عارضه های دهان و دندانمعرفی درمان های دندانپزشکی

اوردنچر چیست؟ + اوردنچر بر پایه ایمپلنت برای چه افرادی مناسب است؟

یکی از مشکلات معمول در سیستم سلامتی انسان، خراب شدن دندان های افراد می باشد. موردی که تا مقدار زیادی به نگهداری، حفظ بهداشت، عدم آسیب رساندن، جنس دندان و … بستگی دارد. به هرحال با تمام این شرایط در اکثر موارد خراب شدن دندان ها در میان سالی امری اجتناب ناپذیر می باشد. به گونه ای که شرایط ایجاد می کند تعداد زیادی از دندان ها به دلیل عدم امکان قالب گیری و پر شدن، کشیده شوند. در اینگونه موارد که بیش از دو سوم دندان های فرد کشیده می شود استفاده از روش هایی مانند ایمپلنت به صورت تک دندان، بسیار هزینه بالایی را شامل می شود. پس انجام آن توصیه نمی گردد. همچنین دست دندان های سنتی نیز به دلیل مشکلاتی مانند عدم قالب گیری صحیح، کیفیت های نامناسب، لق شدن و … چندان مورد استقبال نیست. در همین راستا استفاده از اوردنچر (Overdenture) توصیه می گردد. روشی که در آن دو روش ایمپلنت و دست دندان مصنوعی به صورت ارتقا یافته استفاده می گردد.


فهرست مطالب


اوردنچر ایمپلنت چیست؟

اوردنچر را میتوان از دو زاویه مورد بررسی قرار داد. از یک دید، همان دست دندان های معمول است که حالا به صورت ارتقاء یافته اجرا می شود و با پایه در فک سفت می شوند و از دید دیگر همان روش ایمپلنت است که هر پایه به جای نگهداری یک تاج دندان مسئول نگهداری چند تاج دندان است. در این روش نقص های موجود در ایمپلنت که باعث می شود تک تک پایه ها نصب نشود و همچنین مشکل لقی دست دندان ها برطرف گردیده است.

متخصص یک پروتز دندانی را که متناسب با فک و فرم دندان های فرد طراحی و ساخته شده است را با پایه های ایمپلنت در جای خود نصب می کند. اوردنچر انواع مختلفی دارد و بر اساس اینکه به صورت ثابت اجرا شود یا نه، ویژگی های متفاوتی را ارائه می کند. در تعریف اوردنچر پایه ایمپلنت باید بگوییم که چند ایمپلنت تیتانیومی در زیر دندان ها به عنوان پایه و نگهدارنده استفاده می شوند که به صورت ریشه دندان جدید عمل می کنند.

عکس دندان اوردنچر

 دندان اوردنچر

معرفی انواع اوردنچر

در روش درمانی اوردنچر، می توان با توجه به شرایط و تشخیص پزشک، از سه روش آن استفاده کرد. این سه روش که شامل انواع اوردنچر می شود به صورت زیر است :

  ۱. کاشت دندان بر پایه بافت لثه

در این نوع اوردنچر، متخصص در فک بالا و پایین ایمپلنت هایی قرار می دهد که بتواند پروتز دندانی را روی آنها نصب کند و کاشت دندان بر روی ایمپلنت اتفاق می افتد. پس پروتز مورد نظر باید منطبق با این پایه ها طراحی و ساخته شده باشد. اوردنچر متکی بر بافت لثه به صورت ثابت اجرا می شود.

مطالعه بیشتر
ایمپلنت ایرانی چیست؟ و ایمپلنت چه کاربردی دارد؟

  ۲. اوردنچر بر پایه ایمپلنت

همان طور که در تعریف اوردنچر بیان شد، در این روش ریشه دندان های جدید همان ایمپلنت ها می باشند که به نحوی پایه و نگهدارنده دندان هستند. متخصص دندان های مصنوعی را با توجه به نوع طراحی به صورت کامل یا با کمک تاج های تلسکوپی، بر روی پایه های ایمپلنتی قرار می دهد.

پزشک تشخیص می دهند که با توجه به نوع فک شما، نیروی وارده و … چه تعداد پایه ایمپلنت نیاز است. معمولا در اکثر موارد برای نگهداری مجموع دندانی، ۴ تا ۶ پایه کاشت می گردد.

  ۳. کاشت دندان بر پایه ایمپلنت و لثه

در این حالت مقداری از نگهداری دندان با کمک ایمپلنت و مقداری با کمک لثه صورت می گیرد. تعداد پایه های کاشت شده کمتر می شود و شامل دو مورد در محل دندان های نیش می باشد. این دو پایه توسط یک میله به یکدیگر متصل می شوند و دندان بر روی آنها قرار می گیرد. نام دیگر کاشت دندان بر پایه ایمپلنت و لثه، اوردنچر میله ای می باشد که اشاره به همین میله استفاده شده در بین دو ایمپلنت دارد.

فرق اوردنچر با ایمپلنت چیست؟

اگر بخواهیم به‌ صورت کوتاه به فرق اوردنچر با ایمپلنت اشاره کنیم به موارد زیر می‌رسیم:

  • ایمپلنت‌های دندانی برای افرادی است که نیاز به جایگزینی یک یا دو دندان دارند. اما اوردنچر زمانی استفاده می‌شود که تعداد زیادی از دندان‌ها نیاز به جایگزین داشته باشند.
  • تفاوت این است که ایمپلنت‌ها، داخل استخوان فک جایگزین می‌شوند. آنها پایه‌ای مانند ریشه دندان دارند که توسط جراحی در داخل فک قرار می‌گیرد. در مرحله بعد روی آن روکش و با بریج قرار می‌گیرد.
  • برای افرادی که تعداد زیادی از دندان‌های خود را از دست داده‌اند ایمپلنت کردن تک‌تک دندان‌ها هزینه بر وسخت است. برای همین از پروتز استفاده می‌شود و گاهی که این پروتز ها به وسیله چند ایمپلنت در داخل فک ثابت می‌شوند.

مراحل اوردنچر چگونه است؟

اگر شخص بیمار احتیاج به پروتزی داشته باشد که از طریق ایمپلنت ساپورت شود (ایمپلنت اوردنچر) ، مراحل زیر برای ساخت و نصب اوردنچر ضروری است.

  1. مشاوره

متخصص دندانپزشک یک معاینه به طور کامل صورت می‌دهد و سابقه پزشکی شخص را بررسی و ارزیابی می‌کند. او عکس‌های مورد نیاز و رادیوگرافی‌ ۳ بعدی(عکس cbct) را برای شما تجویز می‌کند تا با استفاده از آنها تصمیم کاملا درستی برای نوع پروتز مناسب بگیرد.

  1. کاشت ایمپلنت
مطالعه بیشتر
درمان فوری دندان درد در خانه

برای کسانی که احتیاج به کاشت ایمپلنت دارند، متخصص دنداپزشک در طول یک جراحی سر پایی استخوان فک را باز کرده و یک میله فلزی(فیکسچر) از نوع تیتانیوم را مانند پیچ در درون ان قرار می‌دهد.

بعضی وقت ها احتمال دارد به متد های اضافی نظیر پودر استخوان احتیاج باشد. بعد از قرار دادن ایمپلنت، شخص بیمار بایستی چند ماه صبر کند تا این عضو خارجی با استخوان فک یکی شده و کاملا جوش بخورد.

در مرحله بعد متخصص دندانپزشک لثه را باز می‌کند و روی ایمپلنت هیلینگ را می‌گذارد که سر آن از لثه بیرون می‌آید. بعد از اینکه کلیه ایمپلنت‌های مورد نیاز کاشته شدند (۲ الی ۴ عدد بسته به نوع اوردنچر)  می‌توان به سراغ مرحله بعدی رفت.

  1. قالب‌گیری برای اوردنچر

دندان‌هایی که قرار است با پروتز جایگزین شوند، احتیاج به قالب‌گیری دارند. بعضی وقت ها احتیاج است از کل فک قالب‌گیری شود. این قالب به منظور ساخت پروتز ضروری است و به لابراتوار انتقال داده می‌شود.

  1. قرار دادن اوردنچر

در این مرحله اوردنچر که طبق ساختار دهان شما در لابراتوار ساخته و تهیه شده است داخل دهان شما قرار می‌گیرد و تست می‌شود. اگر احتیاج به تغییر و یا تراش داشته باشد، این تغییرات و تحولات صورت می گیرد و در غیر این شرایط به بخشی از ایمپلنت‌ها که خارج از لثه قرار گرفته‌اند متصل می‌شود.

این اتصال اصولا به صورت دائمی است و فقط متخصص دندان‌پزشک می‌تواند آن را جدا کند.

طول عمر اوردنچر چقدر است؟

عمر اوردنچر معمولا کم نیست. بخش‌هایی که داخل فک ثابت شده‌اند (ایمپلنت‌ها) معمولا برای تمام عمر دوام دارند. اما قسمت خارجی پروتز معمولا بعد از چند سال (گاهی ۱۵ سال) نیاز به جایگزینی دارد. اگر بیمار لاغر شود و یا تغییراتی در ساختار دهان او ایجاد گردد، ممکن است لازم باشد در فواصل کمتری پروتز تعویض گردد.

اوردنچر یک روش جایگزینی برای دندان‌های از دست رفته است و تعداد زیادی از دندان‌ها را پوشش می‌دهد برخی از این نوع پروتز ها به وسیله ایمپلنت در داخل فک ثابت می‌شوند، اما انواع دیگر روی لثه قرار می‌گیرند. در این مطلب در مورد اوردنچر ثابت، فرق اوردنچر با ایمپلنت، عمر اوردنچر، مراحل و مشکلات اوردنچر به طور کامل صحبت شد.

مزایای اباتمنت اوردنچر چیست؟

اوردنچر در مقایسه با پروتزهای متحرک سنتی مزایای متعددی دارد. در اینجا برخی از مزایای اوردنچر آورده شده است:

پایداری بهبود یافته: اوردنچرها به گونه ای طراحی شده اند که پایدارتر و ایمن تر از پروتزهای معمولی باشند. با استفاده از ایمپلنت های دندانی یا باقی مانده دندان های طبیعی برای حمایت، آنها حرکت، لغزش و جابجایی را در حین صحبت کردن یا غذا خوردن به حداقل می رسانند. این ثبات افزایش یافته اطمینان و راحتی بیشتری را فراهم می کند.

عملکرد جویدن بهبود یافته: پایداری بهبود یافته اوردنچر باعث می شود تا راندمان جویدن بهتر باشد. با تناسب ایمن تر، افراد می توانند غذاهای متنوع تری را گاز بگیرند و بجوند، از جمله بافت های سفت تر و جویدنی تر، که ممکن است با دندان مصنوعی سنتی چالش برانگیز باشد.

مطالعه بیشتر
علت‌ زردی و لکه دار شدن دندان ها چیست؟ + آشنایی با روش های خانگی سفید کردن دندان

حفظ استخوان فک: هنگامی که دندان ها از بین می روند، استخوان فک به مرور زمان به دلیل عدم تحریک به تدریج خراب می شود. اوردنچرهای تحت حمایت ایمپلنت به حفظ استخوان فک کمک می کنند زیرا ایمپلنت ها به عنوان ریشه دندان مصنوعی عمل می کنند و استخوان را تحریک می کنند و از تحلیل استخوان بیشتر جلوگیری می کنند. این می تواند به حفظ ساختار صورت و جلوگیری از ظاهر شدن نیمرخ صورت فرورفته کمک کند.

بهبود گفتار: دندان مصنوعی نامناسب می تواند باعث اختلال در گفتار یا اشکال در تلفظ شود. اوردنچر با ثبات بیشتر و تناسب ایمن خود، می تواند وضوح گفتار و بیان را بهبود بخشد و منجر به ارتباط بهتر و اعتماد به نفس در تعاملات اجتماعی شود.

افزایش راحتی: اوردنچرها به صورت سفارشی و متناسب با دهان و نیازهای خاص فرد ساخته می شوند. استفاده از ایمپلنت یا دندان های طبیعی برای حمایت، فشار روی لثه ها را کاهش می دهد، لکه های دردناک و ناراحتی که اغلب با دندان مصنوعی معمولی همراه است را از بین می برد.

پروتزهای طولانی مدت: اوردنچرها، به ویژه پروتزهایی که از ایمپلنت پشتیبانی می کنند، می توانند یک راه حل پروتز دندان با ماندگاری طولانی ارائه دهند. با مراقبت و نگهداری مناسب، ایمپلنت های دندانی می توانند سال ها دوام بیاورند و پایه ای پایدار برای اوردنچر فراهم کنند. خود اوردنچر ممکن است در طول زمان نیاز به تنظیمات یا تعویض دوره ای داشته باشد.

بهبود کیفیت زندگی: مزایای اوردنچر، از جمله بهبود ثبات، عملکرد جویدن، گفتار و راحتی، به بهبود کلی کیفیت زندگی کمک می کند. افراد می توانند از لبخندی طبیعی تر لذت ببرند، طیف وسیع تری از غذاها را بخورند، با اعتماد به نفس صحبت کنند و سلامت دهان و دندان را بهبود بخشند.

مهم است که با یک متخصص دندانپزشک مشورت کنید تا وضعیت دندانی خاص خود را ارزیابی کنید و تعیین کنید که آیا اوردنچر گزینه درمانی مناسبی برای شما است یا خیر. آنها می توانند مشاوره شخصی ارائه دهند، سلامت دهان و دندان شما را ارزیابی کنند، و شما را در طول فرآیند راهنمایی کنند تا بهترین نتیجه ممکن را تضمین کنند.

مشکلات اوردنچر چیست؟

مزایای اوردنچر بسیار زیاد است، اما از طرف دیگر معایب و مشکلاتی را نیز به همراه دارد که مهمترین مشکلات این روش را میتوان از قبیل زیر در نظر گرفت:

عدم امکان استفاده از آن برای ترمیم چند دندان

یکی از مهمترین معایب و مشکلات‌اوردنچر این است که از آن برای ترمیم همه دندان های از دست رفته فک می توان استفاده کرد و کسی که بخواهد از این روش استفاده کند، باید حتما تمامی دندان های فک بالا و یا پایین خود را از دست داده باشد؛ در غیر این صورت امکان استفاده از روش اوردنچر وجود نخواهد داشت.

مطالعه بیشتر
معرفی تخصص های دندانپزشکی

امکان تحلیل رفتن لثه ها در این روش وجود دارد

اوردنچر بر پایه لثه میتواند باعث تحلیل رفتن استخوان های فک و یا لثه شود و افراد جوانی که از این روش برای ترمیم دندان استفاده می کنند، بیشتر از کهن سالان در معرض بروز این مشکل هستند.

مزایای اباتمنت اوردنچر چیست؟

از این جهت بهتر است تا پیش از به کار بردن اوردنچر از ویژگی های آن مطلع بود و بر اساس شرایط جسمی یکی از بهترین روش ها را برای ترمیم دندان انتخاب کرد که عوارض و مشکلات کمتری به همراه داشته باشد.

امکان بروز عفونت در روش اوردنچر وجود دارد

کسانی که از اوردنچر به منظور ترمیم دندان استفاده می کنند، باید بعد از به کار بردن آن بهداشت دهان و دندان را رعایت نمایند تا از بروز عوارض و مشکل جلوگیری کنند.

زیرا اوردنچر میتواند باعث عفونت لثه شود و آسیب هایی را ایجاد کند که با رعایت بهداشت دهان و استفاده از دهان شویه و مسواک میتوان این مشکلات را به حداقل رساند که به عنوان مهنرین معایب و مشکلات اوردنچر به شمار می رود.

نیاز به استحکام و تراکم استخوانی کافی در فک

چنانچه افراد بخواهند از این روش بر پایه ایمپلنت استفاده کنند، باید تراکم استخوانی کافی در فک خود داشته باشند تا پزشک امکان نصب پایه تیتانیومی ایمپلنت را در فک اشخاص داشته باشد.

زیرا پایه تیتانیومی ایمپلنت پس از قرار گرفتن در فک با استخوان آن پیوند می خورد و استحکام مورد نظر را به دست می آورد؛ در حالی که اگر تراکم استخوانی فک کافی نباشد، پایه امکان برقراری پیوند با استخوان فک را پیدا نمی کند و استحکام کافی به دست نمی آورد.

با بروز این اتفاق نتیجه کلی اوردنچربر پایه ایمپلنت با مشکل مواجه می شود و هزینه پرداخت شده در این راستا به هدر می رود.

مزایای اباتمنت اوردنچر چیست؟

این مساله در حالی است که همه متقاضیان اوردنچر خصوصا افرادی که در سنین بالا قرار دارند، از تراکم استخوانی کافی در فک برخوردار نیستند و امکان استفاده از این روش را پیدا نمی کنند. به همین دلیل وجود این محدودیت را میتوان یکی از معایب و مشکلات اوردنچر در نظر گرفت.

نیاز به تعویض پروتز های دندانی در دوره زمانی مشخص

اوردنچر یک روش دائمی برای ترمیم دندان محسوب نمی شود و در دوره های زمانی مشخصی باید برای ترمیم پروتز های دندانی اقدام کرد که این مساله باعث افزایش هزینه های اوردنچر در دراز مدت می شود.

معمولا بر اساس شرایط افراد و رعایت مراقبت های بعد از اوردنچر توسط آنها، در یک دوره زمانی ۵ الی ۷ ساله به تعویض پروتز های دندانی نیاز خواهد بود.

مطالعه بیشتر
دندان قروچه +از علل تا عوارض

وجود سختی هایی در رعایت بهداشت دهان

از دیگر معایب و مشکلات اوردنچر، باید به وجود سختی هایی برای رعایت بهداشت دهان اشاره کرد. اوردنچر بر پایه ایمپلنت به گونه ای است که در آن باید حتما به بهداشت اباتمنت که اتصال دهنده پایه و پروتز دندانی است، توجه داشت و انجام این کار با سختی هایی رو به رو است زیرا اباتمنت در بخش زیرین پروتز های کامل دندانی قرار می گیرد و تمیز کردن آن میتواند سخت باشد.

تعرفه اوردنچر از چه مسائلی تاثیر می گیرد؟

هزینه ای که برای اوردنچر باید پرداخت شود، بر اساس مسائلی از قبیل زیر برای هر شخص تعیین می گردد:

نوع اوردنچر به کار رفته برای بیماران

همان طور که در بخش های فوق اشاره شد، اوردنچر با روش های مختلفی بر روی لثه قرار می گیرد که هر یک از انها هزینه مربوط به خود را دارند. در میان سه روش ذکر شده در فوق، اوردنچر بر پایه ایمپلنت روش گران قیمت تر و بهتری خواهد بود که در صورت استفاده از آن مبلغ پرداختی بیمار افزایش می یابد.

مرکز دندانپزشکی که ترمیم دندان در آن انجام می شود

مراکز دندانپزشکی بر اساس کیفیت کاری، خدمات، شهرت در سطح شهر و … وضعیت متفاوتی را از نظر هزینه برای بیماران به وجود می آورند که با این شرایط مرکز دندانپزشکی انتخاب شده از سوی هر بیمار در هزینه او تاثیر گذار خواهد بود.

خصوصی و یا دولتی بودن مرکز دندانپزشکی

دندانپزشکی های خصوصی با تعرفه آزاد خدمات درمانی خود را ارائه می دهند در حالی که در دندانپزشکی های دولتی، قیمت و تعرفه با نرخ دولتی محاسبه می شود. در نتیجه چنانچه برای ترمیم دندان به مراکز دولتی مراجعه کنید، هزینه شما کاسته می شود اما ممکن است که کیفیت ارائه خدمات در انها پایین تر از مراکز خصوصی باشد.

بیمه خدمات درمانی و نوع آن

با توجه به اینکه از بیمه درمانی در برخی از انواع مختلف آن می توان برای پرداخت هزینه های دندانپزشکی استفاده کرد، کسانی که بیمه درمانی مناسبی در اختیار داشته باشند که نوع بیمه انها خدمات دندانپزشکی را نیز پوشش دهد، امکان کاهش دادن مبلغ اوردنچر را خواهند داشت و می توانند با پرداخت هزینه کمتر و در شرایط مناسب تر از این روش استفاده کنند.

وضعیت فک و لثه بیماران

بیماران بر حسب وضعیت فک و لثه خود از روش های متفاوتی برای ترمیم دندان میتوانند استفاده کنند که در به کار بردن اوردنچر نیز این موضوع برای انها صادق است. زیرا کسانی که وضعیت فک و لثه انها مناسب نباشد و استحکام کافی در استخوان فک خود نداشته باشند، امکان بهره بردن از روش اوردنچر بر پایه ایمپلنت را نخواهند داشت و باید از دیگر روشهای اوردنچر استفاده کنند؛ به همین دلیل وضعیت فک و لثه آنها در هزینه موثر واقع می شود و روند درمان و میزان مبلغ پرداختی را تحت تاثیر قرار می دهد.

مطالعه بیشتر
تفاوت لمینت و کامپوزیت دندان چیست؟ + بررسی مزایای روکش لمینت و کامپوزیت دندان همراه با عکس

متخصص دندانپزشک و رزومه او

دندانپزشکان از سطح تحصیل، شهرت، مهارت، تجربه و ویژگی های متفاوتی برخوردار هستند و تمامی ویژگی های آنها که به عنوان رزومه در نظر گرفته می شود، میتواند در دستمزد آنها نقش داشته باشد. این مساله در هزینه پرداخت شده از سوی بیماران نیز موثر واقع می گردد.

قیمت اوردنچر بر پایه ایمپلنت چقدر است؟

هزینه اوردنچر ایمپلنت به عوامل مختلفی بستگی دارد. دندانپزشک باید نوع ایمپلنت را مشخص کرده و تعداد آنها را معین کند. قیمت ایمپلنت دندان در برندهای مختلف متغیر است و به همین دلیل نمی‌توان قیمت اوردنچر را به طور دقیق اعلام کرد. برای اطلاع از قیمت دقیق بهتر است با دندانپزشک خود مشاوره داشته باشید.

هزینه اوردنچر فک بالا

اما در سال ۱۴۰۲ قیمت اوردنچر به طور متوسط ۱۵ الی ۲۰ میلیون تومان تخمین زده شده‌است. این قیمت به ازای هر فک است.

مراقبت های بعد از اوردنچر ایمپلنت

روش‌های مراقبت از اوردنچر ایمپلنت مشابه مراقبت‌های دندان مصنوعی است. بعد از غذا خوردن آن را کاملا تمیز کنید. اگر از نوع متحرک است، بعد از برداشتن پروتز، دهان خود را نیز کامل بشویید. هر بار که می‌خواهید آن را داخل دهان خود بگذارید، خوب تمیز کنید تا دهان و لثه‌ها عفونت نکند.

برخی افراد پروتز متحرک را همیشه در دهان خود نگه می‌دارند. اما پروتزهای متحرک را بهتر است هنگام خواب دربیاورید.

نظرات در مورد اوردنچر چگونه است؟

مطالعات، افزایش رضایت بیماران و نیز بهبود کیفیت زندگی آن‌ها را هنگام استفاده از اوردنچرهای متصل به ایمپلنت نسبت به دندان‌های مصنوعی معمولی نشان می‌دهد.

سخن پایانی

شما در این مقاله با اوردنچر آشنا شدید. همچنین از انواع اوردنچر بر پایه ایمپلنت و مراحل انجام آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

اوردنچر ایمپلنت با پروتز دندان مصنوعی چه تفاوتی دارد؟

پروتزهای مصنوعی سنتی بدون تکیه‌گاه در دهان قرار می‌گیرند. این نوع پروتزها ممکن است هنگام غذا خوردن یا صحبت‌کردن لیز بخورند. ما اوردنچر ایمپلنت به‌وسیله چند ایمپلنت روی فک ثابت شده و تکان نمی‌خورد. همچنین به دلیل وجود ایمپلنت از تحلیل رفتن استخوان جلوگیری می‌کند. اما در پروتز مصنوعی با گذشت زمان فک پایین تحلیل می‌رود.

آیا اوردنچر ایمپلنت روی قدرت تکلم تاثیر منفی دارد؟

ازآنجایی‌که پروتز دندان به ایمپلنت‌ها وصل می‌شود، امکان تکان خوردن یا لیز خوردن آن وجود ندارد. به همین دلیل تاثیر منفی در تکلم ایجاد نکرده و تاثیرات آن مثبت است.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا