درمان های دندانپزشکی

جرم گیری دندان چیست؟ + هزینه جرم گیری دندان

جرم گیری دندان یا تمیز کردن دندان روشی است که برای از بین بردن پلاک ها و رسوبات استفاده می شود. همچنین روش مفیدی برای جلوگیری از بیماری های پریودنتال نیز شناخته می شود. شما فکر می‌کنید جرم‌های دندانتان از کجا می‌آیند؟ چه عاملی بوجودآورنده‌ی جرم‌هاست؟ باید گفت که دلایل زیادی برای ایجاد پلاک وجود دارد. مانند غذاهای بدون قند ، تکنیک های مسواک زدن نادرست ، مایعات رنگی ، مراقبت از دهان ضعیف و غیره. در این مقاله تا پایان با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی درباره جرم‌های دندان و جرم‌گیری دندان بدست آورید. همچنین بخاطر داشته باشید یکی از درمان‌هایی که معمولا همراه با جرم‌گیری دندان انجام می‌شود، بلیچینگ دندان است. درباره این روش سفید دندان نیز می‌توانید در مقاله‌ی “همه چیز درباره بلیچینگ دندان” بخوانید. معرفی درمان های دندانپزشکی می‌تواند به شما در حفظ سلامت دندان‌هایتان کمک بسزایی بکند.


فهرست مطالب:


انواع جرم های دندانی

  • یک سری تغییر رنگ های خاکستری و تیره در برخی نقاط قهوه ای تیره روی دندان دیده می شود این جرم ها روی سطوح دندان و سطوح جونده یا سطح پشتی دندان که قابل دید نیست ایجاد حفره می کند. زمانی که حفره تشکیل شده این تغییر رنگ پوسیدگی نام می گیرد.
انواع جرم دندان
  • یک سری تغییر رنگ دیگری وجود دارد که معمولا دائمی هستند که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد ممکن است از فلوارید بالای آب، مصرف دارو توسط مادر در دوران بارداری که در نتیجه ایجاد تغییر رنگ در دندان نوزاد می شود. آیا می‌دانستید که مصرف بیش از اندازه دهانشویه‌ها نیز می‌تواند باعث ایجاد لکه رو دندان ها شود؟ درباره‌ی دهانشویه ها بیشتر بخوانید.
مطالعه بیشتر
ترمیم دندان شکسته، نکات ضروری برای ترمیم کردن دندان شکسته!

انواع روش‌های جرم گیری دندان

در واقع سه روش اصلی برای جرمگیری دندان وجود دارد :

۱. روش دستی جرم گیری دندان، که روشی است قدیمی و بسیار دردناک و زمان بر

۲. روش استفاده از دستگاههای جرم گیری دندان( اولتراسونیک و یا پیزوالکتریک)، که روش شایع در مطبها و کلینیکهای دندانپزشکی است.

۳. روش جراحی، که در موارد جرمهای گسترده مورد استفاده قرار می گیرد.

اگر دوست دارید با وسایل دندانپزشکی بیشتر آشنا شوید، نگاهی به مقاله‌ی لیست وسایل دندانپزشکی به همراه عکس آن‌ها بیندازید.

عمل کردن به روشهای خانگی مثل استفاده از خمیر دندانهای سیگاریها و یا پودرهای جرمگیری و .... عملا مضر وفاقد ارزش درمانی جرم گیری است. این مواد به علت بالا بودن درصد ساینده ها، مینای دندان را برداشته و دندانها را براق می کنند ولی بر جرم تشکیل شده روی دندانها تاثیری ندارند.

اهداف ارزیابی دندان پیش از جرم گیری

اولین اقدامی که دندانپزشک قبل از شروع جرمگیری دندان انجام می دهد، بررسی وضعیت فعلی دهان شما است. دندانپزشک با استفاده از آینه، دهان شما را ارزیابی می کند تا ببیند آیا موارد نگران کننده ای در خصوص دهان و دندان شما وجود دارد یا خیر.

هدف از ارزیابی پیدا کردن مشکلات دندانی زیر است:

لکه ها، توده ها یا زخم های دهانی

وجود هر یک از موارد ذکر شده در داخل دهان افراد ممکن نشان دهنده سرطان دهان باشد.

اهداف ارزیابی پیش از جرم گیری

در صورت وجود لکه، توده یا زخم دهانی دندانپزشک آن ها را لمس می کند تا نحوه واکنش بیمار نسبت به لمس را ارزیابی کند.

مطالعه بیشتر
همه چیز درباره ایمپلنت دندان

پوسیدگی دندان و حفرات دندانی

اولین و رایج ترین مسئله ای که اکثر دندانپزشکان طی چکاپ دندانپزشکی به دنبال آن هستند، وجود هر نوع پوسیدگی و حفره دندان است. دندان های پوسیده ابتدا باید درمان شوند سپسس فرآیند جرمگیری را آغاز کرد.

مشکلات فکی و نحوه قرار گرفتن فک ها روی هم

دندانپزشک می کوشد تا نحوه قرار گرفتن دندان ها و فکین روی همدیگر را بررسی کند و با مشاهده بصری مشکلات احتمالی را تشخیص دهد. مشکلات بایت (همپوشانی فکی) می تواند باعث ساییده شدن دندان ها، تحلیل دندان و افزایش احتمال پوسیدگی و بیماری لثه می شود.

فاصله ضعیف لثه

مسئله مشترک دیگری که دندانپزشک به دنبال آن خواهد بود، بیماری لثه است. فضای بین دندان ها و لثه شما نشان می دهد که آیا ممکن است بیماری پریودنتال وجود داشته باشد یا خیر.

نحوه جرم گیری دندان

دستگاه‌های اولتراسونیک رایج‌ترین دستگاه‌های جرم‌ گیری دندان‌ ها هستند. اولتراسونیک از انواع ابزارهای فراصوتی در دنیای پزشکی است که با ارتعاشات آن، می‌توان کارهای متفاوتی را انجام داد. ارتعاشات قلم اولتراسونیک باعث کنده شدن بخش‌های سخت شده پلاک‌های دندانی می‌شود و به سادگی جرم‌گیری انجام می‌شود. برای جرم‌گیری با دستگاه اولتراسونیک باید سر دستگاه سرد نگه داشته شود و آب روی دندان‌ها برای شستن پلاک‌ها، اسپری شود.
روش دیگر جرم‌گیری دندان‌ها، استفاده از ابزارهای دستی جرم‌گیری است. این روش برای افرادی که جرم‌های سطحی روی دندان‌هایشان دارند، مناسب است. در این روش جرم‌گیری، دندانپزشک به صورت دستی، پلاک‌های موجود روی دندان‌ها را می‌تراشد.

فواید جرم گیری دندان چیست؟

یکی از دلایل از دست دادن دندان، بیماری لثه می باشد، علاوه بر این بیماری لثه می تواند دردناک نیز باشد. یکی از روش های درمانی این مشکل که نیاز به عمل جراحی ندارد، جرم گیری دندان می باشد. از دیگر مزایای این روش می توان اشاره به موارد زیر داشت:

  1. کاهش خونریزی از لثه ها
  2. جلوگیری از پخش شدن عفونت لثه در بدن
  3. سفید کردن دندان
  4. از بین بردن بودی بد دهان (اگر علت آن ناشی از بیماری لثه باشد)
مطالعه بیشتر
ایمپلنت دندان چیست؟ + نحوه استفاده از دهانشویه بعد از ایمپلنت و مراقبت های لازم

چرا دندان‌ها پس از جرم گیری دچار حساسیت می‌شوند؟

 بعد از عمل جرم گیری دندان، ممکن است دندان ها دچار حساسیت شوند. بدین ترتیب که نسبت به گرما یا سرما واکنش نشان دهند. اما نگران نباشید این یک امر طبیعی است و بعد از گذشت چند روز از بین خواهد رفت.

جرم گیری دندان

دلیل حساس شدن دندان ها بعد از جرمگیری از بین رفتن و حذف جرم های روی لثه است. با حذف آن قسمتی از ریشه دندان به قسمت بیرونی اکسپوز میشود. حساس شدن دندان بعد از جرمگیری دندان امری طبیعی است. (کامپوزیت دندان)

علت لق شدن شدن دندان‌ها بعد از جرم‌گیری

مساله اصلی که باعث لقی دندان یا از دست دادن دندان ها می شود جرم است نه جرمگیری. مکانیسم دستگاه های جرمگیری به صورت لرزشی می باشد و به هیچ وجه قدرت برداشتن مینای دندان که حاوی مواد معدنی بسیاری می باشد را ندارد. مساله ای که گفته می شود بعد از جرمگیری بین دندان ها فاصله می افتد به این دلیل است که پس از گذشت مدتی شما جرمگیری را انجام نمی دهید این جرم های انباشته شده بین دندان ها باعث تخریب لثه و به تبع آن باعث تخریب استخوان زیرین می شود و باعث ایجاد فواصلی بین دندان های می شود اما به دلیل پر شدن آنها با جرم دیده نمی شوند و بعد از جرمگیری این فواصل به نظر می آید و دیده می شود.

عوارض جرم گیری دندان چیست؟

در واقع جرمگیری دندان عوارض بلند مدتی را به همراه ندارد و عوارض جرمگیری دندان کاملا طبیعی بوده و حداکثر پس از چند روز رفع می شوند که عبارتند از:

  • جرمگیری ممکن است تا چند ساعت باعث حساسیت دندان ها شود که به مرور زمان رفع می شود.
  • چنانچه در بازه های زمانی طولانی مدت به کلینیک دندان پزشکی مراجعه کنید احتمال دارد در حین جرمگیری دچار خونریزی لثه شوید، که جای هیچگونه نگرانی نیست.
مطالعه بیشتر
دندان اضافی چیست؟ + معرفی انواع دندان های اضافی + بررسی ارتودنسی دندان اضافی

یک دروغ بزرگ “جرم گیری دندان وحشتناک!”

به طور کلی می توان بیان کرد که جرم‌گیری دندان هیچگونه دردی ندارد. بعضی از افراد تصور می کنند که جرم‌گیری به مینای دندان آن ها آسیب وارد می کند و یا سبب لق شدن دندان آن ها می گردد. اما این تصور کاملا اشتباه می باشد. افرادی که احساس لق بودن دندان خود بعد از جرم‌گیری را دارند، باید بدانند که این اتفاق از قبل رخ داده و جای خالی دندان با جرم پر شده است، در نتیجه وقتی که جرم‌گیری انجام می شود، این احساس بیشتر نمایان می شود. افرادی که لثه های سلامتی ندارند، به احتمال زیاد در زمان جرم گیری دندان ها دچار خونریزی می شوند، اما درد خاصی ایجاد نمی شود که بیمار به بی حسی نیاز داشته باشد. شاید لازم باشد برای درک بهتر موضوعاتی چون لق شدن دنادن پس از جرم گیری بیشتر با آناتومی دندان انسان آشنا شوید. لینک رنگی را دنبال کنید.

هزینه جرم گیری دندان

فاکتورهای زیادی در هزینه جرمگیری دندان موثر هستند که این فاکتورها عبارتند از:

  • تخصص و تجربه دندانپزشک؛
  • روش انتخابی برای جرم گیری؛
  • نوع بیمه درمانی؛
  • موقعیت مکانی کلینیک دندانپزشکی؛
  • شدت بیماری؛
  • روش های درمانی دیگری که به همراه جرمگیری انجام می شوند.
  • مبتلا بودن یا نبودن به بیماری پریودنتال فعال؛
  • معاینه و هزینه عکسبرداری از دندان؛

بدون در نظر گرفتن موارد گفته شده هزینه جرمگیری دندان سطحی برای هر فک از ۴۰۰ هزار تومان شروع می شود و هزینه جرم گیری دندان عمقی بری هر فک از ۵۰۰ هزار تومان شروع می شود.

مطالعه بیشتر
دندانسازی چیست؟ + معرفی انواع پروتز دندان متحرک

برای مراقبت هر چه بیشتر از دندان‌هایتان

  • هر روز ۳ بار مسواک بزنید و نخ دندان را فراموش نکنید. برخی شواهد وجود دارد که مسواک برقی، به غیر از آنهایی که دارای حرکت متقاطع هستند، موثرتر از مسواک دستی است پس سعی کنید از مسواک برقی استفاده کنید.
  • از خمیر دندان هایی که حاوی فلوراید هستند استفاده کنید.
  • استفاده از دهان شویه به صورت روزانه در برنامه خود بگذارید.
جرم گیری دندان
  • از محلول آب و نمک به صورت هفته ای برای پاکسازی دهان استفاده کنید.
  • سیگار و نوشیدنی های الکلی ، قهوه، چای و استفاده از محصولات دارای تنباکو را ترک کنید.

جرم گیری دندان ها به روش خانگی

در منزل هم می توان اقداماتی برای جرم‌گیری دندان ها انجام داد، اما باید بدانید که همه ی جرم ها اینگونه از روی دندان برداشته نمی شوند و باید از دندانپزشک کمک گرفته شود. با این حال می توانید از موارد زیر نیز کمک بگیرید:

  • استفاده از جوش شیرین به تنهایی یا با سرکه، لیمو و خمیر دندان
  • مسواک زدن با روغن زیتون
  • نگه داشتن نصف قاشق چای خوری شکر قهوه ای روی دندان ها
  • مسواک زدن با سرکه سیب
  • جرم‌گیری دندان با زغال
  • استفاده از نمک
  • جرم‌گیری دندان با زنجبیل
  • استفاده از توت فرنگی
  • جرم‌گیری دندان به کمک عسل

سخن پایانی

در این محتوا درباره‌ی جرم‌گیری دندان خواندیم. قابل ذکر است که اغلب دندانپزشکان پس از پایان جرمگیری دندان و پالیش کردن با کمک فلوراید تراپی دندان ها را تقویت می کنند تا مدت زمان بی جرمی دندان ها بیشتر شود و تا چند ماه دندان ها عاری از جرم باشند. طی این روش فلوراید موضعی به مدت دست کم ۶۰ ثانیه به روی دندان ها اعمال می شود. امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

مطالعه بیشتر
ایمپلنت فوری دندان چیست + مراحل + مزایا و معایب

سوالات متداول

حداقل هزینه جرم گیری دندان ۱۴۰۱ چقدر است؟

حداقل هزینه مربوط به این روش درمانی به ازای هر فک ۴۰۰ هزار تومان است.

آیا جرم گیری سبب از بین رفتن مینای دندان می گردد؟

افراد زیادی تصور می کنند که جرم گیری به مینای دندان آسیب می رساند. اما این تصور کاملا اشتباه است، زیرا دستگاه های جرم گیری دندان، تنها قادر به برداشتن جرم های دندانی هستند و هیچ آسیبی به مینای دندان وارد نمی کنند. وجود جرم روی دندان ها می تواند خطرات زیادی داشته باشد که اگر این افراد این مشکلات و عوارض آگاهی داشته باشند، هیچگاه جرم گیری را عاملی برای آسیب به مینای دندان نمی دانند.

آیا جرم‌گیری دندان به روش خانگی مفید است؟

استفاده از روش های خانگی و ستنی نیز برای جرم گیری دندان تاثیرگذار هستند اما مدت زمان کمتری ماندگاری دارند. همچنین در صورتی که جرم دندان شما زیاد باشد، با استفاده از روش های سنتی قابل رفع نخواهد بود. به همین منظور می بایست به دندانپزشک مراجعه نمایید.

آیا امکان جرم گیری دندان لمینت، کامپوزیت و یا ایمپلنت شده وجود دارد؟

بله، این کار امکان پذیر است، اما چون دندان ها دارای حساسیت بیشتری هستند، جرم گیری آن ها نیازمند دقت و مهارت بسیار بالاتری می باشد. بنابراین اگر دارای چنین دندان هایی هستید، برای جرم گیری، یک دندانپزشک متخصص و دارای مهارت را انتخاب کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا