همواره افراد زیادی سالانه برای درمان و اصلاح ناهنجاری ها و ناهماهنگی دندان ها و فکین خود برای ارتودنسی اقدام می کنند تا علاوه بر به دست آوردن لبخندی زیبا، سلامت دهان و دندان خود را نیز حفظ کنند. آیا شما هم قصد این کار را دارید و یا درمان خود را شروع کرده اید؟ به هر حال این درمان حرفه ای و تخصصی ممکن است شما را با چالش هایی رو به رو کند. یکی از این چالش ها پوسیدگی دندان است. آیا شما نیز دچار پوسیدگی دندان در حین درمان ارتودنسی خود شده اید؟ چه روش های درمانی برای این عارضه وجود دارد؟ چگونه می توانید سلامت دندان های خود را در طول درمان حفظ کنید و راهکار های پیشگیری از پوسیدگی دندان در درمان ارتودنسی کدام اند؟ در این مقاله با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- آیا پوسیدگی دندان ها در حین ارتودنسی ممکن است؟
- بررسی راهکار های جلوگیری از پوسیدگی دندان ها در حین ارتودنسی
- آیا با وجود مسواک زدن حین ارتودنسی، دندان پوسیده می شود؟
- در صورت بروز پوسیدگی در طول درمان چه باید کرد؟
- درمان پوسیدگی دندان حین ارتودنسی چگونه است؟
- بررسی اقدامات مهم متخصص ارتودنسی پیش از درمان
- سخن پایانی و سوالات متداول
آیا پوسیدگی دندان ها در حین ارتودنسی ممکن است؟
در ابتدا باید بدانید که آنچه که برای شما خطرناک است و ایجاد مشکل می کند، براکت های ارتودنسی نیستند، بلکه ناهماهنگی دندان ها و فکین می باشند که به مرور زمان عوارض زیادی را برایتان به همراه می آورند. برای اینکه پاسخ این سوال را درک کنید، باید هدف ارتودنسی را بشناسید. هدف از این درمان این است که دندان ها و فکین را در موقعیتی درست و مناسب قرار دهد. پس درست است که وجود این براکت ها رعایت بهداشت دهان و دندان را دشوارتر می کنند، اما باید بدانید که نتیجه درمان ارزشش را دارد و شما باید مراقبت های حین درمان را به خوبی انجام دهید تا دچار پوسیدگی دندان ها نشوید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله وسایل دندانپزشکی و کاربرد آنها را بخوانید.
به این نکته توجه داشته باشید که اگر درمان خود را به دست بهترین متخصص ارتودنسی بسپارید و توصیه های ایشان را به درستی رعایت کنید، امکان بروز مشکلات در حین ارتودنسی تا حد بسیار بالایی کاهش پیدا می کند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مدت زمان ارتودنسی نامرئی چقدر است؟ را بخوانید.
بررسی راهکار های جلوگیری از پوسیدگی دندان ها در حین ارتودنسی
بعد از برداشتن بریس های ارتودنسی، طرح لبخند زیبای ایجاد شده را مشاهده خواهید کرد، اما در صورت عدم رعایت مراقبت های لازم، ممکن است تا با پوسیدگی دندان های خود رو به رو شوید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله دندان پزشک تجربی چیست را بخوانید. برای اینکه در حین درمان مشکلی برای سلامت دندان ها و لثه هایتان ایجاد نشود، بهتر است تا موارد زیر را رعایت کنید:
پوسیدگی دندان – استفاده صحیح از مسواک
سعی کنید تا نحوه صحیح مسواک زدن حین درمان را از متخصص ارتودنسی خود بیاموزید و حداقل دوبار در روز مسواک بزنید. همچنین استفاده از مسواک های بین دندانی را با وجود بریس های ارتودنسی فراموش نکنید.
این مسواک ها تا میزان زیادی می توانند در از بین بردن غذا های باقی مانده و پلاک های دندانی به شما کمک کنند.
پوسیدگی دندان – استفاده از نخ دندان
نخ دندان کشیدن همانند مسواک زدن اهمیت داشته و باید در کنار آن انجام گیرد. توجه کنید که مسواک قادر به از بین بردن تمامی پلاک های دندانی نبوده و برای برداشتن برخی از آن ها باید از نخ دندان کمک بگیرید.
شیوه صحیح نخ دندان کشیدن با وجود براکت های ارتودنسی را بیاموزید و به درستی و روزانه این کار را انجام دهید. درباره مواد مورد استفاده در دندانپزشکی بیشتر بخوانید.
پوسیدگی دندان – استفاده از دهانشویه
دهانشویه نیز تاثیر به سزایی روی سلامت دهان و دندانتان دارد و با از بین بردن بسیاری از باکتری های مضر دهانی می تواند مانع از بروز پوسیدگی دندان هایتان شود. فقط به این توجه داشته باشید که دهانشویه های هگزیدین در این دوران برای شما مناسب نیستند. درباره دندان اضافی چیست بیشتر بدانید. به منظور پیدا کردن دهانشویه مناسب ارتودنسی بهتر است تا با متخصص ارتودنسی خود مشورت داشته باشید.
پوسیدگی دندان – پیروی از یک رژیم غذایی متناسب
زمانی که براکت های ثابت ارتودنسی روی دندان هایتان قرار می گیرند، لازم است تا رژیم غذایی خود را محدود کرده و از مصرف برخی از غذا ها اجتناب نمایید. غذا های بسیار چسبنده و شیرین همانطور که به دندان ها می چسبند، بیشتر از آن در شکاف های بریس و پشت آن قرار می گیرند و از بین بردن آن ها دشوار می شود. باکتری های موجود در دهان با مصرف این قند ها می توانند اسید تولید کنند و شرایط را برای پوسیدگی دندان ها مساعدتر نمایند. پس یکی از توصیه های مهم ارتودنتیست، این است که از مصرف غذا های شیرین و چسبنده در حین درمان اجتناب نمایید و یا تا حد ممکن مصرف آن ها را کاهش دهید.
پوسیدگی دندان – کاهش مصرف نوشیدنی های حاوی قند و اسید
مقادیر زیاد قند و یا اسید موجود در برخی از نوشیدنی ها مانند نوشیدنی های گازدار، نوشیدنی های انرژی زا، نوشیدنی های ورزشی و قهوه های شیرین می توانند موجب سهولت در رشد باکتری ها و پلاک های دندانی شوند. زمانی که بریس های ارتودنسی را در دهان خود دارید، بهتر است تا این گونه نوشیدنی ها را با نی مصرف کنید تا تماس آن ها با دندان هایتان کمتر باشد. همچنین توجه داشته باشید که بعد از مسواک زدن و قبل از خواب از نوشیدن آن ها پرهیز کنید. این را بدانید که باقی ماندن طولانی مدت مواد قندی روی دندان ها چه با وجود بریس و یا بدون آن ها می تواند با تاثیر بسیار منفی شما را مواجه کند.
آیا با وجود مسواک زدن حین ارتودنسی، دندان پوسیده می شود؟
برای درک پاسخ این سوال باید بدانید که شیوه و نحوه مسواک زدن اهمیت بسیاری دارد. اگر شما توجهی به آن نداشته باشید و صرفا در یک زمان سریع و به طور اشتباه دندان هایتان را مسواک کنید، می توان گفت که تاثیر مستقیمی از مسواک نخواهید دید. همچنین مسواک زدن به تنهایی قادر به از بین بردن تمامی پلاک های دهانی نخواهد بود، زیرا دسترسی کاملی به تمامی نقاط دهان ندارد. به همین دلیل رعایت بهداشت دهان و دندان با مسواک، نخ دندان و دهانشویه مطرح است که هرسه در کنار هم می توانند نقش موثری برای جلوگیری از پوسیدگی دندان ها داشته باشند.
در صورت بروز پوسیدگی در طول درمان چه باید کرد؟
بروز پوسیدگی دندان در طول درمان با ارتودنسی یک مشکل حاد تلقی میشود اما به معنای پایان دنیا نیست. دندانپزشک بر اساس اندازه و محل بروز پوسیدگی اقدامات درمانی لازم را انجام میدهد. گاهی اوقات علیرغم آنکه بیمار همه نکات مهم مرتبط با سلامت دهان و دندان را رعایت کرده است دچار پوسیدگی دندان میشود به ویژه اگر دچار حساسیت دندانی باشد. در صورتی که دندانپزشک وجود پوسیدگی را تایید کند میتواند بدون دستکاری کردن ارتودنسی به درمان آن بپردازد. هرچه زودتر پوسیدگی دندان درمان شود احتمال بروز مشکلات بیشتر به حداقل خواهد رسید.
در صورتی که شما دچار پوسیدگی گسترده شده اید یا یکی از دندانهای اطراف براکت پوسیده شده است باید دندان پزشک به خارج کردن سیم و براکت بپردازد و پوسیدگی ایجاد شده را درمان نماید. سپس دندانپزشک به نصب سیم و براکت خواهد پرداخت اگرچه این اقدامات کمی ناراحت کننده است باعث طولانی شدن فرآیند درمان نخواهد شد. در صورت بروز پوسیدگی متخصص ارتودنسی به خارج کردن بریس میپردازد و در جلسه بعد دندان پوسیده را پر کرده و مجدداً سیم و براکتها را در جای اصلی خود قرار میدهد. در برخی موارد دندانپزشک ترجیح میدهد و هیچ اقدام خاصی برای پوسیدگی ایجاد شده انجام ندهد به ویژه اگر دو هفته بعد از دوران درمان با ارتودنسی به پایان میرسد. پس از خارج کردن دائمی ارتودنسی-دندانپزشک به ترمیم پوسیدگی دندان خواهد پرداخت. از مصرف هرگونه غذای چسبناک مانند کارامل، نوشیدنی و غذاهای شیرین خودداری کنید زیرا احتمال آسیب دیدگی دندان را افزایش میدهند.
درمان پوسیدگی دندان حین ارتودنسی چگونه است؟
در صورت بروز پوسیدگی دندان ها در حین ارتودنسی می توان برای درمان آن اقداماتی را انجام داد، اما به دلیل وجود براکت های ارتودنسی کمی شرایط دشوارتر خواهد بود. شاید لازم باشد تا متخصص، بخش کوچکی از براکت را بردارد. در اکثر مواقع متخصص ارتودنسی خود به درمان می پردازد تا درمان دندان پوسیده شده مشکلی برای براکت های دندانی ایجاد نکنند. در صورت نیاز بیمار را به دندانپزشک مربوطه ارجاع می دهد. پر کردن و عصب کشی دندان از روش های درمانی هستند که می توانند این مشکل را رفع کنند.
بررسی اقدامات مهم متخصص ارتودنسی پیش از درمان
به طور کلی این اقدامات پیش از درمان عبارتند از:
ترمیم پوسیدگی های دندانی
معمولا اکثر افرادی که به کلینیک ارتودنسی مراجعه می کنند، دچار دندان پوسیده هستند، زیرا کج بودن و نامرتبی دندان ها یکی از عوامل مهم پوسیدگی دندان ها می باشد. دندان پوسیده به مرور دچار عفونت شده و می تواند دندان را کاملا از بین ببرد.
درمان بیماری های لثه
انواع بیماری های لثه با تورم و التهاب خود می توانند روند ارتودنسی را با مشکلاتی رو به رو کنند. اگر به هر دلیل شما دچار این عارضه شدید، امکان دارد تا به متخصص پریودنتال ارجاع داده شوید.
جرم گیری دندان
جرم های دندانی می توانند به مرور بسیار خطرناک باشند و موجب پوسیده شدن دندان ها گردند. البته پیشرفت آن ها تنها به پوسیدگی ختم نشده و می تواند عوارض زیادی ایجاد کند. زمانی که براکت ها روی دندان ها قرار می گیرند، شرایط برای فعالیت پلاک های دندانی مساعدتر می شود، بنابراین همواره قبل از شروع درمان، جرم گیری انجام می شود.
کشیدن دندان
شلوغی دندان ها شرایط را برای فعالیت پلاک ها و جرم های دندانی راحت تر می کند. معمولا اگر دندان عقل نهفته و یا دندانی عفونی در دهان وجود داشته باشد، ارتودنتیست برای کشیدن آن اقدام خواهد کرد.
سخن پایانی
شما در این مقاله با پوسیدگی دندان ها در حین ارتودنسی آشنا شدید. همچنین از راههای جلوگیری و درمان آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
خیر، یک متخصص ارتودنسی خوب و باتجربه به خوبی می داند که پوسیدگی دندان در روند درمانی مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد. به همین دلیل در جلسه مشاوره اولیه وضعیت سلامت دهان و دندان بیمار را به خوبی ارزیابی کرده تا در صورت وجود مشکلات لثه ای و پوسیدگی دندان ها، در ابتدا برای درمان آن ها اقدام شود.
در صورت شدید بودن میزان پوسیدگی دندان ها، ممکن است تا بخشی از بریس های ارتودنسی برداشته شوند تا بعد از درمان دندان آسیب دیده، مجدد روی دندان ها نصب شوند. اما در اکثر موارد این امکان وجود خواهد داشت تا با وجود براکت ها به درمان پرداخته شود.