بهداشت دهان و دندانعارضه های دهان و دندان

لق شدن دندان دائمی

شاید شما هم در طول زندگی خود با لق شدن دندان دائمی مواجه شده باشید. یک صبح از خواب بیدار می‌شوید و می‌بینید دندان شما بر اثر دندان قروچه شبانه لق شده. به ورزش می‌روید و یک ضربه‌ی ناگهانی دندان دائمی شما را لق می‌کند. تمام این مواد می‌توانند موقعیت استرس‌زایی را برای شما ایجاد کنند. دندان‌های دائمی هیچ جایگزین طبیعی ندارند و نقش حیاتی را در بدن بازی می‌کنند. با وجود رعایت بهداشت دهان و دندان، عارضه های دهان و دندان نظیر لق شدن دندان در کمین سلامت دندان های ما هستند. برای اینکه پاسخ سوالات خود را در زمینه لق شدن دندان دائمی و درمان آن بیابید تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

هنگام لق شدن دندان دائمی چه کنیم؟

اگر حس کردید که یک یا چند دندان دائمی شما لق شده، اقدامات زیر را در نظر بگیرید:

در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کنید

البته این پاسخ واضحی است. اما برخی از افراد به دلیل ترس از نیاز به انجام درمان های هزینه بر از مراجعه به دندانپزشک در این شرایط خودداری می کنند، در حالی که همیشه این طور نیست. درمان مشکل در اولین فرصت برای شما بهتر است. بهتر است بدانید که سلامت دهان و دندان بر کل سیستم بدن تاثیر مثبت دارد. اجازه دهید دندانپزشک در مورد درمان های لازم با شما صحبت کند. اگر دچار اضطراب و ترس از دندانپزشکی هستید، اجازه ندهید این ترس سلامت شما را تحت تاثیر قرار دهد.

غذاهای سخت و سفت را هنگام لق شدن دندان دائمی، کنار بگذارید

از گاز زدن غذاهای سخت مانند سیب، یا پاپ کورن که ممکن است بین دندان ها گیر کنند دوری کنید. همچنین بهتر است تا زمان مراجعه به دندانپزشک از مصرف مواد چسبناک نیز به شدت پرهیز کنید.

مطالعه بیشتر
علت بوی بد دهان از چیست و چگونه درمان میشود؟ + بررسی شایع ترین علت های بوی بد دهان

دندان لق را به بازی نگیرید!

لق شدن دندان دائمی مسئله مهمی است. آن را فشار ندهید یا از جای خود حرکت ندهید. با وسوسه زبان زدن به آن یا لمس با انگشت مقابله کنید.

لق شدن دندان دائمی

اگر مطمئن هستید که در نهایت باید این دندان را بکشید، سعی در کشیدن آن نداشته باشید. انجام این کار ریسک ابتلا به عفونت و خونریزی شدید را افزایش می دهد و نیازی نیست که بگوییم ممکن است تکه ای از ریشه در حفره دندان باقی بماند. این کار را به دست متخصص بسپارید.

در رعایت بهداشت آن، با احتیاط کوشاتر باشید

از هر تلاشی برای تمیز نگه داشتن دندان فروگذار نباشید، اما به یاد داشته باشید که نمی توانید آن را مانند قبل مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. دهان را با دهانشویه ملایم تمیز کنید تا قطعات باقی مانده غذا از آن خارج شود.

روش‌های درمان لق شدن دندان دائمی

طیف وسیعی از درمان ها می‌توانند به حل این مشکل کمک کنند. اما انتخاب بهترین گزینه درمانی بستگی به علت اصلی شل شدن دندان دارد. برخی از روش های درمانی عبارتند از:

جرم‌گیری عمیق دندان

جرم‌گیری و تسطیح ریشه دو روش رایج برای کمک به تقویت ریشه‌های دندانی محسوب می‌شوند. جرم‌گیری فرایندی است که پایه دندان و ریشه را از وجود پلاک‌ها پاک‌سازی می‌کنند. در مقابل تسطیح ریشه یا جرم‌گیری عمیق، روشی است که بخشی از عاج و یا سطح ریشه به‌صورت عمیق‌تر پاک‌سازی می‌شود، جایی که پلاک‌ها به‌صورت عمیق نفوذ پیداکرده‌اند.

محافظ یا گاردهای دندانی

محافظ‌های دندانی شایع‌ترین روش درمانی برای لقی دندان در مواردی همچون دندان‌قروچه می‌باشند. به ‌طور کلی محافظ‌های دندانی از قطعاتی نرم تشکیل‌ شده‌اند که دندان‌ها را پوشش می‌دهند، به ‌نحوی ‌که ردیف بالا و پایین دندان‌ها با هم تماس نداشته باشند. 

نایت گارد

این محافظ‌ها معمولاً در سه نوع مختلف در دسترس هستند: غیراختصاصی (stock)، نوعی که قبل از استفاده در آب جوش قرار می‌گیرد (boil-to-fit) و قالب‌های اختصاصی یا سفارشی.

مطالعه بیشتر
رابطه‌ی بیماری‌های دندان و دیابت

درمان با آنتی‌بیوتیک

درمان بیماری لثه بسیار مهم است زیرا باکتری‌هایی که باعث این بیماری می‌شوند می‌توانند وارد بدن شده و منجر به بیماری‌های دیگر گردند. بیماری‌های پریودنتال می‌توانند در ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی، عفونت در تمام بدن و زایمان زودرس نقش داشته باشند. بیماری لثه در کنار لقی دندان‌ها می‌تواند باعث دردناک شدن لثه‌ها و بوی بد دهان شود که در اثر غذا نمی‌باشد. اولین مرحله کنترل عفونت است و در برخی موارد ممکن است نیاز به قرار دادن مستقیم آنتی‌بیوتیک روی لثه باشد

اسپلینت‌ها

اسپلینت‌های (آتل) دندانی معمولاً از مواد کامپوزیتی، رزین و فلزی ساخته می‌شوند، از طریق اتصالات خود دندان‌های لق شده را به دندان‌های مجاور متصل کرده و ثابت می‌کنند، در واقع آن‌ها از دندان‌های سالم به‌ عنوان یک تکیه‌گاه استفاده می‌کنند. تثبیت دندان‌های لق شده، دندان را ثابت نگه می‌دارد تا بافت لثه و اطراف ریشه ‌ترمیم گردد.

 اسپلینت‌ برای دندان

طول مدت استفاده از اسپلینت‌ها در افراد مختلف متفاوت است،‌ اما به‌ طورمعمول حدود چند هفته تا چند ماه طول خواهد کشید.

پیوند لثه هنگام لق شدن دندان دائمی

پیوند لثه شامل قرار دادن مقدار کمی از بافت جدید در ناحیه‌ای است که در حال حاضر بافت لثه بسیار کمی وجود دارد و این امر برای پوشاندن سطوح ریشه‌های دندان‌هایی که آشکار شده‌اند یا پیشگیری از تحلیل بیشتر لثه انجام می‌شود. بافت مورد استفاده در این روش ممکن است از نواحی مختلفی گرفته شود اما معمولاً از کام دهان و پس از اینکه تحت بی‌حسی قرار گرفت، برداشته می‌شود. سپس با ظرافت در جای مورد نظر بخیه زده خواهد شد.

مطالعه بیشتر
درباره کیست دندان بیشتر بدانید + فیلم جراحی کیست دندان

جراحی و ایمپلنت

دندان‌هایی که به‌ خودی ‌خود محکم نشوند و یا به درمان‌هایی همچون اسپلینت‌ها، گاردهای محافظ و یا جرم‌گیری پاسخ ندهند، ممکن است برای تثبیت به عمل جراحی نیاز داشته باشند.

امپلنت دندان

دندان‌پزشکان اغلب قادر خواند شد  از داخل ریشه دندان‌ها را تثبیت نمایند، اگر نتوان مشکل دندان را برطرف نمود، ممکن است دندان معیوب کشیده شده و به جای آن کاشت ایمپلنت توصیه گردد.

پیشگیری از لق شدن دندان های دائمی

شما می توانید با رعایت موارد زیر از لق شدن و آسیب دیدن دندان های خود جلوگیری کنید و استحکام دندان های خود را افزایش دهید:

  • رعایت اصول بهداشت دهان و دندان
  • دوری از عادات بد استفاده از دندان
  • مراقبت از دندان در برابر آسیب های فیزیکی
  • هر چند وقت یکبار به دندانپزشک برای بررسی دندان ها مراجعه نمایید
  • رفع مشکلات لثه و پیشگیری از عفونت آن
  • عدم مصرف مواد مضر شیمیایی مانند شکلات های مختلف قندی به مقدار زیاد
  • عدم مصرف مواد مخدر

سخن پایانی

در این محتوا درباره لق شدن دندان دائمی خواندیم. یادتان باشد دندان لق در صورت عدم درمان و پیگیری پیشرفت خواهد کرد و بطور کامل از لثه و استخوان فک جدا خواهد شد. با این وجود در صورت رسیدگی درست و به‌موقع تقویت و بهبودی دندان به سرعت پیش خواهد رفت. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا