
دندانهای مصنوعی ثابت که به عنوان جایگزینی مناسب برای دندانهایی که از بین رفتهاند شناخته میشوند، در مقایسه با دندانهای مصنوعی سنتی و معمولی بهتر به نظر میرسند. این دندانها، مانند دندانهای مصنوعی قدیمی که متحرک بودند، ثابت هستند و بر روی فک قرار میگیرند و عملکردی مشابه دندانهای طبیعی دارند.
دندانهای مصنوعی ثابت، که با نام دندانهای مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت هم شناخته میشوند، به گونهای طراحی شدهاند که به طور کامل با بافت لثه جوش میکنند. به این ترتیب، نیازی به خارج کردن دندانها از دهان نیست و شما میتوانید با دندانهای مصنوعی خود مانند دندانهای طبیعی رفتار کنید.
استفاده از دندانهای مصنوعی اهمیت زیادی دارد. زمانی که بیمار تعداد قابل توجهی از دندانهای خود را از دست داده باشد، دندانهای مصنوعی به عنوان یک درمان مناسب عمل میکنند. توجه داشته باشید که خلاء در فک ممکن است مشکلات مختلفی را به همراه داشته باشد، به همین دلیل باید به سرعت تلاش کنید تا جای دندانهای از دست رفته را پر کنید. به دلایل زیر:
- احتمال تحلیل استخوان فک در نبود دندان افزایش مییابد و شکل چهره نیز تغییر خواهد کرد.
- هر چه مدت زمان خلاء در فک بیشتر شود، محدودیت درمانهایی مانند دندانهای مصنوعی و کاشت دندان نیز بیشتر میشود.
- صحبت کردن، خوردن غذا و زیبایی لبخند دچار مشکل میشود و اعتماد به نفس فرد نیز کاهش مییابد.
دندان مصنوعی ثابت: کاربردها، انواع، روشهای نصب و مراقبت
در حوزهی دندانپزشکی، دندان مصنوعی ثابت یکی از راههای درمانی است که برای جایگزینی دندانهای طبیعی از طریق پروتزهای دندانی استفاده میشود. این روش، به افرادی که دندانهای طبیعی خود را از دست دادهاند یا دندانهایی دارند که به دلایل مختلف نیاز به جایگزینی دارند، امکان بازگشت به ظاهر و عملکرد طبیعی دندانها را میدهد. در این مقاله، به معرفی دندان مصنوعی ثابت، انواع آن، روشهای نصب و مراقبت از آن میپردازیم.
دندان مصنوعی ثابت چیست؟
دندان مصنوعی ثابت، یک پروتز دندانی است که بر روی اساس دندانهای طبیعی باقیماندهی بیمار نصب میشود. این نوع دندان مصنوعی از مواد مختلفی مانند فلز، پرسلن، زیرکونیم، یا ترکیبی از این مواد ساخته میشود. دندان مصنوعی ثابت به عنوان یک پروتز دندانی سفت و محکم به دندانهای باقیمانده متصل میشود و به عنوان دندان طبیعی عمل میکند.
انواع دندان مصنوعی ثابت
۱. دندان مصنوعی ثابت فلزی: این نوع دندان مصنوعی از آلیاژهای فلزی مانند آلومینیوم، کروم، نیکل یا تیتانیوم ساخته میشود. دندان مصنوعی فلزی به دلیل مقاومت و پایداری بالا، برای استفاده در بخشهای پشتی دهان که قابلیت دیده شدن کمتری دارند، مناسب است.
۲. دندان مصنوعی ثابت پرسلنی: این نوع دندان مصنوعی از پرسلن ساخته میشود و برای شباهت بیشتر به دندان طبیعی و استفاده در بخشهای قابل دید دهان، مناسب است. دندان مصنوعی پرسلنی معمولاً بر روی یک فریم فلزی قرار میگیرد تا استحکام بیشتری داشته باشد.
۳. دندان مصنوعی ثابت زیرکونیمی: ایننوع دندان مصنوعی از مواد زیرکونیم ساخته میشود که دارای خواص استحکام بالا و شباهت به دندانهای طبیعی است. این نوع دندان مصنوعی زیرکونیمی به علت ظاهر زیبا و بیدرنگی در بخشهای قابل دید دهان، مورد استفاده قرار میگیرد.

روشهای نصب دندان مصنوعی ثابت
۱. نصب دندان مصنوعی ثابت با استفاده از پیچ: در این روش، دندان مصنوعی ثابت به دندانهای باقیمانده با استفاده از پیچ و بستههای اتصال محکم میشود. نصب و تنظیم دندان مصنوعی با استفاده از پیچ توسط دندانپزشک انجام میشود.
۲. نصب دندان مصنوعی ثابت با استفاده از پل: در این روش، دندانهای مصنوعی ثابت را به دندانهای باقیمانده با استفاده از پل متصل میکنند. پل، دندانهای مصنوعی ثابت را در موقعیت مناسب قرار میدهد و به دندانهای باقیمانده از طریق پیوند نیازمندی که بر روی این دندانها قرار میگیرد، متصل میشود.
۳. نصب دندان مصنوعی ثابت با استفاده از ایمپلنت: ایمپلنتها ساختارهای فلزی یا تیتانیومی هستند که به عنوان ریشه مصنوعی برای دندان مصنوعی ثابت استفاده میشوند. ایمپلنت در استخوان فک یا فک بالا قرار میگیرد و پس از ترکیب با استخوان، دندان مصنوعی ثابت به آن متصل میشود.
دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت چیست؟
دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت، یک روش جبران دندانی است که بر اساس استفاده از ایمپلنتها صورت میگیرد. ایمپلنتها ساختارهایی هستند که به صورت جراحی در استخوان فک یا فکینه (معمولاً در قسمت فک سفلی) قرار میگیرند. ایمپلنتها معمولاً از جنس تیتانیوم ساخته میشوند، چون این فلز با استخوان فک به خوبی ادغام میشود و پایداری و استحکام بالایی دارد.
بعد از قرار دادن ایمپلنتها در استخوان فک، فرآیند جوشش استخوان با ایمپلنتها آغاز میشود که زمان آن معمولاً تا چند ماه میتواند طول بکشد. پس از جوشش کامل استخوان با ایمپلنت، دندان مصنوعی ثابت بر روی ایمپلنتها نصب میشود. این دندان مصنوعی به طور دائمی و ایمن به استخوان فک متصل میشود و به صورت ثابت در موقعیت خود قرار میگیرد.
از دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت به عنوان یک جایگزین دائمی و پایدار برای دندانهای از دست رفته استفاده میشود. این روش به دلیل پایداری، ثبات و عملکرد شبیه به دندانهای طبیعی، بسیار مورد توجه و استفاده قرار میگیرد. همچنین، دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت امکانات بهتری را برای صحبت کردن، خوردن غذا و احساس طبیعیتر در دهان فراهم میکند.
دندان مصنوعی متحرک جزئی و کامل
در کل، دو نوع دندان مصنوعی متحرک وجود دارد که پروتزهای پارسیل متحرک برای افرادی که برخی از دندانهای خود را از دست دادهاند و پروتز کامل برای افرادی که تمام دندانهای خود را از دست دادهاند، انتخاب میشود.
نکته قابل توجه در اینجا این است که بیمارانی که دندان مصنوعی متحرک را در نظر دارند باید در تصمیمگیری خود به ایمپلنت دندان نیز توجه کنند. ایمپلنتهای دندانی برای جایگزینی تعداد کمی از دندانهای از دست رفته فوقالعاده هستند، در حالی که دندان مصنوعی ثابت بر پایه ایمپلنت میتوانند یک راه مناسب برای بیمارانی با پروتزهای لق یا نامناسب، به ویژه پروتزهای پایین باشند. در ساخت و کاشت انواع دندان مصنوعی ثابت و متحرک، انواع مختلفی از پروتزهای پارسیل متحرک وجود دارد که به راحتی میتوان یک یا چند دندان از دست رفته را جایگزین کرد.
اگر یکی از دندانهای خود را از دست دادهاید، ممکن است خوردن یا صحبت کردن برایتان سخت باشد. لبخند شما نیز اغلب دیگر مثل قبل نیست. خوشبختانه، یک دندانپزشک یا یک متخصص دندانپزشکی جایگزینی دندان میتواند دندان مصنوعی متحرک برای جایگزینی دندانهای از دست رفته و بازیابی طرح لبخند و عملکرد شما طراحی کند. با این حال، از آنجایی که انواع مختلفی از پروتزهای متحرک موجود است، ممکن است بخواهید قبل از تصمیمگیری در مورد انواع دندان مصنوعی، همه گزینههای موجود را بررسی کنید.
دندان مصنوعی پارسیل متحرک چیست؟
قبل از توضیح انواع مختلف دندان مصنوعی متحرک پارسیل که امروزه در دسترس هستند، مهم است که اصول اولیه چیستی پروتز پارسیل متحرک را درک کنید. برای ایجاد یک قیاس ساده، باید گفدندان مصنوعی متحرک جزئی و کامل به عنوان پروتزهایی است که برای جایگزینی دندانهای از دست رفته یا کامل استفاده میشود. نوع پروتز مورد استفاده بستگی به تعداد و موقعیت دندانهای از دست رفته دارد.
- دندان مصنوعی متحرک جزئی: این نوع پروتز برای جایگزینی چند دندان از دست رفته استفاده میشود. این پروتزها شامل یک قابلمه (پایه) فلزی یا پلاستیکی است که به دندانهای باقیمانده متصل میشود. قابلمه به وسیله کروچهها، پیچها یا اتصالات دیگر در جای خود قرار میگیرد و دندانهای مصنوعی به آن متصل میشوند. این نوع پروتزها از جنسهای مختلفی مانند پلاستیک، متالوکسیت و آلیاژهای فلزی ساخته میشوند.
- دندان مصنوعی متحرک کامل: این پروتزها برای جایگزینی تمام دندانهای بالا یا پایین استفاده میشوند. آنها شامل صفحه پایه کاملی است که دندانهای مصنوعی را در بر میگیرد. این پروتزها ممکن است به وسیله ونیرهای پایه، طوقها، یا اتصالات دیگر در جای خود قرار گیرند. طراحی و ساخت دندان مصنوعی متحرک کامل به عواملی مانند شکل چهره، طبقه بندی دهانی و عملکرد فک و دهان بستگی دارد.
هر دو نوع دندان مصنوعی متحرک جزئی و کامل میتوانند راهحلهای مناسبی برای بازیابی عملکرد دهان و طراحی لبخند طبیعی باشند. اما قبل از تصمیمگیری، مهم است با دندانپزشک خود مشورت کنید تا بهترین گزینه را براساس وضعیت شما انتخاب کنید.
دندان مصنوعی متحرک انعطاف پذیر:
دندان مصنوعی انعطافپذیر: یکی از گزینههای زیبا و سبک در ساخت و کاشت دندان مصنوعی ثابت و متحرک، پروتزهای انعطافپذیر هستند که از مادهای به نام Valplast ساخته میشوند. این ماده نایلونی نرم است که برای تناسب با دهان بیمار قالبگیری تزریقی میشود. این نوع پروتز نیاز به تنظیم ندارد، اما ترمیم آن دشوار است و ممکن است رنگ آن تغییر کند.
گزینههای دیگری برای جایگزینی دندانهای گمشده وجود دارند، مانند بریج دندان ثابت و ایمپلنتهای دندانی. اما هر دو روش تهاجمیتر از دندان مصنوعی متحرک جزئی هستند و معمولاً گرانتر میباشند. متخصصان کلینیک دندانپزشکی Dencare میتوانند توضیحات کاملتری را در این زمینه ارائه کنند.
برای حفظ سلامت دهان، باید به خوبی از دندان مصنوعی متحرک مراقبت کنید. مسواکزدن دندان مصنوعی Valplast ممکن است مواد را خراش دهد. برای تمیزکردن ملایم، باید این نوع دندان را برداشته و با احتیاط کار کرد. در مورد پروتزهای جزئی معمولی، این دندانها باید هر شب شسته و در محلول دندان مصنوعی یا آب خیس شوند.
ضروری است که دستورالعملهای دندانپزشک خود را در مورد مراقبت صحیح از دندان مصنوعی متحرک خود رعایت کنید و حداقل دو بار در سال برای معاینات منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید. در انتخاب روش مناسب جایگزینی دندانهای گمشده، مشورت با دندانپزشک خود بسیار مهم است.

دندان مصنوعی متحرک کامل:
دندان مصنوعی متحرک کامل برای تمام دندانهای بالا، پایین یا هر دوی آنها مناسب است. در این نوع پروتز، یک پایه اکریلیک گوشتی با دندان مصنوعی ساخته میشود که روی لثه قرار میگیرد. پروتز بالایی بخشی از سقف دهان را پوشش میدهد و پروتز پایینی به شکل نعلاسدندان مصنوعی انعطافپذیر: یکی از گزینههای زیبا و سبک در ساخت و کاشت دندان مصنوعی ثابت و متحرک، پروتزهای انعطافپذیر هستند که از مادهای به نام Valplast ساخته میشوند. این ماده نایلونی نرم است که برای تناسب با دهان بیمار قالبگیری تزریقی میشود. این نوع پروتز نیاز به تنظیم ندارد، اما ترمیم آن دشوار است و ممکن است رنگ آن تغییر کند.
گزینههای دیگری برای جایگزینی دندانهای گمشده وجود دارند، مانند بریج دندان ثابت و ایمپلنتهای دندانی. اما هر دو روش تهاجمیتر از دندان مصنوعی متحرک جزئی هستند و معمولاً گرانتر میباشند. متخصصان کلینیک دندانپزشکی میتوانند توضیحات کاملتری را در این زمینه ارائه کنند.
برای حفظ سلامت دهان، باید به خوبی از دندان مصنوعی متحرک مراقبت کنید. مسواکزدن دندان مصنوعی Valplast ممکن است مواد را خراش دهد. برای تمیزکردن ملایم، باید این نوع دندان را برداشته و با احتیاط کار کرد. در مورد پروتزهای جزئی معمولی، این دندانها باید هر شب شسته و در محلول دندان مصنوعی یا آب خیس شوند.
ضروری است که دستورالعملهای دندانپزشک خود را در مورد مراقبت صحیح از دندان مصنوعی متحرک خود رعایت کنید و حداقل دو بار در سال برای معاینات منظم به دندانپزشک خود مراجعه کنید. در انتخاب روش مناسب جایگزینی دندانهای گمشده، مشورت با دندانپزشک خود بسیار مهم است.
آیا دندان مصنوعی متحرک کامل برای همیشه در دهان باقی میماند؟
دندان مصنوعی متحرک کامل معمولاً برای همیشه در دهان باقی نمیماند. این نوع پروتزها معمولاً به عنوان جایگزینی برای دندانهای اصلی استفاده میشوند که از بین رفتهاند. با این حال، با گذشت زمان و به علت تغییرات در لثه و استخوان فک، ممکن است نیاز به تنظیم و تعویض پروتز متحرک کامل باشد.
عوامل مختلفی میتوانند تاثیرگذار باشند، از جمله تغییر در شکل و اندازه لثه، تغییر در توزیع فشار در دهان، و تغییرات در استخوان فک. این موارد میتوانند باعث نامناسب شدن نگهداری و استفاده از پروتز متحرک کامل شوند.
به طور کلی، پروتزهای متحرک کامل باید با توجه به نیازهای هر فرد و با رعایت دستورالعملهای دندانپزشکی منظماً تنظیم و تعویض شوند. ارتباط مکرر با دندانپزشک و معاینات منظم میتوانند کمک کننده باشند تا مشکلات مربوط به پروتز متحرک کامل شناسایی و به موقع مدیریت شوند.
دندان مصنوعی متحرک یا ایمپلنت؟
معمولاً وقتی یک فرد دندانهای خود را از دست میدهد، با چندین مشکل روبرو میشود. اولین مشکل، مشکل کاربردی است که باعث مشکل در جویدن غذا میشود. مشکل دیگر مربوط به ظاهر و زیبایی است. دندانهای مصنوعی متحرک و ایمپلنت دندان، دو روشی هستند که برای حل این مشکلات و جایگزینی دندان اصلی مطرح میشوند. بسیاری از افرادی که دندانهای خود را از دست میدهند، در انتخاب نوع دندان مناسب جایگزین تردید میکنند. کدام یک از دندان مصنوعی متحرک یا ایمپلنت دندان بهتر است؟ در این مقاله سعی میکنیم به بررسی این موضوع بپردازیم و ببینیم کدام یک برای شما مناسبتر است.
دندانهای مصنوعی متحرک:
دندانهای مصنوعی متحرک ابزارهایی هستند که میتوانند جایگزین مناسبی برای دندانهایی که از بین رفتهاند، باشند. اگر دندانهای طبیعی شما به دلایلی مانند بیماری لثه یا تسوس دندان از بین رفته باشند، میتوانید از دندانهای مصنوعی استفاده کنید. دندانهای مصنوعی، زیبایی لبخند و توانایی جویدن غذا را برای شما فراهم میکنند.
دندانهای مصنوعی متحرک به دو نوع کامل و جزئی تقسیم میشوند. دندانهای کامل زمانی استفاده میشوند که دهان از تمام دندانها خالی باشد و معمولاً دندانهای مصنوعی کامل به دو نوع معمولی و فوری تهیه میشوند. دندانهای مصنوعی معمولی پس از خلع کامل دندانها و بهبود لثهها در دهان قرار میگیرند. دندانهای مصنوعی فوری نیز در همان لحظه استفاده میشوند.
روش ایمپلنت:
روش دیگری که برای جایگزینی دندانهای اصلی استفاده میشود، ایمپلنت است. در این روش، به جای دندانهای مصنوعی، ایمپلنتها نصب میشوند. ایمپلنتها پایههایی هستند که از جنس تیتانیوم خالص ساختدی شدهاند و به استخوان فک یا فکین متصل میشوند. سپس به ایمپلنتها، پروتز دندان متصل میشود.

ایمپلنتها جایگزین دائمی و استحکام بالایی برای دندانهای اصلی فراهم میکنند. آنها به طور معمول به صورت یک به یک با دندانهای طبیعی استفاده میشوند و به لثه و استخوان فک متصل میشوند. ایمپلنتها میتوانند به شما کمک کنند تا ظاهر طبیعی و زیبایی لبخند خود را بازیابی کنید و توانایی کاربردی جویدن غذا را بهبود بخشید.
انتخاب بین دندانهای مصنوعی متحرک و ایمپلنت دندان بستگی به عوامل مختلفی دارد، از جمله:
- سلامت عمومی: برخی از افراد ممکن است به دلیل مشکلات سلامتی خاصی نتوانند ایمپلنت دندان را تحمل کنند. به عنوان مثال، افرادی که بیماری عفونی شدید دهان دارند یا استخوان فک ضعیفی دارند، ممکن است برای ایمپلنت مناسب نباشند.
- هزینه: ایمپلنت دندان هزینه بیشتری نسبت به دندانهای مصنوعی متحرک دارد. قبل از تصمیمگیری، باید بررسی کنید که آیا بودجهی خود برای ایمپلنت کافی است یا خیر.
- زمان: روند دریافت ایمپلنت دندان طولانیتر است نسبت به دندانهای مصنوعی متحرک. نصب ایمپلنتها ممکن است چند مرحله و چندین جلسه را شامل شود و زمانی طولانیتر نیاز داشته باشد.
- ترجیحات شخصی: نهایتاً انتخاب بین دندانهای مصنوعی متحرک و ایمپلنت دندان بستگی به ترجیحات شخصی شما دارد. ممکن است برخی افراد ترجیح دهند دندانهای مصنوعی متحرک را به دلیل سادگی در استفاده و هزینههای کمتر انتخاب کنند، در حالی که برخی دیگر تمایل دارند ایمپلنت دندان را به دلیل استحکام و طولانی مدت بودن آن انتخاب کنند.
دلایل استفاده از دندان مصنوعی متحرک
در صورتی که بیمار تمامی یا اغلب دندان های خود را از دست بدهد یا آنکه دندان هایی که باقی مانده است، شرایط مناسبی نداشته باشد، ضرورت استفاده از پروتز را ایجاب می کند. آنها مزایای زیر را به همراه دارند:
- ظاهر لبخند را بهبود بخشیده و به اصلاح طرح لبخند کمک می کند
- از مشکلات صحبت کردن جلوگیری می کند
- مشکلات مربوط به غذا خوردن را کاهش می دهد
- ممکن است اعتماد به نفس بیمار را افزایش دهد.
دندان مصنوعی متحرک چگونه نصب می شوند؟
برای دندان مصنوعی متحرک کامل، ابتدا دندان های باقی مانده در فک باید کشیده شوند. به طور معمول، دندان مصنوعی در همان روزی که آماده می شوند، نصب خواهند شد تا بیمار بتواند از آنها استفاده کند و بدون دندان نماند. در صورتی که چندین دندان توسط دندانپزشک کشیده شود، لثه می تواند به مرور زمان در طی هفته ها، دچار تغییر شکل شود. از همین روست که چندین ماه بعد، انواع دندان مصنوعی نیاز به آستر یا بازسازی مجدد داشته باشد.
دندانپزشک قالب ها و اندازه گیری های دهان بیمار را تهیه کرده و آن ها را برای تکنسین دندانپزشکی بالینی می فرستد تا دندان مصنوعی متحرک سفارشی برای بیمار ایجاد کند. این در حالی است که دندان مصنوعی متحرک جزئی، شامل یک یا چند دندان اکریلیک است که برای پر کردن شکاف طراحی شده است. آنها با گیره های فلزی روی دندان های مجاور بسته می شوند که به راحتی می توان آن ها را جدا کرد.