ارتودنسی دندان

ارتودنسی نامرئی بهتر است یا سیمی

امروزه علم در همه‌ زمینه‌ها و رشته‌ها، به شکل چشم‌گیری پیشرفت کرده است. یکی از این زمینه‌ها، رشته‌ دندانپزشکی است. اگر درگذشته این علم می‌توانست خرابی و درد دندان را رفع کند، امروزه انواع مشکلات زیبایی، نامرتب بودن دندان‌ها، مشکلات فک و … قابل حل شدن هستند. ارتودنسی ازجمله کارهای رایج در زمینه زیبایی دندان است. به وسیله‌ ارتودنسی نظم و تراز طبیعی میان دندان‌ها حفظ می‌شود و هرگونه ایرادی از جمله فاصله میان دندان‌ها، نامرتب بودن آن‌ها، کوچکی فک و … رفع می‌شود. این کار به شیوه‌های مختلفی انجام می‌شود که رایج‌ترین آن ارتودنسی سیمی است؛ اما در سال‌های اخیر شاهد خلق روش دیگری به نام ارتودنسی نامرئی نیز بوده‌ایم.

آنچه برای بسیاری از بیماران به یک دغدغه تبدیل شده است، تفاوت ارتودنسی نامرئی و سیمی است. بیماران معمولا به دنبال کشف این مسئله هستند که کدام روش بهتر است و مزایای بیشتری دارد. اگر شما هم به دنبال پاسخ این سوالات هستید، لطفا تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

ارتودنسی چیست؟

ارتودنسی به علمی گفته می‌شود که به دنبال حل دو مشکل اساسی در دندان‌هاست. یکی از این دو مشکل نامنظمی و ناهماهنگی میان دندان‌هاست و دیگری روابط نادرست میان دو فک بالا و پایین. هرگاه دندان‌های شما دچار بی‌نظمی شده و از حالت طبیعی خود خارج شوند، متخصص ارتودنسی وارد عمل می‌شود و با انواع روش‌ها و ابزارها، اقدام به رفع این مشکل می‌کند. ارتودنسی علاوه بر زیبایی که به دندان‌ها و لبخند شما می‌بخشد، عملکرد فک و دندان‌های شما را نیز بهبود می‌بخشد و سبب می‌شود که عمر سلامت دندان‌ها چندبرابر شود. از تفاوت ارتودنسی نامرئی و سیمی که بگذریم، در صورت وجود برخی از مشکلات، افراد حتما باید اقدام به ارتودنسی کنند. این مشکلات عبارت‌اند از:

  • وجود فاصله میان دندان‌ها
  • کج و نامرتب بودن دندان‌ها
  • بیرون‌زدگی یا داخل رفتگی دندان‌ها
  • شلوغی و ازدحام دندان‌ها که اصطلاحا کراودینگ نام دارد
  • جلو بودن بیش‌ازحد دندان‌های فک بالا یا پایین
  • فاصله بین دندان‌های فک بالا یا پایین در جلو
  • قرار گرفتن دندان‌های یک فک پشت دندان‌های فک دیگر
مطالعه بیشتر
ارتودنسی کاموفلاژ، درمانی بدون جراحی

وجود هر یک از این مشکلات نشان می‌دهد که شما به عمل ارتودنسی نیاز دارید و حتما باید برای حفظ نظم طبیعی دندان‌های خود اقدام کنید. در این زمینه شما می‌توانید ارتودنسی فلزی را انتخاب کنید یا از سایر مدل‌ها استفاده کنید.

ارتودنسی سیمی یا فلزی

این روش قدیمی‌ترین روش در زمینه ارتودنسی است. سال‌هاست که پزشکان با استفاده از این روش توانسته‌اند مشکلات زیادی را از بیماران بی‌شماری رفع کنند و به وضعیت دندان و فک آن‌ها سامان بخشند. اگرچه تفاوت ارتودنسی نامرئی و سیمی به یک سوال جدی برای بیماران تبدیل شده است؛ اما نمی‌توان به راحتی از این روش گذشت یا آن را منسوخ دانست؛ زیرا نتایج حاصل از آن همیشه مثبت و امیدبخش بوده‌اند. در این روش براکت‌هایی که از فلز ساخته شده‌اند به بیرون دندان وصل شده و بعد، نوارهایی از جنس پلاستیک روی این براکت‌ها قرار می‌گیرند. این روش دارای مزایا و معایبی است که در ادامه‌ به آن‌ها می‌پردازیم. آگاهی نسبت به مزایا و معایب این روش‌ها انتخاب میان ارتودنسی شفاف و ارتودنسی فلزی را برای شما آسان‌تر می‌کند.

مزایای ارتودنسی سیمی

  • رسیدن به نتیجه مطلوب در مدت‌زمان کم‌تر: این روش به شما کمک می‌کند که در مدت‌زمان کم‌تری نسبت به مدل نامرئی به نتیجه دلخواه برسید.
  • مناسب برای هر مشکل پیچیده یا ساده: فرقی ندارد که مشکل شما تا چه اندازه پیچیده باشد، تفاوت ارتودنسی نامرئی و سیمی در این است که مدل سنتی و قدیمی آن، یعنی روش فلزی، توانایی رفع هر مشکلی را دارد.
  • رسیدن به یک نتیجه کامل‌تر و بهتر: انتظاری که یک بیمار از پایان کار و از دندان‌های خود دارد، در این روش بهتر میسر می‌شود.
مطالعه بیشتر
متخصص ارتودنسی دندان کیست ؟ + وظیفه ارتودنتیست‌ ها چیست؟

معایب ارتودنسی فلزی

  • وجود براکت‌ها: در روش سیمی وجود براکت‌ها کاملا مشهود است و ممکن است مورد پسند بسیاری از افراد، خصوصا بزرگسالان نباشد.
  • بهداشت دهان و دندان: وجود براکت‌ها عمل مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و … را دشوار می‌کند. اگر تمیزی دندان به درستی صورت نگیرد، می‌تواند باعث ایجاد پوسیدگی و لک روی دندان شود.
  • مراقبت‌های غذایی: رژیم غذایی در روش ارتودنسی سیمی بسیار مهم است. خوردن غذاهای سفت و چسبنده می‌تواند باعث شکستن براکت‌ها و جدا شدن سیم شود؛ بنابراین درمان به درستی صورت نمی‌گیرد.
  • ویزیت‌های منظم: درمورد تفاوت ارتودنسی نامرئی و سیمی باید گفت که در روش سنتی، بیمار باید هر ماه ویزیت شود تا روند حرکت دندان‌ها بررسی شود. این مشاوره‌های منظم برای بسیاری از افراد هزینه‌بردار و خسته‌کننده است.
ارتودنسی فلزی در برخی موارد نسبت به نامرئی بهتر است

ارتودنسی نامرئی یا شفاف

روش دیگر ارتودنسی که این روزها طرفداران زیادی دارد، ارتودنسی نامرئی است. این روش که خود زیرمجموعه‌های مختلفی دارد توانسته است نظر افراد زیادی را به خود جلب کند. بسته به نوع مشکل و موقعیتی که دارید، می‌توانید یکی از روش‌های ارتودنسی شفاف و نامرئی را انتخاب کنید. این روش برخلاف مدل سیمی دیده نمی‌شود و اصولا کسی متوجه نمی‌شود که بیمار درحال درمان است. مدل‌های مختلف این روش عبارت‌اند از: لینگوال یا براکت پشت دندانی، براکت سرامیکی و پلاک شفاف یا الاینر که هرکدام مزایا و معایب خود را دارند.

مزایا ارتودنسی شفاف

  • نامرئی بودن را می‌توان اولین مزیت این روش دانست؛ خصوصا برای افرادی که نمی‌خواهند در اجتماع و محل کار از براکت جلوی دندان استفاده کنند.
  • مقاومت براکت پشت دندانی از روش فلزی بیشتر است؛ زیرا کم‌تر در معرض مواجهه با غذا و آسیب است.
  • دیگر تفاوت ارتودنسی نامرئی و سیمی در این است که استفاده از براکت سفید و سرامیکی سبب می‌شود این روش به اندازه روش سیمی جلب توجه نکند.
  • در روش الاینر می‌توانید در هر زمان و مکان که بخواهید آن را از دندان خارج کنید؛ زیرا به صورت ثابت روی دندان‌ها قرار نمی‌گیرد.
  • الاینر یک قالب پلاستیکی بی‌رنگ است که تمایزی در دندان‌های شما ایجاد نمی‌کند.
مطالعه بیشتر
ارتودنسی دندان چیست؟

معایب ارتودنسی نامرئی

  • در روش پشت دندانی، دسترسی پزشک به براکت‌ها دشوار است؛ بنابراین ممکن است تنظیم آن‌ها به درستی صورت نگیرد.
  • مسواک زدن و تمیزی براکت پشت دندان دشوار است و ممکن است به درستی تمیز نشود.
  • صحبت کردن با براکت پشت دندان سخت است و زبان امکان تحرک درست را ندارد.
  • در براکت سرامیکی امکان شکستگی، بیش از براکت فلزی است.
  • در روش سرامیکی اگر مراقبت به درستی انجام نشود، امکان تغییر رنگ وجود دارد.
  • در روش الاینر تمام درمان به بیمار و نحوه مراقبت او بستگی دارد؛ زیرا قالب متحرک است و امکان جدا کردن آن توسط بیمار وجود دارد.
بررسی مزایا و معایب ارتودنسی نامرئی

انتخاب میان ارتودنسی سیمی و نامرئی

تا اینجای مطلب تفاوت ارتودنسی نامرئی و سیمی را برای شما شرح دادیم. هر کدام از دو روش ارتودنسی شفاف و سیمی دارای مزایا و معایبی هستند. اگر بخواهیم میان دو روش ذکر شده، یکی را انتخاب کنیم باید بگوییم که روش سنتی و سیمی برای انواع مشکلات دندان و فک کارساز است؛ درصورتی که روش نامرئی معمولا برای مشکلات خفیف تا متوسط کاربرد دارد. همچنین جواب‌دهی و نتیجه‌گیری از روش سنتی سریع‌تر از روش نامرئی است؛ زیرا براکت‌ها ثابت بوده و پزشک در مراجعات ماهانه تغییرات لازم را در آن‌ها ایجاد می‌کند. نکته دیگر این‌که مدل سیمی از مقاومت بالایی برخوردار است و همین امر سبب می‌شود تحرکات دندان بهتر باشد. به طور کلی باید گفت مهم‌ترین مزیت روش نامرئی این است که هیچ تغییری در لبخند و چهره فرد ایجاد نمی‌شود.

ارتودنسی نامرئی معمولا برای بزرگسالان بهتر است زیرا این نوع درمان ارتودنسی نیاز به مشارکت و همکاری بالای بیمار دارد که انتظار چنین همکاری از کودکان نمی‌رود. البته این روش به علت نامرئی بودن و مشاهده نشدن دستگاه‌های ارتودنسی در بین بزرگسالان نیز طرفداران بیشتری دارد. (اطلاعات کامل در ideal.clinic)

مطالعه بیشتر
خدمات دندانپزشکی زیبایی و درمانی اقساطی + قیمت ارتودنسی و ایمپلنت

زیبایی لبخند با ارتودنسی سیمی و نامرئی

ارتودنسی یکی از روش‌های محبوب و رایج برای اصلاح ناهماهنگی دندان و مشکلات فک است. این کار به روش‌های مختلفی از جمله سیمی و نامرئی انجام می‌شود. همین امر سبب شده است که تفاوت ارتودنسی نامرئی و سیمی مهم‌ترین سوال بیماران باشد. هرکدام از دو روش دارای مزایا و معایبی هستند و بیماران به نسبت مشکل و موقعیت خود باید یکی را انتخاب کنند. به طور کلی روش سیمی تاثیرگذارتر، مقاوم‌تر، مناسب برای مشکلات ساده و پیچیده، همچنین نتیجه‌گیری از آن سریع‌تر است. روش نامرئی زیباتر، کم ریسک‌تر و مناسب برای مشکلات محدود و متوسط است.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا