یکی از مهمترین رویدادهای دندانی که معمولاً در بازه سنی ۱۷ تا ۲۱ سالگی اتفاق میافتد، درآمدن دندانهای آسیاب سوم است که به دلیل رویش در سنین بالاتر و دوران بلوغ به دندان عقل معروفند. آیا دندان های عقل شما روییده اند؟ دندان عقل معمولاً در طول دوران نوجوانی یا نزدیک سن بیست سالگی شروع به رشد میکند، اما در برخی موارد ممکن است تا سن سیسالگی یا بیشتر از آن طول بکشد. اگرچه در بعضی موارد دندان عقل بدون ایجاد هیچگونه مشکل یا ناراحتی رشد میکند، اما عدم وجود فضای کافی در دهان برای رشد میتواند باعث مشکلاتی برای دیگر دندانها شود. ازاینرو دندانهای عقل باید کشیده شوند. آیا شما از جراحی دندان عقل خود می ترسید؟ آیا فکر میکنید معرفی درمان های دندانپزشکی میتواند با افزایش آگاهی به سلامت دندان هایتان کمک کند؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی درباره این جراحی بدست آورید.
فهرست مطالب:
- دستهبندی دندان عقل بر حسب نوع رویش
- عوارض و مشکلات دندان عقل نهفته
- مواردی که دندان عقل باید حتما از دهان خارج شود
- طول زمانی جراحی دندان عقل
- اصول نگهداری پس از جراحی دندان عقل
- عوارض احتمالی کشیدن دندان عقل
- هزینه کشیدن دندان عقل
- سخن پایانی
- سوالات متداول
دستهبندی دندان عقل بر حسب نوع رویش
رشد این دندان در فک افراد به سه شکل متفاوت رخ میدهد و به اصطلاع ما سه نوع دندان عقل داریم که عبارتند از:
۱. دندان عقل کامل و سالم: این دندان برای رشد طبیعی خود با محدودیت فضا مواجه نیست و رشد طبیعی خود را به صورت کامل انجام میدهد. این دندان در فک افراد هیچ مشکلی ایجاد نمیکند، اما چون در انتهای فک قرار دارد باید نسبت به بهداشت آن توجه بیشتری مبذول داشت.
۲. دندان عقل نهفته: دندان نهفته دندانی است که از زمان رویش آن گذشته و به دلایل متعدد قادر نیست که در ردیف مناسب سایر دندانها قرار گیرد. چنین دندان عقلی ممکن است در بافت نرم یا سخت گیر کرده باشد. این امر گاهی به دلایلی از جمله دلایل ارثی، بیماریهای دوران کودکی (کم خونی، راشیتیسم)، عدم هماهنگی رشد استخوان فک با اندازه دندانها و غیر رخ میدهد.
۳. دندان عقل نیمه نهفته: چنانچه به همان دلایل بالاف دندان عقل نتواند به طور کامل رشد کند و تنها بخشی از تاج آن از لثه خارج شود، به آن دندان عقل نیمه نهفته میگویند.
عوارض و مشکلات دندان عقل نهفته
اگر دندان عقل نهفته منجر به مشکلات زیر شود احتمالأ باید آن را بکشید:
- درد
- گیر کردن غذا و بقایا پشت دندان عقل
- عفونتیا بیماری لثه (بیماری پریودنتال) که باید اقدام به جراحی لثه نمود.
- پوسیدگی دندان دریک دندان عقلِ تا حدی جوانه زده
- آسیب به دندان نزدیک یا استخوان اطراف
- ایجاد کیسه پر از مایع (کیست) در اطراف دندان عقل
- عوارض درمانهای ارتودنسی دندان برای صاف کردن دندانهای دیگر
مواردی که دندان عقل باید حتما از دهان خارج شود
- ایجاد عفونت لثه پوشاننده روی دندان
- ایجاد پوسیدگی برای دندان جلویی
- بر هم زدن نظم دندان قدامی و روی هم آوردن آنها
- ایجاد مسیر بد برای کارهای پروتزی
شیوهی انجام جراحی دندان عقل
پس از بیحسی با انجام یک برش به دندان عقل نهفته دسترسی ایجاد شود. ممکن است لازم باشد استخوانی که بر روی دندان عقل نهفته قرار دارد با دستگاه برش برداشته شود.
وقتی جراح به دندان عقل دسترسی پیدا کرد تصمیم می گیرد که آیا باید دندان عقل را چند تکه کند یا نه. تقسیم دندان به چند بخش، باعث کاهش صدمات وارده به فک می شود.
بعد از خارج کردن دندان عقل در محل برش چند بخیه زده میشود. اگر از نوع غیرقابل جذب باشند لازم است بعد از یک هفته بخیهها کشیده شوند. اما در صورتی که قابل جذب باشند نیازی به کشیدن ندارند و بعد از چند هفته محو می شوند.
طول زمانی جراحی دندان عقل
مدت زمان جراحی دندان عقل بستگی به میزان سختی دندان عقل دارد ولی جراحی دندان عقل در طی یک جلسه قابل انجام است و اگر دندان عقل شما نهفته نباشد ، در حدود ۲۰ دقیقه طول می کشد و در صورت نهفته بودن بین ۱ الی ۲ ساعت به صورت معمول به طول می انجامد.
اصول نگهداری پس از جراحی دندان عقل
- یادتان نرود که گازی که به منظور کنترل خونریزی در داخل دهانتان گذاشته شده را میک نزنید و از تجمع زیاد آب دهان در داخل دهانتان خودداری نمایید.
- زمینه برای بروز عفونت بعد از جراحی بسیار بالاست، بنابراین برای جلوگیری از بروز عفونت، آنتی بیوتیک و داروهایی که دکتر تجویز کرده را تا زمان معین شده مصرف نمایید.
- دو شب اول بعد از جراحی به هیچ وجه از مسواک و یا وسایل دیگر برای تمیز کردن دهان خود استفاده نکنید.
- خوردن خوراکی های سفت و خیلی داغ حداقل تا روز اول کاملا ممنوع است.
- اگر خونریزی حفره ی ایجاد شده بند نیامد و شدید شد، حتما به پزشک خود مراجعه کنید و از درمان های خانگی و شخصی کاملا خودداری نمایید.
- یکی دیگر از مواردی که در زمینه ی همه چیز درباره جراحی دندان باید بدانید این است که بد طعم بودن و بو دادن دهان بعد از جراحی یک موضوع بسیار طبیعی است. لطفا این موضوع را کمی تحمل کنید چون بعد از چند روز خود به خود بر طرف می شود.
- حداقل سه الی چهار ساعت بعد از عمل جراحی دندان سعی کنید که صحبت نکنید.
- وعده های غذایی تان را حذف نکنید تا انرژی تان نیفتد.
- سعی کنید در هنگام خوردن غذاهای جویدنی اصلا از سمت دندان جراحی شده، استفاده نکنید.
- فعالیت های شدید بدنی تان را برای مدت دو الی سه روز کنسل کنید و در خانه استراحت نمایید.
- استفاده از الکل و انواع دخانیات باید کلا قطع شود چرا که مصرف دخانیات به کل روند بهبود زخم و درمان شما را کند کرده و ممکن است موارد جبران پذیری را به وجود اورد.
عوارض احتمالی کشیدن دندان عقل
کشیدن دندان عقل معمولأ منجر به عوارض طولانی مدت نمیشود. با این حال، کندن دندان عقل نهفته گاهی اوقات بهیک روش جراحی نیاز دارد که شامل ایجاد یک برش در بافت لثه و برداشتن استخوان است. عوارض این کار به ندرت شامل موارد زیر است:
- محل جراحی (حفرهی) خشک و دردناک یا نمایان شدن استخوان در صورت از بین رفتن لخته خون بعد از جراحی از محل زخم جراحی (حفره)
- عفونت در حفره به دلیل تجمع باکتریها یا ذرات غذایی محبوس شده
- آسیب به دندانها، اعصاب، استخوان فک یا سینوسهای اطراف.
هزینه کشیدن دندان عقل
هزینه کشیدن دندان عقل به عوامل زیادی ازجمله عوامل زیر بستگی دارد:
- تجربه دندانپزشک
- محل کار دندانپزشک
- روش درمان
- میزان و نوع روش به کار گرفتهشده
بسته به نوع بیمهای که شما دارید، شرکتهای بیمه ممکن است ۱۵ درصد و یا تا حدود ۵۰ درصد از کل هزینههای عمل را پرداخت کنند.
سخن پایانی
در این مطلب درباره جراحی دندان عقل خواندیم. جالب است بدانید که فناوری لیزر در زمینه جراحی دندان عقل هم به کمک آمده است. اگر روی دندان عقل لثه قرار داشته باشد به کمک لیزر میتوان بافت لثه را نصف کرده، سپس با لوازم استریل دندان عقل را از محل جدا کرده؛ و در آخر با استفاده از لیزر آن محل را جوش میدهند. سپس با کمک لیزر انتهای رگی که دچار خونریزی شده است مسدود میشود ودر نتیجه خونریزی کاهش مییابد. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
کشیدن دندان عقل اجباری نیست. اما تا زمانی که این دندان باعث مشکلات دهان و دندان نشود. دندان عقل باید مانند سایر دندان ها و اندام ها محافظت شود. اگر دندان عقل هنوز بیرون نیامده باشد و روی دندان های دیگر فشار بیاورد، می تواند باعث پوسیدگی و کج شدن دندان در اثر فشردگی شود.
_ درد
_ عفونت
_ به دندان های مجاور آسیب می رساند
_ بیماری لثه
_ کیست
_ پوسیدگی دندان
در هر دو طرف ناحیه فک ۳ دندان آسیاب در دهان ما وجود دارد. آخرین دندان مولر دندان عقل است. ۴ دندان عقل در دهان وجود دارد. اگر احساس درد در پشت فک و مشکل در باز و بسته کردن فک دارید، حتما باید به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک شما نحوه بیرون آمدن دندان و محدودیت در فک شما را همراه با روش های رادیوگرافی تعیین می کند. پس از تشخیص، پزشک یک برنامه درمانی برای شما تنظیم می کند.