
دندان نیش در گوشه قوس دندانی واقع شده و نقش پررنگی در زیبایی لبخند و متوازن بودن چهره بازی میکند. منظم نبودن وضعیت این دندان میتواند در اعتماد بنفس افراد، تاثیر منفی بگذارد. اما مشکل اینجاست که یکی از شایعترین نامنظمیهای دندانی مربوط به دندانهای نیش است. آیا شما هم در دسته افراد هستید که دندان نیش جلوزده یا نهفته دارد؟ فکر میکنید ارتودنسی دندان چگونه پاسخگوی این وضعیت دندانی خواهد بود؟ در این مطلب به انواع مشکلاتی که یک دندان نیش ممکن است داشته باشد، خواهیم پرداخت. اگر مایلید روش های مختلف ارتودنسی را بشناسید، مجموعه مقالات انواع ارتودنسی دندان را دنبال کنید.
در این محتوا تا پایان همراه ما باشید تا درباره ارتودنسی دندان نیش بیشتر بخوانید.
دندانهای نیش را بشناسید
دندان نیش از جمله مهم ترین دندان ها در بسیاری از گونه های جانوری است. از این دندان ها برای گرفتن و یا تکه کردن غذا استفاده می شود. در اغلب جانداران دندان نیش معمولا بزرگترین دندان است. در پستاندارانی مانند انسان ۴ عدد دندان نیش وجود دارد که در جلوی هر فک و طرفین دندان های پیشین قرار دارند.

همانطور که در مقدمه نیز اشاره شدن ممکن است این دندان ها کج شده یا از لحظا کوتاهی و بلندی غیرطبیعی باشند. با نحوه ارتودنسی دندان های نیش در ادامه بیشتر آشنا خواهید شد. یکی از نگرانیهای افراد برای انجام درمان ارتودنسی، طول درمان آن است. با ارتودنسی سریع میتوانید این مشکل را مرتفع کنید. برای مطالعه درباره آن روی لینک کلیک کنید.
افراد واجد شرایط انجام ارتودنسی دندان نیش
افرادی که دارای شرایط زیر هستند، بهترین کاندیدا برای انجام ارتودنسی دندان نیش می باشند که این شرایط عبارتند از:
- ازدحام بیش از حد دندان ها در فک بالا و یا فک پایین
- انحراف و کج بودن دندان ها
- وجود دندان نیش نهفته
- کوچک بودن فضای فک
- کج شدن دندان های نیش به سمت سقف دهان و یا گونه ها
چرا دندانهای نیش دچار ناهنجاری میشوند؟
شایع ترین علل و عوامل موثر در بروز ناهنجاری های این دندان ها عبارتند از:
وجود دندان های اضافی
گاهی ناهنجاری ایجاد شده به دلیل وجود دندان های اضافی در فک می باشد. این عامل موجب فشردگی و یا تنگ شدن فک شده و جایی برای رشد و بیرون آمدن دندان های نیش نمی گذارد، در نتیجه آن ها خارج از فک یا با انحراف رشد می کنند.
عادات غلط دهانی
عادات غلط دهانی از جمله مکیدن انگشت، مکیدن بیش از حد شیشه شیر و پستانک در دوران کودکی، قرار دادن سر مداد و خودکار و سایر اشیا در دهان، می تواند موجب بروز ناهنجاری های مختلف از جمله اپن بایت شود.

این ناهنجاری به شدت روی دندان های نیش اثر منفی گذاشته و موجب آسیب آن ها می شود.
کوچک بودن فکین، عاملی ارثی و موثر
بعضی از افراد به طور ارثی و ژنتیکی فک های کوچکی دارند و به همین دلیل ممکن است تمامی دندان هایشان درون فک جای نگیرد و رشد بعضی از آن ها خارج از فک انجام شود. کوچک بودن فک و نبود فضا، موجب انحرافات دندانی می شود و از آنجایی که دندان های نیش بالا آخرین دندان هایی هستند که درون فک رشد می کنند، با ظهور سایر دندان ها در فک، به دلیل کوچک بودن فک، جایی برای آن ها باقی نمانده و این دندان ها خارج از فک و با انحراف رشد می کنند. در نتیجه زیبایی و نظم دهان و دندان را بر هم زده و در نهایت موجب پوسیدگی و آسیب سایر دندان ها نیز می شوند.
مشکلات ساختاری
نازک شدن استخوان های فک و ایجاد ضایعات نابالغ می توانند موجب بروز مشکلات زیادی در دندان های نیش شده و در نتیجه در گفتار، بلع و جویدن و همچنین توانایی دندان ها نیز اختلالاتی ایجاد می کند.
ارتودنسی دندان نیش بیرون زده
گاهی فضای موجود در قوس دندانی کم بوده و دندان نیش خارج از فک و به صورت بیرون زده رشد می کند. در نتیجه ارتودنتیست جهت بهبود بخشیدن به وضعیت دندان نیش و سایر دندان ها، ابتدا فضای خالی و کافی را ایجاد کرده و سپس سعی می کند تا دندان نیش را به سمت محل اصلی خود و فضای خالی ایجاد شده هدایت کند.

در این شرایط بهتر است، ارتودنسی بر روی فک بالا و پایین انجام بگیرد. در صورتی که فضای خالی کافی نباشد، ممکن است متخصص ارتودنسی مجبور به کشیدن دندان های آسیاب کوچک شده و بدین ترتیب علاوه بر ایجاد فضای خالی دندان نیش را در جهت صحیح خود هدایت می کند. اگر میخواهید درباره ارتودنسی بدون جراحی بخوانید، با ارتودنسی کاموفلاژ آشنا شوید.
ارتودنسی دندان نیش بالا
جالب است بدانید آخرین دندان هایی که در فک رشد می کنند و نمایان می شوند، دندان های نیش فک بالایی هستند. گاهی ممکن است به دلایلی آن ها در داخل فک و به صورت نهفته نیز باقی بمانند. از آنجایی که این دندان ها تاثیر زیادی در زیبایی لبخند فرد دارند، برای رفع ناهنجاری های ناشی از آن، نمی توان آن ها را کشید. به همین منظور درمان ارتودنسی صورت گرفته و بهترین متخصص ارتودنسی با استفاده از ابزار و دستگاه ها، ناهنجاری و مشکلات را برطرف کرده و در نهایت به زیبایی طرح لبخند بیمار نیز کمک می کند. از جدیدترین نسلهای ارتودنسی که مزایای بسیاری چون کاهش دفعات مراجعه به دندانپزشک دارد، ارتودنسی دیمون است.
ارتودنسی دندان نیش نهفته
گاهی ممکن است دندان نیش دچار خرابی و پوسیدگی شود و بعد از مراجعه به کلینیک ارتودنسی متوجه شوید که دندان پوسیده شده، دندان نیش شیری بوده و دندان نیش اصلی و دائمی شما هنوز از فک بیرون نیامده و رشد نکرده است. در این حالت می گوییم، دندان نیش به صورت نهفته در فک قرار گرفته است. متخصص ارتودنسی بعد از انجام بررسی های لازم از روش ارتودنسی استفاده کرده و از آنجایی که بعد از افتادن دندان شیری، جای آن خالی می شود، به بیمار کمک می کند تا دندان نیش نهفته او زودتر از فک خارج شده و در محل اصلی خود نمایان شود. اگر شما هم از خر و پفهای مکرر در خواب رنج میبرید و مدام توسط اطرافیان مورد گوشزد فرار میگیرید. شاید آپنه دارید. اگر میخواهید با درمان آپنه خواب با ارتودنسی آشنا شوید مقالهی نوشته شده را از طریق لینک دنبال نمایید.

پس از ایجاد فضای خالی، سپس جراح فک نیز با جراحی فک، دندان نیش را توسط قلاب به سمت محل اصلی خود هدایت می کند. در این درمان، از روش ارتودنسی ثابت استفاده شده و بعد از نمایان شدن دندان نیش توسط یک جراحی ساده، براکت ها روی دندان نصب شده و سپس با استفاده از یک زنجیر مینیاتوری به سیم های ارتودنسی متصل می شود.
پیامدهای برطرف نکردن مشکلات دندان نیش چیست؟
محققین به تازگی شواهدی پیدا کرده اند مبنی براثبات این که عفونت های پریودنتال (بیماری های لثه) ناشی از ضعف بهداشت دهان است. این عفونت ها می توانند وارد جریان خون شوند و باعث ایجاد بیماری های قلبی شوند. اگر دندان های نیش شما نامنظم و ناهنجار باشد ممکن است با انواع آبسه دندانی و مشکلات فکی را نیز به دنبال داشته باشد.
بنابراین برای رهایی از مال اکلوژن بهتر است با کمک گرفتن از درمان ارتودنسی نزد یک متخصص ارتودنسی خوب ، دندان های خود را مرتب کنید. به این ترتیب و با مرتب کردن دندان ها شما می توانید بهداشت دهان و دندان را راحتتر از قبل رعایت کنید.
پس از جراحی و ارتودنسی دندان نیش چه کنیم؟
- اگر پس از انجام جراحی بافت های دهان متورم شدهاند استفاده از کمپرس یخ توصیه میشود.
- رعایت کردن بهداشت دهان و دندان
- استفاداه ازغذاهای نرم تا چند روز اول پس از جراحی که جویدن آنها راحت باشد.
- پرهیز از غذاهای سفت و ترد که باعث تحریک محل جراحی میشوند.
- مراجعه به ارتودنتیست پس از گذشت دو هفته از جراحی
فراموش نکنید مراقبتهای دوران ارتودنسی از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند. این مراقبتهای سبب میشوند درمان شما در زمان کوتاهتر و با کیفیت بیشتری انجام گیرد.
سخن پایانی
در این محتوا درباره ارتودنسی دندان نیش خواندیم. یادتان باشد که اگر نهفتگی دندان نیش زود هنگام و به موقع (معمولا در خردسالی) تشخیص داده شود، ممکن است با کشیدن دندان نیش شیری و یا هر دندان شیری دیگر که راه آن را سد کرده، مشکل دندان نیش را حل کرد و اصلا نیازی به ارتودنسی آن نباشد. پس بهتر است از معاینات دندانپزشکی منظم کودکان خود غافل نشوید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.