ارتودنسی برای رفع ناهنجاری های دهان و دندان ممکن است در هر سنی ضروری به نظر برسد، اما از آن جایی که طول درمان ارتودنسی زیاد است پس باید در انتخاب نوع، رنگ و چگونگی انواع ارتودنسی دقت لازم توسط متخصص ارتودنسی و بیمار به عمل آید. در این مقاله ما قصد داریم یکی از مهم ترین قسمت های ارتودنسی را به طور کامل توضح دهیم، این قسمت نگین ارتودنسی یا همان براکت ارتودنسی است.
فهرست مطالب
- نگین ارتودنسی چیست؟
- وظایف اصلی ارتودنسی نگین دار چیست؟
- معرفی انواع براکت یا نگین های ارتودنسی
- دلیل افتادن نگین ارتودنسی چیست؟
- بررسی اقدامات لازم در صورت شکستن نگین ارتودنسی
- کاربرد استیل ضد زنگ در براکت های ارتودنسی چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
نگین ارتودنسی چیست؟
نگین ارتودنسی یا همان براکت ارتودنسی از قطعات مربعی شکل از جنس فلز، سرامیک و … ساخته شده است، که آن را با استفاده از چسب مخصوص ارتودنسی، روی دندان می چسبانند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله همه چیز درباره ایمپلنت دندان را بخوانید.
چسب نگین ارتودنسی
استحکام چسب های ارتودنسی به گونه ای تنظیم شده است که در عین محکم بودن در هنگام تغذیه، در انتهای درمان و زمان جداسازی نگین ها آسیبی به دندان وارد نمی شود و به همین دلیل باید در حین درمان از جویدن غذاهای سفت همچون ته دیگ،میوه های سفت و .. اجتناب کرد.
بعد از اتمام ارتودنسی متخصص، نگین ها را از روی سطح دندان جدا می کند و چسب باقی مانده را از روی سطح دندان بر می دارد، و دندان پالیش می شود.
وظایف اصلی ارتودنسی نگین دار چیست؟
از وظایف اصلی نگین های ارتودنسی می توان به اتصال موارد مختلف به دندان اشاره کرد، نگین در ارتودنسی، همانند دستگیره عمل می کند که به بیان دیگر نگین در ارتودنسی ثابت، به دندان ها می چسبد و آنها را به جایگاه مناسب هدایت می کند، برای هر دندان، نگین خاصی طراحی می شود که به نوع دندان وابسته است. روی بعضی از نگین های ارتودنسی قلاب وجود دارد و بعضی از آنها نیز شیاری دارند که سیم ارتودنسی از داخل آن عبور می کند.
معرفی انواع براکت یا نگین های ارتودنسی
هر دندان براکت خاصی دارد که فرم آن از آناتومی سطح دندان تبعیت می کند و زوایای خاصی در آن تعبیه شده است. روی بعضی از براکت ها هوک یا قلاب وجود دارد همچنین هر براکت شیاری دارد که سیم ارتودنسی داخل آن قرار می گیرد. امروزه با پیشرفت های فراوانی که در درمان ارتودنسی و دستگاه های به کار رفته در این درمان صورت گرفته، براکت ها شامل انواع و اقسام مختلفی می باشند.
براکت های فلزی سنتی
این نوع براکت ها که از اولین نوع براکت های به کار رفته در درمان های ارتودنسی هستند از جنس فولاد ضد زنگ هستند و گاهی همراه با تیتانیوم به کار می روند. براکت های فلزی رایج ترین نوع براکت ها هستند. دستگاه های ارتودنسی قدیمی شامل براکت های کوچکی هستند که روی دندان ها چسبانده می شوند و همچنین بند هایی که روی دندان های آسیا قرار می گیرند.
گره های الاستیک، اورینگ و سیم را روی براکت های فلزی نگه می دارد . یکی از مزایای براکت های فلزی این است که نگین رنگی ارتودنسی به کودکان فرصت خودنمایی می دهند.
بریس های فلزی سنتی
بریس های فلزی سنتی رایج ترین نوع بریس ها هستند و امروزه راحت تر از گذشته هستند. بریس های فلزی ساخته شده از فولاد ضد زنگ درجه یک می باشند که دندان های خود را با استفاده از براکت های فلزی و سیم های قوس دار می توان صاف کرد. با بریس های فلزی این امکان را دارید که الاستیک های رنگی (نوارهای لاستیکی) را برای لبخند بی نظیر و رنگارنگ اضافه کنید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله رنگ مشکی ارتودنسی را بخوانید.
تراز های شفاف
ترازهای شفاف مجموعه ای از سینی های اکریلیک نامرئی، متحرک و راحت است که دندان های شما را مانند بریس ها صاف می کند. تراز کننده ها نه تنها قابل مشاهده نیستند، بلکه قابل جابجایی هستند، بنابراین می توانید در حین معالجه آنچه می خواهید بخورید و بنوشید ، به علاوه مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دردسر کمتری دارد.
تراز کننده ها راحت هستند و فاقد فلز هستند که باعث خراش دهان در طول درمان شود.
بریس های سرامیکی
بریس های سرامیکی از مواد شفاف ساخته شده اند، بنابراین کمتر از بریس های فلزی بر روی دندان های شما دیده می شوند. به همین دلیل، بریس های سرامیکی عمدتا در نوجوانان و بیماران بزرگسالی که نگرانی های زیبایی دارند استفاده می شود. درباره درمان خانگی دندان درد کودکان بیشتر بخوانید. گرچه از نظر بصری از برجستگی کمتری برخوردار هستند، اما توجه بیشتری به بهداشت دهان و دندان لازم دارد زیرا بریس های سرامیکی بزرگتر و شکننده تر از نمونه های فلزی هستند؛ به همین دلایل، از بریس های سرامیکی بیشتر در دندان های پایین استفاده می شود.
بریس های لینگوال
بریس های لینگوال پشت دندان ها پنهان هستند و بنابراین هنگام لبخند زدن نامرئی می شوند. بریس های لینگوال ۱۰۰٪ متناسب با فرم دندان های شما هستند و منحصرا برای شما ساخته شده اند. بریس های زبانی برای ورزشکاران، مدل ها، بازیگران، نوازندگانی که سازهای بادی می نوازند و افراد بزرگسال گزینه بسیار مناسبی است.
بریس های خود لیگزیگ
بریس های خود لیگزیگ از مواد مشابه بریس های سنتی ساخته می شوند؛ با این حال ، بریس های خود لیگزینگ نیازی به استفاده از الاستیک ندارند، به این معنی که اصطکاک کمتری روی دندان قرار می گیرد. بریس های خود لیگزیگ دارای براکت های فلزی، سرامیکی یا شفاف هستند. اندازه آنها همان اندازه بریس های فلزی است، اما به جای الاستیکها از یک گیره مخصوص استفاده می کنند تا به آرچ سیم کمک کند تا دندان ها را در محل خود هدایت کند. گیره ممکن است میزان فشار وارد شده روی دندان را کاهش دهد. الاستیک های رنگی برای این بریس ها توصیه نمی شوند زیرا مزایای این نوع بریس ها را از بین می برند. اگر می خواهید رنگ ها را روی مهاربندهای خود قرار دهید، وسایل خود لیزینگ توصیه نمی شود.
دلیل افتادن نگین ارتودنسی چیست؟
در اولین قدم بعد از شل شدن نگین ارتودنسی ضروری است که به متخصص ارتودنسی زنگ زده بشود و شرایط را از او سوال کنید، که آیا لازم است به او مراجعه کنید یا منتظر بمانید. نگین ارتودنسی منجر به حرکت تدریجی دندان می شود تا دندان ها را در جایگاه مناسب خود قرار دهند و نیرویی ملایم به آنها وارد کند، در صورتی که به دندان نیرو وارد نشود به تدریج به موقعیت پیشین خود باز میگردد، همین امر منجر می شود تا زمان بیشتری نگین ها در دهان بیمار بماند بنابراین طول دوره درمان ارتودنسی افزایش می بیابد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مدت زمان ارتودنسی نامرئی چقدر است؟ را بخوانید.
بررسی اقدامات لازم در صورت شکستن نگین ارتودنسی
در اولین اقدام می بایست با متخصص ارتودنسی تماس گرفته شود و شرایط به او توضیح داده شود تا مشخص گردد که لازم است بلافاصله به او مراجعه شود یا بیمار می تواند منتظر بماند. نگین ارتودنسی منجر به حرکت تدریجی دندان می شود تا دندان ها را در جایگاه مناسب خود قرار دهند و نیرویی ملایم به آنها وارد کند.
در صورتی که به دندان نیرو وارد نشود به تدریج به موقعیت پیشین خود باز میگردد. همین امر منجر می شود تا زمان بیشتری نگین ها در دهان بیمار بماند بنابراین طول دوره درمان ارتودنسی افزایش می بیابد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله هزینه شکستن براکت ارتودنسی را بخوانید.
کاربرد استیل ضد زنگ در براکت های ارتودنسی چیست؟
در دهه ۱۹۷۰ کاربرد استیل ضد زنگ به جای طلا و نقره بخشی از پیشرفت های دندان پزشکی نوین بود که برای ساخت براکت ها استفاده می شد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دندان پزشک تجربی چیست را بخوانید. استیل ضد زنگ در دهه ۱۹۶۰ کم کم در حال محبوب شدن بود اما در اواسط دهه ۱۹۷۰ بود که دندانپزشکان شروع به استفاده از این ماده در درمان های دندانپزشکی کردند. فولاد ضد زنگ هم خیال بیماران را راحت کرد و هم کار دندان پزشکان را ساده تر کرد. بیماران خوشحال بودند؛ چون هزینه استفاده از براکت ها کاهش یافته و دندانپزشکان آن را ترجیح می دانند؛ چون بسیار انعطاف پذیر بود و به راحتی می توانستند آن را فرم دهند.
سخن پایانی
شما در این مقاله با ارتودنسی نگین دار آشنا شدید. همچنین از کاربرد و وظایف آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
مدت زمان استفاده از ارتودنسی باتوجه به شرایط دندان بیمار، میزان مراقبت او از براکت ها و عوامل دیگری مشخص میشود و طول درمان مقداری ثابت نیست.
سن مناسب برای درمان ارتودنسی می تواند وابسته به نوع ناهنجاری باشد ولیکن لازم است که بیمار قبل از ۷ سالگی برای ویزیت به متخصص ارتودنسی مراجعه نماید تا در صورت نیاز، درمان شروع گردد.در صورت مراجعه بیمار در سنین پایین، درمان بسیار راحت تر و با نتیجه موفق تری به اتمام می رسد