نماد سایت Dentist Community

آناتومی دندان (عصب، ریشه، تعداد، شکل دندان)

آناتومی دندان و اجزای آن

آناتومی دندان شامل چیست؟ به غیر از نقش مهم انواع دندان‌ها در جویدن مواد غذایی، دندان‌ها نقش با اهمیت در صحبت کردن فرد دارند. ساختارهای تشکیل دهنده دندان شامل عاج، پالپ و سایر بافت‌ها همچون رگ‌های خونی و اعصاب موجود در بخش استخوانی فک هستند. در ناحیه بالای خط لثه، بخش خارجی دندان با یک پوشش سخت به نام مینای دندان پوشیده شده است. اطلاع از آناتومی دندان می‌تواند به شما در حفظ هر چه بهتر بهداشت دهان و دندان کمک کند.

بطور عادی، هر انسان ۳۲ دندان دائمی‌دارد که ۱۶ عدد آنها بر روی فک بالا و ۱۶ عدد بر روی فک پایین قرار دارند. به هر حال، گاهی اوقات به خاطر شرایط ژنتیک، نقص مادرزادی یا مشکلات مربوط به رویش دندان‌ها، ممکن است تعداد دندان‌های موجود در دهان فرد بیشتر یا کمتر از این مقدار باشند. انواع دندان‌های قرار گرفته بر روی فک‌های بالا و پایین در دهان را می‌توان بر اساس موقعیت و عملکرد به چهار گروه اصلی تفکیک کرد.این مقاله را مطالعه کنید: چگونه دندانپزشک تجربی شوم

اجزای دندان‌ها

دندان از سه جزء مختلف به شرح زیر تشکیل شده است:

بخش‌های مختلف دندان‌ها | تشریح آناتومی دندان

ریشه دندان: بخشی از دندان است که در استخوان فک قرار دارد. انواع خاص دندان‌ها دارای ۱، ۲، یا ۳ ریشه هستند. ریشه‌های دندان می‌توانند از یکدیگر جدا بوده یا به هم جوش خورده باشند.
تاج دندان: بخشی از یک دندان است که بالای خط لثه قرار گرفته و هنگام مشاهده داخل دهان دیده می‌شود. علاوه بر این تاج بخشی از دندان است که با مینا پوشیده شده است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مواد مورد استفاده در دندانپزشکی را بخوانید.

گردن دندان: بخشی از دندان است که ریشه و تاج دندان ها به هم می‌رسند. این بخش در ناحیه خط لثه قرار دارد.
مینای دندان: بافت سفید و کلسیته دندان است که تاج دندان را می‌پوشاند. این بخش از دندان سخت‌ترین بافت موجود در بدن انسان است. سطح مواد معدنی موجود در مینای دندان بیشتر از تمام بخش‌های دیگر بدن می‌باشد. مینای دندان از مهمترین اجزای آناتومی دندان است.
عاج دندان: یک بافت کلسیته است که سخت‌تر از استخوان بوده ولی سطح مواد معدنی آن کمتر از مینای دندان است. بخش عمده ساختار داخلی سخت دندان از عاج تشکیل شده است.
سمنتوم: یک لایه نازک از بافت کلسیته است که سطح ریشه دندان را می‌پوشاند. فیبرهای رباط پیرامونی دندان در این لایه قرار دارند.

بیشتر بخوانید،بیشتر بدانید: اسپری لیدوکائین برای کودکان

پالپ دندان: بافت نرم دندان است که در ساقه میان هر دندان قرار دارد. این ناحیه از رگ‌های خونی، فیبرهای عصبی و بافت پیوندی تشکیل شده است. در اکثر مواقع به این ناحیه به صورت ساده ریشه عصب گفته می‌شود.
حفره استخوانی: این ناحیه از استخوان فک ریشه دندان را احاطه کرده و دندان را در محل نگه می‌دارد. این بخش از فک ناحیه‌ای است که حفره‌های دندان در آن قرار دارد.
لثه: بافت پوستی در برگیرنده دندان‌ها است که سطح استخوان فک را نیز می‌پوشاند. در اصطلاح تخصصی به بافت لثه ژینژیوا (gingiva) گفته می‌شود.
رباط پریودنتال: این بافت فضای بین ریشه یک دندان و استخوان اطراف آن را می‌پوشاند. این رباط دندان را محکم در حفره آن نگه می‌دارد.
ساقه پالپ: فضای توخالی قرار گرفته در مرکز عاج یک دندان است که با بافت پالپ دندان پر شده است.

مراحل رشد دندان

انواع دندان‌ها به دو دسته کلی طبقه‌بندی می‌شوند:

دندان‌های شیری (اولیه)

اولین مجموعه دندان‌ها در دهان از دندان‌های شیری یا اولیه تشکیل می‌شوند که فرآیند رشد آن‌ها از حدود ۱۴ ماهگی در داخل رحم قبل از تولد شروع شده و این فرآیند با رسیدن به سن ۳ سالگی پس از تولد کامل می‌شود. در این حالت در صورت عدم وجود مشکلات ژنتیکی، بیماری دندان، یا آسیب‌دیدگی، اولین دندان‌های شیری در دهان در حدود سن شش ماهگی در دهان کودک مشاهده شده و آخرین دندان‌های شیری با رسیدن کودک به سن ۲۴ تا ۳۲ ماهگی ظاهر خواهند شد.

دندان‌های شیری تا زمان رسیدن کودک به حدود سن ۶ سالگی در دهان وی باقی مانده و در طول این مدت می‌توانند در صورت مراقبت نامناسب دچار پوسیدگی یا آسیب‌دیدگی شود. در این زمان اولین دندان‌های دائمی در دهان کودک رشد خود را آغاز می‌کنند. به این ترتیب فرآیند رشد دندان‌های دائمی در طول دوره‌ای به نام دوره ترکیبی یا دوره انتقال آغاز می‌شود که در طول این دوره هر دوی دندان‌های شیری و دندان‌های دائمی در دهان کودک وجود دارند.

ویژگی‌های مربوط به دندان‌های شیری به شرح زیر هستند:

دندان‌های دائمی (ثانویه)

دوره انتقال از دندان‌های شیری به دندان‌های دائمی با رشد اولین دندان‌های آسیاب، افتادن دندان‌های قدامی، و رشد دندان‌های قدامی دائمی آغاز می‌شود. دوره ترکیبی رشد دندان‌ها معمولاً یک زمان دشوار برای کودک است، زیرا در این زمان کودک عادت‌های خاص داشته، برخی از دندان‌های وی در دهان وجود ندارند، دندان‌ها ظاهر و رنگ‌های متفاوت دارند، و ممکن است کودک با ازدحام دندان‌ها یا موقعیت نامناسب آنها در دهان مواجه شود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله علت دندان درد را بشناسید را بخوانید.

دوره انتقال از سن ۶ تا ۱۲ سالگی طول کشیده و هنگامی کامل می‌شود که تمام دندان‌های شیری یا اولیه از بین رفته و با دندان‌های دائمی جایگزین شوند. با رسیدن به سن ۱۴ تا ۱۵ سالگی، دندان‌های نیش دائمی، دندان‌های آسیابی کوچک، و نیز دندان‌های آسیابی بزرگ (و ریشه‌های آنها در دهان) کامل می‌شوند و فقط سومین دندان آسیابی بزرگ در این زمان رشد نکرده که رشد آن با رسیدن سن به ۱۸ تا ۲۵ سالگی کامل خواهد شد.

ویژگی‌های دندان‌های دائمی به شرح زیر است:

طبقه‌بندی دندان‌ها در آناتومی دندان

دندان‌های قدامی (مرکزی و طرفی): عملکرد این دندان‌ها در ارتباط با قطع کردن و شکاف دادن مواد غذایی وارد شده به دهان است.
دندان‌های نیش (کاسپید): این دندان‌ها از طولانی‌ترین ریشه در بین همه دندان‌ها برخوردار بوده و در ناحیه مرکزی قوس دندان‌ها قرار دارند.
دندان‌های آسیابی کوچک (بیکاسپید): عملکرد این دندان‌ها مشابه دندان‌های نیش بوده و برای پاره کردن مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرند. علاوه بر این دندان‌های آسیابی کوچک نقش خرد کردن مواد غذایی را نیز مشابه دندان‌های آسیاب بر عهده دارند.
دندان‌های آسیابی بزرگ: موقعیت دندان‌های آسیابی بزرگ نزدیک مفصل گیجگاهی (TMJ) است که نقش نقطه اتکا را برای عملکرد فک بر عهده دارد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله معرفی تخصص های دندانپزشکی را بخوانید.

مشکلات دندان‌ها

مشکلاتی که ممکن است به صورت معمول برای دندان‌ها ایجاد شود به شرح زیر هستند:

کرم‌خوردگی: باکتری‌های موجود در دهان در صورتی که با مسواک زدن و قرار گرفتن در معرض بزاق دهان از بین نروند، در عمل می‌توانند به مینا و نیز ساختارهای عمیق‌تر دندان آسیب وارد کنند. اکثر موارد کرم‌خوردگی در دندان‌های آسیابی بزرگ و دندان‌های آسیابی کوچک مشاهده می‌شود.
پوسیدگی دندان: این اصطلاح در اکثر مواقع برای تشریح بیماری‌های دندان استفاده شده و شامل کرم‌خوردگی و تحلیل رفتن دندان است.

آبسه و عفونت دندان: نشان دهنده التهاب ساختارهای عمیق‌تر دندان (رباط پریودنتال، استخوان فک، و سمنتوم) است. در اکثر مواقع مراقبت نامناسب و غیرکافی از بهداشت دهان و دندان علت ایجاد این مشکل می‌باشد.
بیماری‌های لثه: التهاب بخش سطحی لثه‌ها با ابتلا به بیماری‌های لثه ارتباط دارد. تشکیل پلاک و جرم در دهان می‌تواند از دلایل اصلی ابتلا به بیماری‌های لثه باشد.

پلاک: یک لایه ضخیم و بی‌رنگ از باکتری بر روی دندان است. پلاک در شرایط عادی پس از مصرف مواد غذایی شیرین به سرعت بر روی دندان تشکیل شده، اما امکان پاک کردن آن به سادگی با استفاده از روش‌های مناسب وجود دارد.
دندان قروچه (سایش دندان‌ها به یکدیگر): استرس، تشویش، یا مشکلات خواب می‌توانند باعث دندان قروچه شوند. این مشکل در اکثر مواقع در هنگام خواب مشاهده می‌شود. به این ترتیب سردرد یا ناراحتی و درد در ناحیه فک هنگام بیدار شدن از خواب از علائم رایج دندان قروچه هستند.
حساسیت دندان: هنگامی که یک یا چند دندان به دمای گرم یا سرد حساس شوند، این شرایط به معنی قرار گرفته عاج دندان در معرض محیط خارجی است.

سخن پایانی

در این محتوا درباره آناتومی دندان خواندیم. ساختارهای تشکیل دهنده دندان شامل عاج، پالپ و سایر بافت‌ها همچون رگ‌های خونی و اعصاب موجود در بخش استخوانی فک هستند. در ناحیه بالای خط لثه، بخش خارجی دندان با یک پوشش سخت به نام مینای دندان پوشیده شده است. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید.

خروج از نسخه موبایل