ۶ سالگی، روی قوس فکی، پشت دندانهای شیری رویش می‌یابد. (قبل از رویش این دندان هیچ دندان شیری نمی‌افتد و به همین دلیل والدین تصور می‌کنند که این دندان شیری است.)

نحوه مصرف

عوامل پوسیدگی زا

عدم رعایت بهداشت دهان و دندان (عدم استفاده از مسواک و نخ دندان) در زمان مناسب منجر به تشکیل لایه میکروبی می‌شود. ۲ الی ۵ دقیقه بعد از استفاده از مواد قندی و غذا، اسیدهای مخرب ناشی از فعالیت میکروبهای موجود در لایه میکروبی تولید شده و به مدت ۲۰ دقیقه الی ۱ ساعت در دهان باقی می‌مانند اسید تولید شده مینای دندان را تخریب و منجر به شروع پوسیدگی می‌شود.

  • استفاده از مواد قندی چسبنده‌ (مانند شکلاتها، تافی‌ها، آدامس‌ها و … ) این مواد به علت خاصیت چسبندگی به دندانها مدت زیادی در دهان می‌مانند.
  • بالا بودن میزان مصرف مواد قندی
  • بالا بودن تعداد دفعات مصرف مواد قندی (بویژه در بین وعده‌های اصلی غذا)

این نکته بسیار حائز اهمیت است و باید بسیار بر آن تاکید کرد که مواد قندی در طول روز در یک وعده مصرف شوند و از تدریجی خوردن آن در طول روز خودداری گردد.

تغذیه صحیح

  • استفاده از مواد قندی موردنیاز بدن همراه وعده‌های اصلی غذایی
  • مصرف شیر لبنیات و مواد غذایی حاوی فلوراید مانند ماهی و چای
  • استفاده از میوه و سبزیجات تازه در بین وعده‌های غذایی مانند هویج و کاهو

برای پیشگیری از ایجاد پوسیدگی در دندانهای کودکان، در کنار استفاده از مسواک، نخ دندان و تغذیه صحیح، به کارگیری روشهای زیر حائز اهمیت است:

استفاده از فلوراید

فلوراید باعث استحکام دندانها شده و آنها را در برابر پوسیدگی مقاوم می‌کند. محصولات مختلف فلوراید عبارتند از:

  • دهانشویه سدیم فلوراید: که در حال حاضر به عنوان یکی از برنامه‌های کشوری جهت پیشگیری از پوسیدگی دندان دانش‌آموزان ابتدایی در دست اجرا می‌باشد.
  • کاربرد ژل فلوراید: این ژل حاوی غلظت بیشتری از فلوراید است، به همین دلیل باید در مطب توسط دندانپزشک استفاده گردد.
  • استفاده از خمیردندانهای حاوی فلوراید
مطالعه بیشتر
درمان فوری دندان درد در خانه

فیشورسیلانت (مسدود کردن شیارهای دندان)

سطح جونده دندانهای آسیای بزرگ در ابتدای رویش دارای شیارهای خیلی عمیق هستند. جهت جلوگیری از تجمع مواد غذایی و شروع پوسیدگی در این نقاط، دندانپزشک با استفاده از مواد مخصوص این شیارها را پر و کم عمق می‌نماید تا موهای مسواک به راحتی بتوانند این شیارها را تمیز کنند.

مراجعه به دندانپزشک حداقل هر ۶ ماه یکبار ضروری است،‌ هرچند هیچ نشانه‌ای از مشکلات دندانی و لثه‌ای وجود نداشته باشد. تشخیص زودهنگام پوسیدگی با استفاده از نور کافی و رادیوگرافی در مطب دندانپزشکی و درمان به موقع پوسیدگیها خود عامل پیشگیری مؤثری است و مانع از مشکلات شدید بعدی خواهد گردید.

روش صحیح مسواک زدن

  1. مسواک خوب باید موهای صاف و یکنواخت داشته باشد. چنانچه موهای مسواک از حالت اولیه خارج شدند باید آن را عوض کرد.
  2. برای هر مرتبه شستشو به اندازه یک نخود از خمیر دندان حاوی فلوراید را در موهای مسواک فرو ببرید.
  3. برای اینکه تمام دندانها مسواک شوند بهتر است همیشه به یک ترتیب مسواک بزنید مثلاً‌ اول فک بالا از راست به چپ و بعد فک پایین از چپ به راست.
  4. دندانهای فک بالا را با حرکت مسواک از مجاور لثه به سمت پایین تمیز کنید.
  5. با عمودی گرفتن مسواک و حرکت آن از بالا به پایین سطوح داخلی دندانهای جلو را مسواک کنید.
  6. سطوح جونده دندانهای بالا را با عقب و جلو بردن مسواک تمیز کنید.
  7. دندانهای فک پایین را با حرکت مسواک از مجاور لثه به سمت بالا بشوئید.
  8. پشت دندانهای جلو را با عمودی گرفتن مسواک و حرکت آن از پایین به بالا تمیز کنید.
  9. سطوح جونده دندانهای پایین مثل فک بالا را با عقب جلو بردن مسواک، تمیز کنید.
  10. هر نوبت مسواک زدن باید حداقل ۴ دقیقه به طول بیانجامد.
  11. هر شب قبل از خواب و هر روز صبح بعد از صبحانه، باید دندانها را مسواک زد.

اثرات سودمند فلوراید برای سلامتی دندان‌ها

فلوراید عنصری است که به طور طبیعی در آب، خاک و هوا یافت می‌شود. زمانی‌که فلوراید به صورت خوراکی به میزان مناسب مصرف شود دندان را مقاوم کرده و از پوسیدگی پیشگیری خواهد شد.

اگر فلوراید در آب آشامیدنی شهر به میزان مناسب موجود باشد، پوسیدگی‌های دندانی را تا حدود ۶۰درصد کاهش می‌دهد. روش دیگر دریافت فلوراید، استفاده از خمیردندان، دهان‌شویه‌ها و ژلهای حاوی فلوراید است. هر دو روش کاربرد فلوراید یعنی سیستمیک (فلوراید موجود در مواد غذایی و آب آشامیدنی) و موضعی (فلورایدی که بر روی دندانها گذاشته می‌شود) در مقاوم کردن دندان‌ها و پیشگیری از پوسیدگی موثر شناخته شده اند.

فلوراید و بهداشت دهان و دندان کودکان

در مواد غذایی مصرفی، مقادیری فلوراید وجود دارد که بر حسب انواع آنها، مقدار فلوراید مصرفی نیز متفاوت است. غذاهای دریایی به نسبت سایر غذاها فلوراید بیشتری دارند. چای نسبت به آب آشامیدنی فلوراید بیشتری دارد. در بعضی ترکیبات دارویی نیز فلوراید یافت می‌شود، بطور کلی مقدار فلورایدی که به بدن می‌رسد بستگی به این دارد که در چه منطقه‌ای زندگی می‌کنیم و چه نوع آب و غذایی مصرف می‌نمائیم.

مطالعه بیشتر
ارتباط سر درد و دندان درد

فلوراید اثرات ضدپوسیدگی خود را به ۳ شکل مختلف اعمال می‌کند:

  • الف) باعث استحکام ساختمان دندان می‌شود.
  • ب) ضایعات پوسیدگی اولیه بدون تشکیل حفره را دوباره معدنی و محکم می‌کند.
  • ج) فعالیت ضد میکروبی دارد.

یکی دیگر از فواید فلوراید اثر آن بر روی ریشه دندان بزرگسالان است. بسیاری از مردم در سنین بالا دچار تحلیل لثه می‌شوند و سطح ریشه دندان آنها در دهان نمایان شده و در معرض خطر پوسیدگی قرار می‌گیرند.

مطالعات نشان داده است مصرف موضعی فلوراید سطح عریان ریشه را در مقابل پوسیدگی محافظت می‌نماید.

فلوراید به طرق مختلف می‌تواند در اختیار دندان قرار گیرد:

  • ۱- آب آشامیدنی
  • ۲- مصرف مواد غذایی مانند چای و غذاهای دریایی
  • ۳ـ قرص‌ها و شربت‌های حاوی فلوراید
  • ۴ـ دهان شویه، خمیر، ژل (استفاده در خانه بصورت روزانه)
  • ۵ ـ ژل‌های موضعی که توسط دندان پزشک بر روی دندان‌ها گذاشته می‌شود.
  • ۶ ـ دهان شویه‌هایی که در مدرسه به صورت هفتگی توصیه می‌شود.

استفاده از خمیردندان‌های فلوراید دار برای کودکان بالای ۲ سال به میزان کم ( به اندازه نخود) توصیه می‌شود و کاربرد دهان شویه‌های حاوی فلوراید فقط در کودکان بالای ۶ سال پیشنهاد می‌گردد.

مطالعات بسیاری نشان می‌دهد که استفاده هفتگی و منظم از محلول دهان شویه سدیم فلوراید ۲درصد که در مدارس ابتدایی کشور توزیع می‌گردد باعث کاهش شیوع پوسیدگی دندان در حد ۳۰ تا ۴۰درصد می‌شود.

لازم‌‌است بطری‌های دهان شویه در طی سال تحصیلی در مدرسه نگهداری شوند و محل نگهداری بطری‌ها باید جایی محفوظ و دور از نور مستقیم خورشید باشد. ضمناً لازم است برای هر بطری نام دانش‌آموز ثبت گردد و کلیه بطری‌های هر کلاس بصورت مجزا از کلاس‌های دیگر نگهداری شود.

برنامه باید به نحوی تنظیم شود که دانش‌آموزان هر کلاس هر هفته در ساعت و روز خاصی بعد از مسواک زدن از دهان‌شویه استفاده کنند. بهترین زمان استفاده از دهان شویه قبل از شروع اولین ساعت درس است. توجه نمایید که کودکان خردسال از بلعیدن خمیردندان و دهان‌شویه‌های حاوی فلوراید جداً پرهیز کنند زیرا می‌توانند باعث عوارضی نظیر لکه‌دار شدن سطح دندان‌ها، مشکلات استخوانی و مسمومیت‌های حاد گردد.

بنابراین هنگام مصرف دهان شویه‌های حاوی فلوراید نظارت والدین و یا مربیان بهداشت مدارس و یا معلمین ضروری‌است. اگر فلوراید آب آشامیدنی در منطقه‌ای زیادتر از معمول باشد( بیشتر از ۲ppm یعنی دو قسمت در یک میلیون قسمت) برای جلوگیری از تغییر رنگ دندان‌ها (فلوئوروزیس) تا حد مقدور مخزن و منشاء آب آشامیدنی منطقه را عوض می‌کنند و یا آبهایی را که فلوراید کمتری دارند با آن مخلوط می‌نمایند.

لذا استفاده از خمیردندان‌های حاوی فلوراید و دهان شویه‌های فلوراید در آن مناطق توصیه نمی‌شود.

مجموعه دهان و دندان به عنوان دروازه ورود غذا و آغازگر روند هضم و جذب غذا نقش مهمی در آماده‌سازی نیازمندی‌های غذائی انسان بعهده دارد. رشد و تکامل عملکرد مطلوب روزانه و ایجاد حس لذت و نشاط در جسم و جان انسان بدون عملکرد این بخش از بدن و همکاری و مشارکت آن امکان‌پذیر نیست. مطالعات و شواهد نشان می‌دهد که بسیاری از مردم از داشتن اطلاعات کافی برای تامین و ارتقاء سلامتی این عضو مهم و همچنین پرهیز از عوارض آسیب زننده به آن بی‌بهره هستند.

مطالعه بیشتر
تاثیر ژنتیک بر پوسیدگی دندان ها چیست؟

غذاهای مضر برای دندانها

غذاهای چسبناک مانند شکلات که حاوی مقدار زیادی مواد قندی هستند به مدت زمان زیادی جهت خنثی شدن اثرات سوء آنها و پاک شدن توسط بزاق از روی سطح دندان نیاز دارند.
عموماً غذاهایی که برای بدن مفید هستند برای دندانها نیز مفیدند بطور مثال غذاهایی که سفت و الیاف دار هستند مثل سبزی‌ها، میوه‌ها و دانه‌های گیاهی سبب ماساژ لثه می‌شوند و تا حدودی خاصیت تمیز کنندگی دندانها را نیز دارا می‌باشند.

دندانهای حساس

حساسیت دندان با استفاده از خمیر دندانهای ضد حساسیت و استفاده از سیلانت (مواد پلاستیکی شیری رنگ رقیقی که با آن شیار دندانهای سالم را مسدود می‌کنند تا از پوسیدگی جلوگیری شود) و مواد پر کردن دندان که در ترکیبات آنها فلوراید به کار رفته است کاهش می‌پذیرد. همچنین کاهش استفاده از مواد اسیدی در رژیم غذایی به کاهش حساسیت دندان کمک می نماید.

استفاده از خلال دندان

استفاده گاهگاهی از خلال دندان برای برداشتن باقیمانده غذایی از روی دندان مفید است. اما در درازمدت استفاده از خلال دندان باعث سایش و تحلیل لثه می‌شود. استفاده از خلال دندان به مدت طولانی و به صورت عادت ممکن است باعث جابجایی دندان و در نهایت ناراحتی مفصل گیج‌گاهی ـ فکی شود. به علاوه باید دقت نمود خلال دندان در لثه شکسته نشود.

نقش فلوراید در سلامتی دندانها

فلوراید به صورت ترکیبی در طبیعت یافت می‌شود. فلوراید در آب، هوا و خاک وجود دارد. فلوراید به راحتی جذب مینای دندان می‌شود. به خصوص در موقع رشد دندانها هنگامیکه دندان در حال شکل گیری است مصرف فلوراید باعث می‌شود تا ساختمان دندان محکم‌تر شده و در مقابل پوسیدگی مقاوم شود و پوسیدگیهایی که ممکن است تازه تشکیل شده باشند به راحتی در معرض فلوراید، دوباره معدنی و محکم شوند.
دهان‌شویه‌های سدیم فلوراید که در مدارس ابتدایی کشور ما توزیع می‌شوند نیز از همین خاصیت برخوردارند.

نوع خمیردندان و دهان شویه
بیشتر خمیر دندانهای موجود در فروشگاهها اساساً به هم شباهت دارند. مطمئن شوید که از خمیر دندانی استفاده می‌کنید که حاوی فلوراید است. تمام خمیردندانهای حاوی فلوراید به خوبی علیه پلاک و پوسیدگی موثر هستند و مینای دندان را تمیز و براق می‌کنند. اگر دندانهای شما به سرما و گرما حساس هستند از خمیردندانهایی که برای این منظور ساخته شد‌ه‌اند استفاده کنید. خمیردندانها دارای ترکیباتی هستند که مسواک زدن را آسان و مطبوع می‌سازند.

منبع: ADA

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا