بهداشت دهان و دندانمعرفی درمان های دندانپزشکی

آشنایی با مواد اولیه پرکاربرد در دندانپزشکی و دندانسازی + بررسی موارد استفاده هر کدام + ویدیو

استفاده از مواد اولیه دندانپزشکی به هزاران سال پیش باز میگردد. زمانی که مصریان باستان از مواد مختلفی (گاهی دندان حیوانات) برای جایگزینی دندان های از دست رفته استفاده می کردند و یا ازشیره گیاه خشخاش برای بی حسی موضعی در هنگام کشیدن دندان بهره می بردند تا چینی های باستان که از موی یال اسب و گراز برای استفاده در مسواک های باستان استفاده می کردند. در طول تاریخ و با پیشرفت علم، مواد اولیه مصرفی دندانپزشکی پیشرفت های بسیاری به خود دیده و انجام خدمات دندانپزشکی را چه برای بیماران و چه برای دندانپزشکان راحت‌تر نموده است. در این راستا تاثیر ابزار دندانپزشکی را نمی‌توان نادیده گرفت. لیست وسایل پرکاربرد دندانپزشکی و دندانسازی را بررسی کنید. در این مطلب شما را با مهمترین و جدیدترین مواد مصرفی دندانپزشکی و دندانسازی آشنا میکنیم.

برای دندانپزشکان عزیزی که قصد دارند مطب خود را تجهیز کنند، باید دقت داشته باشند که خرید لوازم، تجهیزات و مواد اولیه دندانپزشکی باید با حساسیت بالایی انجام شود. برای نمونه می توانید جهت خرید آنلاین لوازم و تجهیزات دندانپزشکی شاپ دنت مراجعه فرمایید. قیمت ها را مقایسه کنید و از جدیدترین محصولات باخبر شوید.


فهرست مطالب


مواد دندانی چیست؟

امروزه مواد مختلفی را برای پر کردن دندان می توان استفاده کرد که به آنها مواد دندانی گفته می شود. دندانها را میتوان با طلا، سرامیک (پورسلین)، آمالگام (نقره ای رنگ)، پلاستیک همرنگ دندان و یا رزین کامپوزیت پر کرد. (وسایل دندان پزشکی)

مواد دندانی
مواد دندانی

همچنین موادی وجود دارد که حاوی ذرات شیشه است و به یونومر شیشه یا گلس یونومر شناخته می شود و بسیار شبیه رزین کامپوزیت کار می شود.

آشنایی با مواد مصرفی دندانپزشکی

مواد مصرفی دندانپزشکی شامل طیف وسیعی از مواد و محصولات است که هر کدام کاربرد متفاوتی در زمینه دندانپزشکی دارد. این مواد به طور خاص برای پاسخگویی به نیازهای متفاوتی در زمینه دندانپزشکی از جمله تشخیص، پیشگیری، درمان و بازیابی سلامت دهان طراحی و فرموله شده اند.

انواع مواد دندان پزشکی:

مواد دندانپزشکی را می توان بر اساس کاربردهای که دارند به انواع مختلفی دسته بندی کرد:
۱) مواد ترمیمی و زیبایی
۲) اندودانتیکس
۳) مواد پروتز و قالبگیری
۴) مواد عمومی
۵) مواد اطفال
۶) جراحی و پرو

لیست مواد مصرفی دندانپزشکی

ارائه خدمات مختلف دندانپزشکی مانند کامپوزیت، مستلزم استفاده از مواد مخصوص دندانپزشکی است. کیفیت مواد دندانپزشکی همچون کیفیت تجهیزات مورد استفاده، تاثیر مستقیمی بر روی کیفیت نهایی درمان دارد. به این ترتیب خرید بهترین مواد دندانپزشکی برای مطب‌های دندانپزشکی اهمیت بالایی دارد.

مواد ترمیمی دندانپزشکی

مواد ترمیمی دندانپزشکی از قدیمی‌ترین موادی هستند که در این حوزه استفاده می‌شوند. هزاران سال است که مردم برای ترمیم دندان‌های خود به دندانپزشکی مراجعه می‌کنند. امروزه با وجود مواد ترمیمی مختلف می‌توان تمام نقص‌های دندانی از جمله شکستگی، شکاف بین دندان‌ها، لب‌پرشدگی، تغییر رنگ و لک‌شدگی را به خوبی برطرف کرد. (دندانسازی تجربی)

مواد دندان پزشکی

 مواد دندان پزشکی شامل موارد زیر است:

  • وارنیش
  • مواد انعقاد خون (هموستات)
  • سایلن و پرایمر
  • ضد حساسیت
  • ژل محافظ لثه
  • بیس و لاینر
  • نشانگر پوسیدگی
  • گلیز
  • آمالگام
  • کامپوزیت
  • باندینگ
  • اسید اچ
  • بلیچینگ
  • گلاس آینومر
  • پرسلن اچ
  • خمیر پالیش

فیلم آموزش مواد دندانپزشکی

معرفی مواد اولیه انواع پر کننده های دندان

پر کننده های دندانی برای پر کردن نواحی فرسوده دندان استفاده می شود. در این روش با تشخیص دندانپزشک، سوراخ ها و فرسودگی های دندان با مواد اولیه ای که با ساختار دندان سازگار باشند پر می شوند.

۱- آمالگام

مواد اولیه آمالگام از ترکیب جیوه ، نقره و قلع ساخته می شود از قدیمی ترین مواد برای پر کردن دندان در دندانپزشکی است. از آنجا که جیوه ماده ای سمی است پس استفاده مداوم از آن برای پر کردن دندان ها مجاز نمی باشد.

آمالگام از مواد دندانپزشکی

آمالگام دارای رنگ نقره‌ای می باشد، پس  معمولا برای دندان‌های عقبی استفاده می‌شود. همچنین  آمالگام دارای مقاومت بیشتری نسبت به کامپوزیت است و چون دندان‌های عقبی برای جویدن نیاز به مقاومت زیادی دارند، توصیه می‌شود از این ماده برای پر کردن آن‌ها استفاده شود. طول عمر آمالگام حدود ۱۲ سال است. (دندان شیری)

۲- آلیاژ طلا

این ماده از آلیاژ طلا (طلا مخلوط با فلزات دیگر) ساخته می شود. به همین دلیل از سایر مواد اولیه پر کننده گرانتر خواهد بود اما از عمر استفاده تا ۱۵ سال برخوردار است.به دلیل مقامت در برابر خوردگی و زنگ نزدن و همچنین رنگ جذاب آن نسبت به آمالگام و مقاومت بیشتر در دندانپزشکی، عده ای از افراد پر کردن با طلا را ترجیح میدهند.

۳- کامپوزیت دندان

کامپوزیت یکی از بهترین مواد ترمیمی دندانپزشکی است که تحول عظیمی در حوزه ترمیم دندان ایجاد کرد. امروزه بسیاری از مردم به دنبال ترمیم دندان‌های خود با کامپوزیت هستند.

به این ترتیب می‌توان گفت که کامپوزیت یکی از پرمصرف‌ترین مواد دندان پزشکی است. کامپوزیت از ترکیب سرامیک و پلاستیک تولید می‌شود و در ابتدا حالتی خمیری دارد. زمانی که کامپوزیت به خوبی روی دندان قرار گرفت، با نور دستگاه لایت کیور سفت می‌شود و عیوب دندان را می‌پوشاند. کامپوزیت‌های دندانی از برندهای مختلف کره‌ای، ژاپنی، سوئیسی و آلمانی در بازار وجود دارند. هر کدام از برندهای مختلف کامپوزیت، ویژگی‌ها و کاربردهای خاص خود را دارند. از مزایای کامپوزیت می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طیف رنگی متنوع
  • استحکام مناسب
  • چسبندگی عالی
  • مناسب برای رفع نواقص جزئی دندان‌ها
مطالعه بیشتر
علت بوی بد دهان از چیست و چگونه درمان میشود؟ + بررسی شایع ترین علت های بوی بد دهان

از کامپوزیت دندان برای ترمیم و بهبود ظاهر دندان‌ها استفاده می‌شود. کامپوزیت دندان به رنگ و شکل دندان طبیعی بسیار نزدیک است. این به معنای این است که با استفاده از کامپوزیت دندان، می‌توانید دندان‌های خود را به شکلی که قبلاً داشتند ترمیم کنید و بر زیبایی آن‌ها بیفزایید. دندانپزشک با استفاده از طیف رنگی متنوع کامپوزیت دندان، بهترین تطابق رنگی را با دندان‌های اطراف تشخیص می دهد و برای ترمیم دندان شما استفاده ‌می کند. (بهترین دکتر کامپوزیت در تهران)

  • کامپوزیت از نظر شیمیایی به ساختار دندان میچسبند و پشتیبانی بهتری فراهم میکنند.
  • در مقایسه با آمالگام گاهی برای پر شدن دندان با کامپوزیت ساختار کمتری از دندان تراشیده میشود.
  • اما باید متذکر شد که استهلاک و ساییدگی این ماده سریعتر از آمالگام اتفاق می افتد (حداقل عمر کامپوزیت ۵ سال است)
  • احتمال لب پر شدن مواد مصرفی در کامپوزیت وجود دارد. همچنین قیمت مواد کامپوزیتی دو برابر ماده آمالگام است.

۴- سرامیک

این مواد اولیه از پرسلن (چینی) ساخته می شوند. همرنگ با دندان ساخته می شود و رنگ پذیری کمتری نسبت به کامپوزیت دارد. همچنین طول عمر سرامیک تا ۷ سال است. اما در این نوع مواد باید قسمت بیشتری از دندان تراشیده شود تا فضای مناسب برای ترمیم سرامیکی ایجاد شود.

مواد مصرفی دندانپزشکی

از این مواد اولیه همچنین در ساخت براکت ارتودنسی دندانپزشکی استفاده می شود. شکنندگی سرامیک بیشتر از کامپوزیت است. و هزینه بالاتری نیز به همراه دارد.

۵- گلاس آینومرها

گلاس یونومر یا یونومر شیشه از ترکیب رنگ اکرلیک و نوعی شیشه به نام فلورو آلومینو سیلیکات ساخته می شود. این مواد اولیه دندانپزشکی در انواع مختلفی ساخته می شود. اغلب به عنوان سیمان برای چسباندن اینله استفاده می شود اما برای پرکردن دندان های جلو یا گردن و ریشه دندان نیز استفاده می شود. دوام یونومر ۵ سال است و هزینه ای برابر کامپوزیت دارد.

این ماده همرنگ با دندان است و به آزاد کردن فلوراید از پوسیدگی بیشتر دندان های اطراف جلوگیری می کند. میزان تراشیدن دندان در این ماده کمتر است و گاهی اصلا نیاز به تراشیدن برای پر کردن دندان وجود ندارد پس از آن برای پر کردن دندان کودکان بهره می برند. اما باید متذکر شد که این ماده نسبت به کامپوزیت از شکنندگی بیشتر برخوردار است و مدت زمان ترمیم نیز بیشتر از از ماده کامپوزیتی است. (براکت ارتودنسی)

۶- باندینگ دندانپزشکی

باندینگ یکی دیگر از پرمصرف‌ترین مواد دندانپزشکی است و در ترمیم دندان‌ها نقش بسیار موثری دارد. باندینگ تمامی نواقص دندان را پوشش داده و رنگ آن کاملا شبیه به رنگ ساختار طبیعی دندان است. باندینگ دندان به چسبیدن و اتصال هر چه بهتر کامپوزیت روی دندان کمک می‌کند. به این ترتیب باندینگ برای پرکردن شکاف بین دندان‌ها و درمان پوسیدگی دندان به کار می‌رود.

۷- خمیر پالیش

یکی دیگر از مهم‌ترین و پرمصرف‌ترین مواد دندانپزشکی در حوزه ترمیم، خمیر پالیش است. خمیر پالیش در انتهای ترمیم کامپوزیت به کار می‌رود و یک سطح صیقلی و صاف ایجاد می‌کند. خمیر پالیش دندانپزشکی به طور عمده از اکسید آلومینیوم و الماس تشکیل شده است. مقدار کمی از خمیر پالیش روی براش مخصوص گذاشته شده و به کمک آن سطح دندان صاف می‌شود.

۸- مواد نشانگر پوسیدگی

نشانگرهای پوسیدگی از دیگر مواد پرمصرف دندانپزشکی هستند که به تشخیص پوسیدگی‌های دندانی کمک می‌کنند. نشانگر پوسیدگی دندان یک ماده آشکارساز است که بافت پوسیده دندان را می‌توان با آن تشخیص داد. 

۹- وارنیش دندانپزشکی

وارنیش دندان از دیگر مواد ترمیمی دندانپزشکی است که به عنوان فلورایدتراپی نیز گفته می‌شود. هدف از وارنیش دندان، تقویت مینای آن و جلوگیری از پوسیدگی دندان است. (کامپوزیت دندان)

۱۰- سایلن و پرایمر

سایلن و پرایمر شکل‌های مختلف باندینگ دندان هستند که در ترمیم کامپوزیت استفاده می‌شوند.

۱۱- ژل محافظ لثه

ژل محافظ لثه در درمان‌های ترمیمی دندانپزشکی مثل بلیچینگ، از لثه‌ها در برابر ماده سفیدکننده محافظت می‌کند. ژل محافظ لثه لاستیک رابردم را مهر و موم کرده و از آسیب دیدن بخش‌های داخلی دهان جلوگیری می‌کند.

۱۲- مواد انعقاد خون (هموستات)

هموستات یکی از مهم‌ترین مواد دندانپزشکی است که فرآیند تشکیل لخته را سرعت می‌بخشد. در اعمال مختلف دندانپزشکی به خصوص در جراحی‌ها، احتمال خونریزی بسیار بالا است، در این مواقع برای کاهش خونریزی از مواد هموستات استفاده می‌شود.

لیست مواد دندانپزشکی برای درمان اندو و عصب کشی

درمان اندو و عصب کشی دندان، یکی از مهم‌ترین درمان‌ها در حوزه دندانپزشکی است. تقریبا تمام افراد یک بار کارشان به عصب کشی رسیده است. درمان اندو بسیار حساس بوده و برای انجام آن به تجهیزات و مواد مختلفی نیاز است.

مواد اولیه دندانپزشکی
درمان اندو و عصب کشی

از مهم‌ترین مواد اندودانتیکس می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سیلر
  • MTA
  • کلسیم هیدروکساید
  • آرسی پرپ
  • کلروفرم
  • اوژنول
  • زینک اکساید
  • خمیر پانسمان
  • کن کاغذی
  • کانال دیتکتور
  • گوتا پرکا

گوتا پرکا

گوتا پرکا یکی از پرمصرف‌ترین مواد دندان پزشکی است که از مواد طبیعی و گیاهی ساخته می‌شود. مهم‌ترین مزیت این ماده، سازگاری آن با بافت‌های بدن و جلوگیری از بروز واکنش‌های حساسیتی است. گوتا پرکا بهترین گزینه برای پرکردن دندان در درمان اندو است. پس از عصب کشی و تمیزکردن کانال ریشه دندان، از گوتا پرکا برای پرکردن آن استفاده می‌شود. 

کن کاغذی

کن کاغذی از دیگر موادی است که برای درمان اندو به آن نیاز دارید. کن کاغذی یک ساختار جاذب است که تمام رطوبت و مایعات موجود در کانال ریشه دندان را به خودش جذب می‌کند. در درمان اندو اگر کانال ریشه کاملا خشک نباشد، مواد پرکننده به خوبی درون کانال ریشه فیکس نمی‌شوند. (آناتومی دهان و دندان)

سیلر و MTA

سیلر یکی از پرمصرف ترین مواد دندانپزشکی در حوزه اندودانتیکس است که برای پرکردن کانال ریشه دندان از آن استفاده می‌شود. سیلر دارای زینک اکساید است و به عنوان پرکننده دائمی دندان شناخته می‌شود. مهم‌ترین مزیت سیلر دندانپزشکی، تغییرنکردن حجم آن با گذشت زمان و چسبندگی فوق‌العاده با ریشه دندان است. MTA نوعی از سیلر است که خواص منحصر به فردی دارد.

مطالعه بیشتر
آشنایی با ساختار و آناتومی دندان (عصب، ریشه، تعداد، شکل دندان) + بررسی مراحل رشد دندان

زینک اکساید

از دیگر موادی که در درمان اندو استفاده می‌شود، می‌توان زینک اکساید را نام برد. زینک اکساید یک پودر بدون بو و سفید رنگ است که از آن برای تهیه سمان‌های مختلف استفاده می‌شود. خرید زینک اکساید اهمیت زیادی دارد و باید به ویژگی‌های این محصول دقت کرد. برخی از ویژگی‌های زینک اکساید عبارتند از:

  • دارای خواص آنتی‌باکتریال
  • سازگاری با بافت نرم دهان
  • قابل استفاده برای ترمیم موقت و دائمی
  • دارای خواص ضد التهابی

مواد اولیه دندانسازی کدامند؟

قالبگیری در دندانسازی به منظور گرفتن الگوی کامل از شکل فک و دهان وتشخیص شرایط دندان بیمار گرفته می شود. مواد اولیه دندانسازی متنوع می باشد و هر کدام دارای خصوصیات ویژه ای می باشد. قالبگیری برای انواع خدمات دندانپزشکی از جمله ساخت دندان مصنوعی، ساخت بریج دندان، ونیرهای کامپوزیت پل های دندانی و … انجام می شود.

مواد اولیه دندانپزشکی
انواع قالب گیری دندان

مواد  قالب گیری تنوع و خواص متفاوتی دارند و بنابر نظر دندانساز، با ترکیبات خاصی ساخته می شود یا از مواد اولیه قالب گیری پیش ساخته استفاده می شود. اما به طور کلی در مواد اولیه دندانسازی از ترکیبات زیر استفاده می شود.

  • پلی سولفید (polysulfide): این ماده در دو تیوب ساخته می شود و دارای بوی نامطبوع و سختی و از پایداری کمی برخوردار است.
  • پلی اتر (polyether): این ماده نیز در دو تیوب ساخته می شود و دارای رایحه و طعم مطبوع تری است.
  • سیلیکون افزایشی (addition silicone): این ماده دارای طعم و بویی مطبوع است و از سختی و پایداری عالی برخوردار است.
  • سیلیکون غیر افزایشی یا تراکمی (condensation silicone): این ماده به صورت مایع تهیه شده و بو و رایحه ای مطبوع دارد و سختی و پایداری آن متوسط است.

مواد دندانسازی ( dentatmeterials ) چه مواد هستند؟

هدف اصلی یک دندان پزشک بهبود وبازگردانی کیفیت زندگی بیماری است.این هدف می تواند بوسیله ی جلوگیری از بروز بیماری، کاستن درد، بهبود راندمان جویدن، افزایش سرعت آن و بهبود ظاهر فرد انجام شود.برای قرن ها توسعه وانتخاب مواد جایگزین برای دندان و مسائل زیست سازگار پذیری، عمر مفید ومسئله ی استقامت این مواد در محیط دهان، عمده ترین چالش ها درزمینه ی مواد دندانپزشکی (مواد دندانی) بود.علت پدید آمدن این چالش ها این بود که توقعات وخواسته های فراوانی از این مواد مورد نظر طراحان بود. (دندان درد بچه ها)

چهار گروه از مواد اولیه دندانسازی امروزی استفاده می شوند عبارتند از : فلزات، سرامیک پلیمرها وکامپوزیت ها. با وجود پیشرفت های بوجود آمده درزمینه ی خواص فیزیکی این مواد ، هیچکدام از آنها به عنوان مواد دائمی کار نمی کنند. دندان پزشکان ومحققین علم مواد. این تحقیقات را در قرن بیست ویکم ادامه دادند تا بتواند مواد ترمیمی ایده آل بیابند. یک ماده ی ترمیمی ایده آل با ید ویژگی های زیر را دارا باشد:

  1. زیست سازگار پذیر باشد.
  2. بتواند پیوند دائمی باساختار دندانی ویا استخوان ایجاد کند.
  3. ظاهری طبیعی داشته باشد. وبتواند با ساختار دندانی وسایر بافت های آشکار هم خوانی داشته باشد.
  4. دارای خواصی شبیه به مینای دندان، عاج دندان وسایر بافت ها داشته باشد.
  5. دارای قابلیتی باشد که بتواند ترمیم بافتی را به راه اندازد .وبتواند اجازه دهد که بافت های آسیب دیده دوباره ساخته شوند.

مواد پروتز دندانپزشکی

از دیگر پرمصرف‌ترین مواد دندانپزشکی می‌توان به مواد پروتز اشاره کرد. افراد در طول زندگی خود به دلایل مختلفی از جمله تصادف یا پوسیدگی، دندان‌هایشان را از دست می‌دهند. برای پرکردن جالی خالی دندان‌های از دست رفته می‌توان از پروتزهای دندانی استفاده کرد. مواد پروتز عبارتند از:

  • سمان
  • روکش موقت
  • مواد قالبگیری
  • رزین و لاینر
  • آلژینات

استفاده از مواد با کیفیت دندانپزشکی مانند انواع گلاس آینومر، مواد دندانسازی و مواد ترمیم دندان ضمن اینکه به دندانپزشکان کمک کند تا بهینه ترین روش‌ را برای ترمیم دندان‌ها انتخاب کند، نتایج درمانی بهتری را نیز برای بیماران به ارمغان می آورد. از طرفی این اطمینان را ایجاد می‌کند که بیماران در حین درمان و  در درازمدت پس از آن هیچگونه آسیبی از نظر سلامتی نخواهند دید. لازم به ذکر است که مواد ترمیمی با کیفیت، معمولاً دارای ماندگاری بالا هستند و اجازه می‌دهند تا درمان‌های دندانپزشکی برای مدت طولانی از نتایج مطلوب بهره‌برده شود.

اینله و انله

گاهی اوقات پوسیدگی دندان به اندازه ای کم است که نیاز به پر کردن کلی دندان ندارد یا در هنگام ترک خوردن دندان از درمان اینله و انله استفاده می شود. درمان با اینله و انله بسیار مستحکم تر از پر کردن دندان است اما هزینه و مدت زمان ترمیم در این دو روش بیشتر است. از اینله برای پر کردگی سطح مرکزی دندان و شیارها و از اونله برای پر کردن طرفین دندان استفاده می شود. مواد مورد استفاده در اینله و انله، رزین ، طلا و پورسلین می باشد.

از معایب اینله و انله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان کنده شدن مواد اولیه از روی دندان به علت درست قرار نگرفتن روی دندان
  • با اینکه مقاومت و دوام مواد مصرفی در این روش بیشتر است اما امکان فرسایش مینای دندان وجود دارد.

مواد اولیه مورد نیاز جهت آماده سازی روکش دندان

اگر پوسیدگی دندان به قدری باشد که بخشی از سطح دندان از بین رفته باشد از روکش استفاده می کنند. جنس مواد اولیه روکش دندان از طلا، پرسنل یا ترکیبی از این دو می باشد. جنس روکش موقت نیز از آکریلیک است. روکش پس از قالب گیری توسط سیمان مخصوص به دندان مورد نظر چسبیده می شود. (دهانشویه مخصوص ایمپلنت)

مواد اولیه دندانپزشکی
انواع مواد استفاده شده برای روکش دندان

بررسی کابردهای سمان در دندانپزشکی نوین

سیمان دندانپزشکی که با نام علمی سیمان گلاس آیونومر (Glass ionomer cement) شناخته می شود، از جمله مواد اولیه  دندانپزشکی به عنوان ماده پرکننده، سیمان کف بندی و براکت ارتودنسی است. اصطلاح گلاس آیونومر در یک دسته‌بندی کلی این سیمان به دو نوع معمولی و اصلاح شده با رزین تقسیم‌بندی می‌شوند.

مطالعه بیشتر
کامپوزیت چیست و چه کاربردی دارد؟ + بررسی مزایا و عوارض کامپوزیت دندان

سیمان‌های گلاس آیونومر با دارا بودن خواصی نظیر قابلیت رهایش و جذب طولانی مدت یون فلوئور، زیست سازگاری بالا، مطابقت با ظاهر دندان طبیعی، چسبندگی شیمیایی به ساختار دندان و ضریب انبساط حرارتی مشابه با دندان در دندان پزشکی ترمیمی مورد استفاده قرار گرفته‌اند.

از سیمان های دندانپزشکی در مصارف مختلفی چون ماده پر کننده، درزگیر و پایه،چسب ارتودنسی، ساخت روکش و.. استفاده می شود. خواص و زمان گیرش این سیمان‌ها متأثر از عوامل مختلفی نظیر ترکیب شیمیایی پودر شیشه، نوع و غلظت اسید و نسبت پودر به مایع است.

انواع سیمان دندان با توجه به مواد اولیه تشکیل دهنده

  • سیمان گلاس آیونومر معمولی
  • سیمان گلاس آیونومر تقویت شده با رزین
  • سیمان گلاس آیونومر تقویت شده با فلز

ازمزایای سیمان دندان شباهت مطلوب ان به ساختار دندان اشاره کرد. همچنین با رنگ ظاهری دندان ها مشابهت دارند. اما بزگترین عیب این مواد شکنندگی و کم بودن مقاومت سایش آن است همچنین زمان گیرش و مقاومت نهایی این مواد به زمان بستگی دارد و هر چه زمان بگذرد مقاومت این مواد اولیه بیشتر می شود.

بررسی تخصصی انواع داروی بی حسی

دندانپزشک برای کاهش درد و یا استرس بیمار به اون داروهای بی حسی موضعی و یا حتی بیهوشی عمومی کامل تزریق می کند. این داروها به صورت خوراکی شربت یا آمپول، تزریق درون وریدی(تزریق از راه سیاهرگ)، استنشاق گاز نیتروز اسکاید و تزریق دارو و… با آمپول صورت می گیرد.

مواد شیمیایی موجود در آمپول بی حسی موضعی

  • وازوکانسریکتور: وازوکانسریکتور یا رگ‌بند نوعی دارو است که با تند کردن رگ‌های خونی اثر داروی بی‌حسی موضعی را طولانی تر می کند.
  • مواد شیمیایی: اضافه کردن مواد شیمیایی به خصوص برای جلوگیری از تجزیه شدن ازوکانسریکتور
  • هیدرواکسید سدیم: افزایش اثر داروی بی‌حسی
  • کلرید سدیم: تسهیل ورود دارو به داخل خون

عوارض بی حسی موضعی:

  • هماتوما یا تورم پر از خون که در صورتی که سوزن تزریق وارد رگ خونی شود، اتفاق می افتد
  • اگر مقدار بی‌حسی بیش‌ازحد باشد باعث آویزان شدن پلک و دهان به مدت کی دوساعت می شود تا اثر بی حسی از بدن خارج شود.
  • ممکن است در حین تزریق مواد اولیه بی‌حسی ،عصب آسیب ببیند و باعث دردی چند روزه شود که پس از گذشت چند روز خوب می شود.
  • اغلب افراد در هنگام رفتن به دندانپزشکی کمی به بی حسی موضعی حساسیت آلرژیک دارند. در این صورت برای جلوگیری از واکنش به بی‌حسی قبل از اینکه بی‌حسی تزریق شود در مورد داروهایی که مصرف می‌کنید با دندانپزشک صحبت کنید.

دندانپزشکی در دوران بارداری

برخی خانم ها از مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری احساس خطر میکنند که مبادا به جنین یا مادر آسیب برسد. برخی هم بدون توجه به باردار بودن تمایل به انجام ایمپلنت دندان ، لمینت و دیگر خدمات دارند. در مورد دریافت خدمات دندانپزشکی در دوران بارداری باید توجه لازم را داشته باشند مبادا به بیماری های دهان و دندان مبتلا شود که آسیب های جدی به دنبال دارد.

در دوران بارداری به دلیل عوارض ناشی از تزریق داروهای بی حسی وجود دارد امکان ایمپلنت یا سایر روش های درمانی وجود ندارد. اما برای اطلاع از قیمت ایمپلنت دندان و انجام کاشت دندان توصیه می شود تا زمان زایمان از دندان مصنوعی کرده تا بدین گونه دچار بیماری های دیگر چون عفونت لثه نشوید.

شایعاتی در مورد عوارض دندانپزشکی در دوران بارداری وجود دارد. برای مثال یکی از باور های غلط که از قدیم رایج بوده است و حتما شما هم شنیده اید، این است که بانوان در هر بار باردار شدن یک دندان از دست می دهند زیرا جنین کلسیم مورد نیاز خود را از دندان مادر می گیرد. بلکه اینطور نیست و کلسیم خود را از غذای مادر تغذیه میکند. دلیل از دست دادن دندان مادر هم بی توجهی و رعایت نکردن بهداشت است.

در واقع یکی از مهم ترین مساله ای که در زمان بارداری باید به آن توجه شود مراقبت دهان و دندان است. چون ممکن است در زمان بارداری خطر ابتلا شما به پوسیدگی دندان ، بیماری های لثه ای و انواع بیماری دندان بالا باشد.

تاثیرات بارداری بر سلامت دندان

بارداری تغیرات بسیاری در بدن مادر ایجاد میکند از جمله این تغییرات میتوان به تغییرات در سلامت دهان و دندان و تغییرات هورمونی اشاره کرد. پیشگیری از بیماری لثه در این دوران یک امر ضروری است. از این رو دندانپزشکی در بارداری بسیار اهمیت دارد. همانند سایر عارضه ها که در بدن مادر نمود میکند روی جنین هم تاثیر مستقیم میگذارد. بیماری لثه ممکن است باعث زایمان زودرس و یا منجر به مرگ جنین شود.

از این رو توصیه می شود خانم ها در دوران بارداری هر ۶ ماه یک بار ویزیت شوند تا از ناهنجاری های دهان و دندان پیشگیری شود. انجام برخی اقدامات دندانپزشکی در دوران بارداری  مانند رفع پوسیدگی و پرکردن دندان روی مادر بلا مانع است و خطری را برای بیمار وجنین در پی ندارد. اما انجام برخی فرآیند های دندانپزشکی در دوران بارداری در صورتی که ضروری تشخیص داده نشده، بهتراست به بعد از دوران بارداری موکول شود.

توصیه دیگر آنکه در صورت مشاهده عارضه های دهان و دندان در دوران بارداری سریعاً برای درمان به دندانپزشکی مراجعه شود چرا که هر چه مادر به اواخر دوران بارداری می رسد شرایط خاص تر میشود.  به طوری که در ۳ ماه پایانی بارداری نشستن روی کیت دندان پزشکی برای بسیاری از مادران امکان پذیر نیست.

زمان مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری

  • عفونت دندان در بارداری
مطالعه بیشتر
پروتز دندان بهتر است یا ایمپلنت؟(تجربیات کاربران)

بدن مادر در این دوران دچار تغییر می شود از جمله تغییر هورمون که با کاهش بزاق دهان باعث تولید باکتری می شود وسلامت مادر را تهدید می کند زیرا ممکن است باعث تولد زود رس شود.

  • کشیدن دندان دردوران بارداری

یکی از موارد مهم  دندانپزشکی در این دوران مسئله کشیدن یا نکشیدن دندان است. دکتر ها سعی میکنند  در هر شرایطی از کشیدن دندان اجتناب کنند و به ترمیم دندان بپردازند. اما بعضاً چاره ای جز کشیدن دندان بیمار نیست، از این رو دکترها سعی میکنند عمل کشیدن دندان را به ۳ ماهه دوم بارداری موکول کنند؛ چرا که انجام فرآیند های دندانپزشکی در بارداری در سه ماهه نخست و انجام عکس برداری رادیولوژی توصیه نمی شود. در سه ماهه پایانی هم امکان نشستن خانم های باردار روی یونیت دندان پزشکی عملاً غیر ممکن است.

  • عصب کشی دندان در دوران بارداری

بروز ناهنجاری های دهان و دندان در خانم های باردار مستقیماً روی جنین تاثیر میگذارد، و عواقب جبران ناپذیری را به همراه دارد. از این رو مادامی که ضرورت آن تشخیص داده نشده اقدام به عصب کشی نمیشود. انجام عمل عصب کشی امری ضروری و به نفع مادر و جنین است که حتما برای سلامت نوزاد انجام شود. 

  • انجام ایمپلنت در بارداری

انجام ایمپلنت در بارداری را بهتر است به بعد از زایمان موکول شود زیرا ممکن است آسیب به جنین وارد شود. پس برای پیشگیری از کوچکترین صدمه بهتر است در زمان بارداری انجام نشود. در ادامه با ۳ دلیل که  مادر در دوران بارداری به دندانپزشکی میکند و نباید ایمپلنت انجام دهد میپردازیم:

  •  مادر نباید در زمان بارداری در معرض استرس قرار گیرد زیرا هم برای خودش هم برای جنین خوب نیست.
  • بی حسی موضعی خطری ندارد اما بیهوشی عمومی برای جنین خطرناک است. همچنین ممکن است برای مادر هم خطر جدی داشته باشد.
  • رادیولوژی برای دندان به دلیل اینکه نوزاد در حال رشد است و اشعه برای او خطرناک است انجام نمی شود.
  • انجام لمینت در بارداری

انجام لمینت در دوران بارداری اگر ضروری و اورژانسی باشد باید مادر تحت درمان قرار گیرد. اگر از لحاظ زیبایی باشد بهتراست بعد از زایمان این کار انجام شود.  اما مادر باید قبل بارداری چکاپ کامل دهان و دندان انجام دهد. زمانیکه  مادر به دکتر مراجعه می کند باید دکتر را در جریان بارداری خویش قرار دهید. دکتر با دانش خویش از مضرات دندانپزشکی در زمان بارداری توضیع میدهد زیرا از نظر دکتر ترجیحا در مواقع غیر ضروری زیبایی دندان بعد زایمان انجام می شود. 

مراحل درمان دندانپزشکی در دوران بارداری

  1.  سه ماه اول بارداری.
    در این دوران مادر میتواند به پزشک مراجعه کند. اما باید پزشک را از باردار بودن اش مطلع کند زیرا ممکن است دارویی تجویز کند که برای جنین مضر باشد همچنین عکس برداری هم برای زنان باردار ممکن نیست.
  2.   سه ماه دوم بارداری.
    این دوران بهترین دوره برای دندان پزشکی است. زیرا جنین شکل گرفته و همچنین مادر زیاد سنگین نیست و میتواند درمان ضروری را انجام دهد.
  3. سه ماه سوم بارداری.
    در این دوران در صورت لزوم فقط یک بار مراجعه کافی است. زیرا مادر در این دوران سنگین است و نمیتواند به مدت طولانی بنشیند.

اقدامات لازم و بدون خطر برای درمان عارضه های دندان

از آنجا که عارضه های دندان منجر به درد طاقت فرسا برای خانم های باردار است و ممکن است سلامت جنین را به خطر بیندازد، همچنین موجب عارضه های شدید تری در دندان شوند، دندان پزشکان با اقدامات بی خطر دندانپزشکی در بارداری  را برای درمان لحاظ میکنند که در ادامه بدان پرداخته ایم:

  • عکس برداری رادیولوژی

عدم مراجعه به دندانپزشکی در دوران بارداری  به علت خطرات ناشی از اشعه رادیولوژی برای جنین است. دکتر های دندان پزشک با علم بر خطرات ناشی از اشعه ایکس سعی میکنند که حتی الامکان از انجام این عمل دندانپزشکی در دوران بارداری خود داری کنند. اما در صورتی که ناچار به گرفتن عکس رادیولوژی شوند، از یک پوشش محافظ برای حفظ سلامت مادر و کودک استفاده میکنند. استفاده از این پوشش خطر احتمالی ناشی از عکس برداری را بسیار کم کرده حتی میتوان گفت که به صفر میرساند.

  • مواد بی حسی

پزشکان برای کنترل درد دندان در هنگام اعمال فرآیند های  دندانپزشکی در دوران بارداری بر روی خانم های باردار معمولاً از بی حسی موضعی استفاده میکنند. در صورت عدم تمایل خانم های باردار برای استفاده از بی حسی موضعی از دارو هایی با دوز بسیار پایین و کنترل شده استفاده میکنند.

  • تجویز دارو

مصرف دارو در دوران بارداری حتماً باید تحت نظر دکتر دندان پزشک و کنترل شده باشد چرا که مصرف برخی دارو ها منجر به مرگ جنین می شود. برخی داروها مانند اکسی کدون و پونیلا وجود دارد که مصرف خود سرانه آن موجب نقص عضو جنین میشود.

مواد دندانپزشکی اولیه مورد نیاز برای درمان ایمپلنت دندان ها

ایمپلنت دندان نوعی پروتز کاشتنی است که در دهان شما درون استخوان فک جایگذاری می شود. این پروتز به عنوان دندان مصنوعی ثابت به کار می ورد. جنس مواد اولیه دندانپزشکی ایمپلنت از تیتانیوم است اما امروزه نوع زیرکونیوم آن نیز ساخته شده است.

مواد اولیه دندانپزشکی
درمان ایمپلنت دندان ها

از مزیت های ایمپلنت تیتانیومی می توان به تغیر شکل پذیر بودن به حالت دو تکه اشاره کرد که این مزیت در ترمیم برخی دندان ها کاربرد زیادی دارد. همچنین شکننده بودن ایمپلنت زیرکونیوم بیشتر از  تیتانیوم است به طوری که موارد شکستگی در ایمپلنت تیتانیوم رخ نداده است.

از طرف دیگر زیرکونیوم نیز مزیت های خود را دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زیرکونیوم در حاشیه لثه‌ها رنگ تیره فلز ایجاد نمی‌کند.
  • زیرکونیوم دچار خوردگی نمی‌شود در حالی تیتانیوم دچار خوردگی می‌شود.
  • میان فلزات نامشابه در دهان جریان‌های پیزو – الکتریسیته ایجاد نمی‌شود.
  • زیرکونیوم از نظر حرارتی، نارسنا است.
مطالعه بیشتر
خدمات دندانپزشکی زیبایی و درمانی اقساطی + قیمت ارتودنسی و ایمپلنت

بررسی مواد استفاده شده برای بلیچینگ دندان ها

بلیچینگ دندان روشی در دندانپزشکی برای سفید کردن دندان ها می باشد که در مطب توسط دندانپزشک یا در خانه توسط خود فرد انجام می شود. در این روش توسط مواد اولیه شیمایی مخصوص تغیر رنگ دندان صورت میگیرد.

اصلاح تغییر رنگ دندانها با استفاده از یک ماده شیمیایی اکسید کننده را بلیچینگ گویند ازمتداولترین ماده شیمیایی مورد مصرف در بلیچینگ، هیدروژن پراکساید است که در غلظتهای مختلف در دسترس می باشد. سدیم پربورات و کارباماید پراکساید، ترکیبات شیمیایی دیگری می باشند که توانایی آزادسازی تدریجی هیدروژن پراکساید (H۲O۲) را دارند.

١- هیدروژن پراکساید H۲O۲

یک اکسید کننده قوی قابل دسترس است که غلظت آن  ۳۰ تا ۳۵/  است ، در بلیچینگ استفاده میشود. سوپر اگزال (superoxol) یا محلول ۳۰٪ تا ۳۵٪ هیدروژن پراکساید در آب مقطر، مایعی شفاف و بی رنگ و بی بو است. این ماده بسیار سوزاننده و محرک بوده و بهتر است به علت تمایل آن به تجزیه در مقابل نور در ظروف رنگین و سرپوشیده نگهداری شود. این ماده در مقابل حرارت شدید قابل اشتعال است و لذا نگهداری آن در یخچال تأکید میگردد.

۲- سدیم پربورات (Sodium Perborate):

سدیم پر بورات در حالت جامد پودری بی بو و سفید رنگ می باشد. این پودر در حالت جامد دارای ثبات شیمیایی بوده اما در مجاورت اسید، آب و یا هوای گرم به سدیم متابورات و هیدروژن پراکساید و اکسیژن تجزیه میگردد. اکثر ترکیبات سدیم پر بورات حالت قلیایی دارند. سدیم پربورات نسبت به سوپر اگزال راحت تر کنترل شده و نیز امن تر میباشد، سدیم پربورات به شکل های گوناگون در دسترس می باشد

۳-کارباماید پرا کساید

این ترکیب را با نام اوره هیدروژن پراکساید (urea hydrogen peroxide) نبیز می شناسند. کارباماید پراکساید در غلظت های ۳ تا ۱۵٪ موجود است. در بلیچینگ دندانی معمولا در غلظت های ۱۰٪ تا ۱۵٪ بکار میرود. کارباماید پراکساید ۱۰٪ ، به اوره، آمونیاک، دی اکسید کربن و هیدروژن پراکساید ۳.۵% تجزیه میشود.

ترکیبات کار با ما ید پراکساید به مقدار کمی PH اسیدی (۵ تا ۶۵ درصد) دارد.

کارباماید پراکساید می تواند همراه با کار با پول (carbopol – یک رزین محلول در آب) باشد که در این صورت علاوه بر حالت ژله ای شدن، زمان آزاد شدن هیدروژن پراکساید را آهسته می کند و در ضمن نیمه عمر ترکیب را بالا میبرد. در واقع کاربا پول بدون تأثیر در کارایی بلیچینگ، آزاد شدن هیدروژن پراکساید را آهسته می کند.

۴- عوامل اکسید کننده دیگر در گذشته از ترکیب Amosan که نسبت به سدیم پربورات H2O2 بیشتری آزاد می کند در Internal bleaching بکار گرفته می شد که امروزه کاربردش بسیار کمتر شده است .

نکته: بلیچینگ به خاطر مواد اولیه مورد استفاده در آن برای برخی از مشکلات، نامناسب و حتی خطرناک می باشد. برای مثال هنگامی که سطح، قطر و سلامت مینا به هر علتی به مخاطره می افتد بلیچینگ جایز نیست.

عوامل موثر در بلیچینگ:

 1- تمیز نمودن سطح : جرم گیری و پالیش دقیق بخاطر حذف تمامی دبریهای سطحی

۲- غلظت هیدروژن پراکساید: هر چه غلیظ تر باشد، موثرتر است. بالاترین غلظت بکار رفته معمولا ۳۵٪ می باشد. ولی باید به این نکته توجه داشته باشیم که وقتی عامل ژل کننده به محلول پراکسید هیدروژن اضافه می شود غلظت H2O2 به ۲۵٪ کاهش می یابد. ٣- درجه حرارت : افزایش حرارت به میزان ۱۰ میزان واکنش شیمیایی را ۲ برابر میکند، معمولا اگر درجه حرارت تا نقطه ای افزایش یابد که بیمار احساس ناراحتی نکند، آنوقت کار در یک محدوده حرارتی امن انجام می گیرد ۴- PH: برای ذخیره سازی و حما هیدروژن پراکساید به یک PH اسیدی جهت افزایش نیمه عدم نیاز می باشد ولی PH اپتیموم جهت اکسیداسیون به وسیله هیدروژن پراکساید ۹.۵- ۱۰.۸ است. در این PH اپتیموم،  50 درصد کارایی بیشتری از PH کمتر در همان مدت زمان دارد

۵- مدت زمان: اثر بلیچ با مدت زمان bleaching ارتباط دارد، هر چه این مدت طولانی تر باشد، تغییر رنگ بیشتری حاصل می گردد.

۶- نحوه نگهداری هیدروژن پراکساید: مطالعات کلینیکی نشان داده است که نگهداری هیدروژن پراکساید در یک محوطه بسته کارایی آنرا افزایش می دهد.

مواد دنداسازی ( dentatmeterials ) چه مواد هستند؟

هدف اصلی یک دندان پزشک بهبود وبازگردانی کیفیت زندگی بیماری است.این هدف می تواند بوسیله ی جلوگیری از بروز بیماری، کاستن درد، بهبود راندمان جویدن، افزایش سرعت آن و بهبود ظاهر فرد انجام شود.برای قرن ها توسعه وانتخاب مواد جایگزین برای دندان و مسائل زیست سازگار پذیری، عمر مفید ومسئله ی استقامت این مواد در محیط دهان، عمده ترین چالش ها درزمینه ی مواد دندانپزشکی (مواد دندانی) بود.علت پدید آمدن این چالش ها این بود که توقعات وخواسته های فراوانی از این مواد مورد نظر طراحان بود.

مواد اولیه دندانپزشکی
مواد دندانسازی

چهار گروه از مواد که در صنعت دندانسازی امروزی استفاده می شوند عبارتند از : فلزات، سرامیک پلیمرها وکامپوزیت ها. با وجود پیشرفت های بوجود آمده درزمینه ی خواص فیزیکی این مواد ، هیچکدام از آنها به عنوان مواد دائمی کار نمی کنند. دندان پزشکان ومحققین علم مواد. این تحقیقات را در قرن بیست ویکم ادامه دادند تا بتواند مواد ترمیمی ایده آل بیابند. یک ماده ی ترمیمی ایده آل با ید ویژگی های زیر را دارا باشد:

  • زیست سازگار پذیر باشد.
  • بتواند پیوند دائمی باساختار دندانی ویا استخوان ایجاد کند.
  • ظاهری طبیعی داشته باشد. وبتواند با ساختار دندانی وسایر بافت های آشکار هم خوانی داشته باشد.
  • دارای خواصی شبیه به مینای دندان، عاج دندان وسایر بافت ها داشته باشد.
  • دارای قابلیتی باشد که بتواند ترمیم بافتی را به راه اندازد .وبتواند اجازه دهد که بافت های آسیب دیده دوباره ساخته شوند.
مطالعه بیشتر
آشنایی با علائم و نشانه های دندان درد کودکان + بررسی روش‌های درمان خانگی دندان درد اطفال

چند نوع دندان مصنوعی داریم؟

به طور کلی ما دو دسته پروتز مصنوعی برای جایگزین کردن دندان ها داریم. آن ها یا ثابت هستند یا متحرک. که البته هر کدام از این دو دسته نیز ممکن است زیر دسته هایی داشته باشند.

پروتز دندان مصنوعی کامل

بیشتر افراد به دلیل کهولت سن و یا برخی بیماری ها بیشتر دندان های خود را از دست می دهند. اگر تقریبا تمام دندان ها از دست رفته باشد برای جایگزین کردن آن ها از پرتز دندان مصنوعی کامل استفاده می شود. این پروتزها یا متحرک هستند یا ثابت.

  • کاملِ متحرک

به این پروتزها در اصطلاح دست دندان گفته می شود. یک ست کامل از دندان ها با پایه لثه ای که روی قوس فکی قرار میگیرند. آن ها کاملا متحرک هستند و خودتان می توانید هر زمان که بخواهید آن ها را بردارید و دوباره استفاده کنید. اگر تمام دندان های فک بالا را از دست داده باشید و هنوز در فک پایین دندان داشته باشید می توانید تنها برای فک بالا دندان متحرک سفارش دهید اینگونه شما تنها نیم دست دندان را دارید اما اگر در هر دو فک دندانی نداشته باشید شما یک دست کامل دندان مصنوعی فک بالا و پایین خوهید داشت.

  • کاملِ ثابت

به دلیل ارزان بودن و سهولت استفاده، بیشتر افراد ترجیح می دهند که از پروتز کامل استفاده کنند. اما اگر شما شخصی هستید که با پرداخت هزینه بالا مشکل ندارید دندان مصنوعی ثابت برایتان گزینه بهتری است.

این در واقع پروتزی است که به طور کامل روی قوس فکی شما قرار گرفته و دیگر تکان نمی خورد یا نمی‌لغزد. صحبت کردن با آن راحت است، و به راحتی می توانید با آن غذا بجوید. تقریبا بهترین جایگزین تمام دندان های از دست رفته است.

پروتز دندان مصنوعی ثابت برای اینکه ثابت شود به چسب یا چیزی مشابه با چسب نیازی ندارد بلکه به ایمپلنت نیاز دارد. ابتدا چند ایمپلنت دندان در چند جای مختلف قوس فکی کاشته می شود و سپس پروتز که به آن اوردنچر گفته می شود را روی ایمپلنت ها سوار می کنند. با اینکار پروتز دیگر تکان نمی خورد و هر زمان که خودتان بخواهید پروتز را بردارید، به راحتی و تنها با مقداری وارد کردن فشار آن را بر می دارید.

مواد ساخت دندان مصنوعی کدامند؟

دندان های مصنوعی در حقیقت یک عضو غیر طبیعی بدن است که از جنس اکریلیک رزین ساخته شده است. این دندان به صورت ثابت یا متحرک وجود دارد. در نوع متحرک آن باید آن را به مدت ۸ ساعت در روز از دهان خارج کرد. این کار باعث عدم آسیب به لثه ها و زمان دهی به لثه ها برای استراحت است. از طرفی در این مدت زمان می توان آن را تمیز کرد.

مواد اولیه دندانپزشکی
مواد ساخت دندان مصنوعی

در گذشته دندان های مصنوعی از پلاستیک یا پرسلن ساخته می شد. اما امروزه دندان های مصنوعی ها از نوعی رزین ساخته می شود که استحکام بیشتری دارد. همچنین دندان های مصنوعی نسبت به نوع طبیعی شکننده تر هستند. پس باید مراقب این نوع دندان ها باشید. همچنین بهداشت دندان را رعایت کنید. اگرچه این نوع دندان ها زود لک برمی دارند و هر ۵ سال یک بار باید پروتزهای جدیدی جایگزین قبلی ها شوند.

مراحل ساخت دندان مصنوعی چگونه است؟

ساخت دندان‌ مصنوعی آلمانی یک فرآیند پیچیده است و شامل مراحل مختلفی می ‌شود. مراحل اصلی ساخت دندان‌های مصنوعی آلمانی عبارتند از:

۱. مشاوره و بررسی بالینی

ابتدا، دندانپزشک متخصص، بیمار را ویزیت می کند‌. در این مرحله، دندانپزشک وضعیت دندان های بیمار را بررسی می کند.

۲. برداشت اندازه

برای ساخت دقیق دندان‌ مصنوعی، دندانپزشک دهان بیمار را به دقت اندازه می گیرد. این اطلاعات به کمک تکنولوژی CAD/CAM (Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing) برای طراحی دندان‌ها جمع آوری می شود.

۳. طراحی دندان‌ها

 در این مرحله با استفاده از نرم‌افزارهای CAD، دندان‌های مصنوعی طراحی می‌شوند. دندانپزشک با استفاده از این نرم افزارها می توانند دندان های مصنوعی را به دقت طراحی کرده و تنظیمات مورد نیاز را نیز انجام ‌دهند. در این مرحله دقت بالا و هماهنگی با دندان‌های طبیعی بسیار مهم است.

۴. ساخت مدل و شکل ‌دهی

بر اساس طراحی انجام شده، مدل دندان‌های مصنوعی ساخته می‌شود. این مدل از مواد دندان پزشکی مخصوصی که با دهان بیمار سازگاری دارو، ساخته می ‌شود. سپس، دندان‌ها با استفاده از این مدل شکل داده می‌ شوند.

۵. ساخت دقیق دندان‌ها

 دندان‌های مصنوعی با استفاده از ماشین‌آلات CNC (Computer Numerical Control) و فرآیندهای دقیق تولید می‌ شوند.

سخن پایانی

شما در این مقاله با مواد اولیه پرکاربرد در دندانپزشکی و دندانسازی آشنا شدید. همچنین از نحوه استفاده و کاربرد هر کدام از مواد دندان پزشکی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

پس از انجام ارتودنسی برای بهتر دیده شدن دندان ها آیا لمینت راه کار مناسبی است؟

درمان های زیبایی کاملا سلیقه است این درمان ها همراه با مقداری تراش روی دندان هستند و بعد از گذاشتن لمینیت اگر تحت فشار قرار گیرد امکان پریدگی یا شکست هست که در حالت اول پالیش انجام میشود ولی در حالت دوم تعویض کامل انجام میشود.

آیا دندان مصنوعی بهتر است یا ایمپلنت دندان؟

قطعا ایمپلنت گزینه بهتری است زیرا داخل استخوان فک کاشته می شود و این اقدام مانع از تحلیل استخوان و آسیب لثه می شود. اما دندان مصنوعی چون داخل فک نیست نمی تواند روند تحلیل استخوان فک و لثه را بگیرید. ایمپلنت دندان می تواند یک روش دائمی باشد اما پروتزهای مصنوعی هرازچندگاهی نیاز به تعویض و تعمیر دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا