بهداشت دهان و دندان

استفاده از دهانشویه در دوران بارداری

یکی از حساسترین دوران‌های زندگی هر زنی، دوران بارداری وی است. همه‌ی اطرافیان در تلاشند تا سلامت مادر و جنین به خوبی حفظ شود. از سویی در دوران بارداری سلامت دهان و دندان به دلایل مختلفی در خطر بیشتری قرار می‌گیرد. آیا شما فکر می‌کنید استفاده از دهانشویه در دوران بارداری ممکن است مضر باشد؟ باید دانست، اکثر مارک های دهانشویه در بازار و داروخانه ها حاوی الکل هستند و الکل هرچقدر هم کم باشد ، در صورت مصرف در دوران بارداری می تواند مشکلات سلامتی برای نوزاد ایجاد کند ، به همین دلیل پزشکان با استفاده از دهانشویه های حاوی الکل در دوران بارداری مخالف هستند. اگر دوست دارید درباره بهداشت دهان و دندان در بارداری و استفاده‌ی دهانشویه در این دوران بیشتر بخوانید تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

دهانشویه در بارداری چگونه مصرف شود؟

در دوران بارداری مصرف الکل حتی به میزان کم برای جنین مضر خواهد بود، بنابراین اکثر پرشکان متخصص زنان، مادران باردار را از نوشیدن الکل به محض اطلاع از بارداری خود منع می کنند.  بر اساس تحقیقات انجمن بارداری امریکا، الکل بر روند رشد و‌تکامل انسان تاثیر می گذارد و می تواند منجر به نقایص جبران ناپذیر ادراکی، جسمی و عصبی مادرزادی شود. از آنجاییکه اکثر دهانشویه ها حاوی الکل هستند، بهتر است که در دوران بارداری از مصرف آنها خودداری شود. به جای آنها از دهانشویه های بدون الکل و دهانشویه های با مواد طبیعی استفاده کنید. اگر دوست دارید با دهانشویه ها بیشتر آشنا شوید روی لینک آبی کلیک کنید.

  • قدم ۱ : قبل از استفاده از دهانشویه با پزشک متخصص زنان، پزشک یا مرکز بهداشتی خود مشورت کنید. احتمالا پزشک شما پیشنهادهایی برای انتخاب دهانشویه مناسب و بی ضرر برای شما و‌ جنین تان خواهد داشت.
  • قدم ۲ : دهانشویه بدون الکل را جایگزین دهانشویه حاوی الکل کنید. دهانشویه بدون الکل “اورال B” یا دهانشویه “کِرِست”  انتخاب های مناسبی هستند.
  • قدم ۳ : انتخاب یک دهانشویه طبیعی در صورت تمایل. دهانشویه طبیعی  بدون الکل و حاوی آلوورا یک دهانشویه طبیعی است.
  • قدم ۴ : در صورتیکه از دهانشویه حاوی الکل استفاده کرده اید نگران نباشید. الکل باید خورده شود تا بتواند بر روی جنین تاثیر بگذارد، بنابراین چون دهانشویه به ندرت فرو برده می شود احتمال آسیب به جنین بسیار اندک است. یادتان باشد به دلیل هورمون‌های ترشح شده در دوران بارداری، لثه‌ها حساستر از همیشه و در معرض خطر قرار دارند. یکی ازبیماری‌های تهدید کننده لثه، پریودنتیت است که می‌تواند آسیب‌رسان باشد. درباره پریودنتیت لثه بیشت بخوانید.
دهانشویه در بارداری
هشدار: بر اساس اظهارات دانشکده پزشکی هاروارد، روغن اوکالیپتوس حاوی یک سم شناخته شده است که باید مصرف آن توسط بانوان باردار منع شود. اگر تمایل دارید که دهانشویه حاوی الکل را با یک  دهانشویه طبیعی جایگزین کنید، قبل از خرید برچسب و اطلاعات روی آن را به دقت بخوانید. چنانچه محصولی حاوی روغن اوکالیپتوس باشد از خرید آن صرف نظر کنید.

دهانشویه فلوراید دار در بارداری خطر دارد یا خیر؟

فلوراید در خمیر دندان و دهانشویه شما موجود می باشد و احتمال زیادی دارد که آن را قورت دهید. اما تحقیقات اخیر نشان داده اند که سطوح خاصی از فلوراید ممکن است برای جنین در رحم مضر باشند.

مطالعه بیشتر
آیا پوسیدگی دندان ها در حین ارتودنسی ممکن است؟ + بررسی بهداشت دهان و دندان در طول درمان با ارتودنسی

اگر شما باردار هستید یا قصد بارداری دارید، باید بیشتر مراقب آنچه وارد بدن شما می شود باشید. فلوراید یک ماده ی معدنی طبیعی یافت شده در تمام بسترهای آب می باشد. این ماده معمولاً به خمیر دندان یا دهانشویه ها اضافه می شود و بسیاری از مناطق فلوراید بیشتری به آب نوشیدنی خود اضافه می کنند تا مطمئن شوند که سطوح بهینه ای را برای بهداشت دهان خود دریافت می کنند. بعنوان یک مادر که به زودی فرزند دلبند خود را در آغوش می‌گیرد، لازم است درباره دندان‌های شیری کودکتان از پیش آگاهی کسب نمایید. درباره اهمیت دندان شیری و ترتیب رویش آن‌ها بیشتر مطالعه کنید.                      

مراقبت از دندان‌ها در بارداری

 لازم است به نکاتی برای محافظت از دندان ها و لثه ها توجه کنید. در اینجا برخی از نکات کلی بهداشتی دندان در بارداری ذکر شده:

  • حتما روزی دو بار با خمیر دندان حاوی فلوراید دندان ها را بشویید. برای محافظت بهتر می توانید روزانه سه بار مسواک بزنید.
  • در انتخاب مسواک دقت کنید. اگر لثه های شما به دلیل بارداری متورم و نرم شده اند از مسواک نرم استفاده کنید.
  • به طور مرتب برای چک کردن دندان ها به دندانپزشکی مراجعه و توصیه ها را رعایت کنید.
مراقبت از دندان‌ها در بارداری
  • از دهانشویه آنتی باکتریال برای جلوگیری از جرم دندانی استفاده نمایید. دندانپزشک تان در انتخاب نوع مناسب به شما کمک خواهد کرد.
  • پس از هر بار استفراغ  کردن با محلول آب و جوش شیرین دهان را بشویید. همچنین می توانید با آب هم دهان را بشویید، اما مطمئن شوید که به خوبی اینکار را انجام دهید تا هیچگونه اثری از اسید معده روی دندان ها باقی نماند. چنانچه در دوران بارداری نگرانید که با تغییر رنگ لثه مواجه شوید، لازم است آگاهی بیشتری در این باره دلیل این تغییرات بدست آورید.
  • مراقب رژیم غذایی خود باشید و غذاهای سرشار از کلسیم و ویتامین های  12B و C مصرف کنید.
مطالعه بیشتر
لق شدن دندان دائمی

دهانشویه فلوراید در بارداری چه معایبی می‌تواند داشته باشد؟

در حالیکه، مزایای دهان شویه بسیار عالی هستند، استفاده از دهان شویه معایب اندکی دارد که شما باید از آن آگاه باشید. برای اطمینان از ایمن بودن استفاده از دهان شویه، شما باید با یک دندانپزشک حرفه ای مشورت کنید و از اطلاعات و توصیه های کافی بهره مند شوید. برخی از معایب استفاده از دهان شویه شامل موارد زیر می شوند:

  • دهانشویه می تواند به برخی از بخش های دهان آسیب بزند. دهانشویه‌هایی با محتوای الکل بالا می توانند غشهای مخاطی در دهان را بسوزانند.
  •  دهانشویه ها می توانند دندان ها را  لکه دار و سیاه کنند. زمانی که دهانشویه حاوی کلرهگزیدین گلوکونات باشد، به هنگام برخورد با باقیمانده های مواد غذایی در دهان، می تواند منجر به  لکه دار یا سیاه شدن دندانها شود.
  •  دهانشویه می تواند موجب تحریک زخم های کانکر (آفت دهانی) شود. شستن دهان می تواند به بهبود زخم های کانکر کمک کند، اما زمانی که شما از دهانشویه ای استفاده می کنید که دارای محتوای الکل بالایی می باشد می تواند شرایط را بدتر کند.

چند نکته مهم برای استفاده از دهانشویه در دوران بارداری

  • قبل از اینکه دهانشویه را تهیه کنید با پزشک متخصص زنان، یا مرکز بهداشتی که برای کنترل وضعیت خود به آن مراجعه می‌کنید، مشورت کنید. احتمالا پزشک  دهانشویه‌ای تجویز خواهد کرد که برای شما مناسب باشد و به شما و‌ جنین آسیبی نرساند. اگر دچار پوسیدگی دندان شدی و می‌خواهید بدانید که در این دوران می‌توانید برای پر کردن دندان اقدام کنید یا خیر، لینک مقاله را دنبال کنید.
  • اگر شب‌ها از دهانشویه استفاده می‌کنید، دهانشویه آخرین چیزی باشد که قبل از خواب دندان‌های شما را لمس می‌کند.
دهانشویه فلوراید دار برای زن باردار
  • هنگام استفاده از دهانشویه در ساعات دیگر روز، حداقل نیم ساعت بعد از آن، دندان‌ها را مسواک نزنید، نخ دندان نکشید و چیزی نخورید و نیاشامید؛ زیرا این کار‌ها می‌تواند اثربخشی دهانشویه را کاهش دهد.
اگر حالت تهوع شما در بارداری به قدری شدید است که هر روز حال شما به هم می‌خورد، استفاده از دهانشویه را به شما پیشنهاد می‌کنیم. با استفراغ هر روزه، دندان‌های شما در معرض اسید معده قرار می‌گیرد که می‌تواند مینای دندان را خراب کند؛ در این شرایط استفاده از دهانشویه ایده خوبی برای محافظت از مینای دندان است.

سخن پایانی

در این محتوا درباره استفاده دهانشویه در دوران بارداری خواندیم. لازم به ذکر است که زنان باردار برای تقویت مینای دندان و جلوگیری از پوسیدگی دندان‌های خود، روزانه از یک دهانشویه فلورایددار و بدون الکل استفاده کنند. AAPD استفاده از دهانشویه ۰.۰۵ درصد سدیم فلورید را به صورت یک بار در روز و دهانشویه ۰.۰۲ درصد سدیم فلورید را به صورت دو بار در روز توصیه می‌کند. اگر مشکل پلاک دندان دارید، ممکن است دندانپزشک شما به جای یک دهانشویه فلورایددار، دهانشویه آنتی‌باکتریال یا آنتی میکروبیال را برای شما تجویز کند. بعضی از دندانپزشکان شستشوی دهان با دهانشویه آنتی‌باکتریال را در صبح و شستشوی دهان با دهانشویه فلورایددار را در شب پیشنهاد می‌کنند.

مطالعه بیشتر
ترک و شکستگی دندان

امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

منبع

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا