بهداشت دهان و دنداندرمان های دندانپزشکی

ایمپلنت دندان چیست؟ + نحوه استفاده از دهانشویه بعد از ایمپلنت و مراقبت های لازم

ایمپلنت نمودی از تکنولوژی نوین دندانپزشکی‌ست. جراحی ایمپلنت دندان یک فرآیند درمانی حساس است که نیاز به مراقبت‌های بسیاری پس از انجام آن دارد. در صورت عدم رعایت بهداشت و مراقبت نکردن ممکن است عوارض جدی چون عفونت گریبان‌گیر شما شود. دهانشویه‌ها همواره در ضدعفونی کردن فضای دهانی و حفظ بهداشت دهان و دندان نقش موثری را ایفا نموده‌اند. آیا پزشکتان مصرف دهانشویه را پس از ایمپلنت به شما توصیه نموده؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا درباره استفاده از دهانشویه پس از ایمپلنت اطلاعات بیشتری بدست آورید.


فهرست مطالب


ایمپلنت دندان چیست؟

ایمپلنت دندانی قطعه‌ای از فلز تیتانیوم است که به شکل پیچ استوانه مخروطی شبیه ریشه دندان فرم داده می‌شود. استخوان پس از دوره کوتاهی به ایمپلنت متصل می‌شود (اسئواینتگریشن) و قابلیت اتصال دندان را پیدا می‌کند. ایمپلنت‌های دندانی برای جایگزینی دندان‌های از دست رفته از یک دندان تا کلیه دندان‌ها و بصورت ثابت و متحرک قابل استفاده می‌باشد. (اسم وسایل دندانپزشکی با عکس)

ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان

دندانپزشک هنگام ایمپلنت یا کاشت دندان یک پایه تیتانیومی هم اندازه با ریشه دندان بیمار را جایگزین ریشه از دست رفته می‌نماید. این پایه‌های تیتانیومی که با نام فیکسچر نیز شناخته می‌شوند کاملا با سلول‌های بدن سازگار هستند. در نتیجه نه تنها از لغزش و ایجاد صدا جلوگیری می‌کند بلکه به استخوان‌ها نیز آسیب وارد نمی‌شود. ممکن است پیش از ایمپلنت دندان نیاز به پیوند استخوان فک داشته باشید.

هنگام ساخت ایمپلنت‌ها برای طبیعی به نظر رسیدن آنها به دقت و تمرکز بسیار زیادی نیاز است. همانطور که گفته شد ایمپلنت‌ها بهترین جایگزین ثابت و دائمی دندان‌های از دست رفته می‌باشند. ابتدا دندانپزشک ایمپلنت را درون استخوان فک جایگذاری می‌کند. سپس سلول‌های استخوان ساز شروع به استخوان سازی در سطح ایمپلنت می‌نمایند و پس از ۳ تا ۴ ماه ایمپلنت و استخوان فک با یکدیگر جوش می‌خورند. بعد از مدت زمان ذکر شده و جوش خوردن کامل استخوان فک و ایمپلنت، تاج و روکش دندان آماده شده روی پایه گذاشته می‌شود.

مطالعه بیشتر
لمینت دندان چیست و چگونه انجام می‌شود؟ + فیلم مراحل انجام لمینت دندان + قیمت لمینت دندان

نکاتی درباره خوردن و نوشیدن پس از ایمپلنت دندان

  • روز اول فقط نوشیدنی خنک میتوانید بخورید. حواستان باشد مایعات زیاد بخورید.
  • از نوشیدن الکل، نوشیدنی داغ یا غذاهای تند و ادویه دار پرهیز کنید.
  • تا زمانی که تاثیر بی حسی نرفته است چیزی نخورید.
  • چند روز اول پس از کاشت ایمپلنت ممکن است غذا خوردن سخت باشد. سعی کنید چیزهای مقوی و مغذی بخورید که بهبودی سریعتر حاصل شود.
  • از جویدن غذا در محل کاشت ایمپلنت خودداری کنید. چند روز اول غذاهای نرم بخورید.
  • از خوردن خوراکیهایی مانند تخمه، پف فیل (ذرت بو داده)، میوه های هسته دار و از این قبیل خوراکیها پرهیز کنید چون ممکن است ذرات آن در محل زخم گیر کند و باعث عفونت شود.
  • معمولا پس از یک هفته تا ده روز میتوانید برنامه غذایی معمول خود را از سر بگیرید.

بعد از ایمپلنت دندان چه چیزی نخوریم؟

 وجود لخته ی خون برای روند بهبودی بسیار اهمیت دارد و از بین رفتن آن می تواند عوارضی را برایتان به همراه داشته باشد. این غذا ها را در زیر برای شما بیان می کنیم:

  1. قند
  2. آجیل
  3. چیپس
  4. کلوچه
  5. استیک
  6. آب نبات
  7. پاپ کورن
  8. گوجه فرنگی
  9. غذاهای سفت
  10. نوشابه های گازدار
  11. نوشیدنی های الکلی
  12. نوشیدنی های بسیار داغ
  13. خوراکی های بسیار داغ، بسیار سرد و یا تند

طول دوران نقاهت ایمپلنت چقدر است؟

طول مدت دوره نقاهت بستگی به شرایط هر بیمار دارد چون وضعیت دهان، تعداد ایمپلنتها و محل کاشت آنها، سن و وضعیت سلامت عمومی همگی بر طول دوره بهبودی پس از کاشت ایمپلنت تاثیر می گذارند. به طور کلی میتوان گفت ۶ تا ۹ ماه طول می کشد تا استخوان کاملا رشد کرده و به ایمپلنت جوش بخورد و آماده اتصال روکش دندان شود. (شغل دندانسازی)

مطالعه بیشتر
عمل فرنکتومی چیست؟ + از علل تا درمان

دهانشویه چیست؟

دهانشویه به نوعی از شوینده های شیمیایی دهان گفته می شود که از ترکیب چندین ماده بهداشتی و صنعتی، فرموله گردیده و جهت حفظ سلامت دندان ها و کاهش بروز پوسیدگی های دندانی و عفونت های خفیف تا شدید دهان و دندان از آنها استفاده می شود. مدت زمان استفاده از انواع دهان شویه ها بسیار مهم بوده و تحت نظر دندانپزشک برای بیمار تجویز خواهد شد.

دهانشویه مخصوص ایمپلنت

پیش از هر چیزی باید توجه داشت که استفاده از تمامی دهانشویه ها از جمله دهانشویه مخصوص ایمپلنت، یک درمان کمکی و تکمیلی بوده و هرگز جایگزین مسواک و استفاده از نخ دندان نخواهد شد. مصرف دهان شویه بعد از ایمپلنت دندانی به دلیل پیشگیری از تجمع باکتری های ایجاد کننده پوسیدگی اهمیت فراوان داشته و مانع از بروز عفونت و بیماری های لثه ای خواهد شد.

نحوه استفاده از دهانشویه بعد از ایمپلنت

دهان شویه ها از جمله محصولات بهداشتی پرطرفدار در برندهای متفاوت بوده و تاثیر بسیار زیادی بر کاهش هالیتوز یا همان بوی بد دهان، باکتری های موثر در پوسیدگی دندان ها و از بین بردن عفونت های قارچی، باکتریایی و آفت های دهانی خواهد داشت. (ترتیب دندان)

دهانشویه بعد از ایمپلنت
استفاده از دهانشویه بعد از ایمپلنت

دهانشویه ایمپلنت، نوعی از دهانشویه های مختلف بوده و جهت مراقبت‌های ثانویه پس از جراحی، مورد استفاده قرار می گیرد.

از یک ساعت بعد از جراحی شستشوی ملایم با محلول دهانشویه ایمپلنت کلرهگزیدین در محل جراحی باید انجام شود، شستشو روزی ۳-۴ مرتبه و به مدت یکهفته باید انجام شود،توجه کنید خصوصا در ۴۸ ساعت اول شستشو بسیار ملایم باید انجام شود.در صورت عدم دسترسی به محلول فوق الذکر میتوانید از اب نمک رقیق (به میزان ۱-۲ قاشق شربت خوری نمک در یک لیوان اب) استفاده کنید. استفاده از محلولهای دهانشویه تجاری که برای استفاده روزمره هستند توصیه نمیشود.

مطالعه بیشتر
رابطه‌ی بیماری‌های دندان و دیابت

در طول یک هفته اول بعد از جراحی ایمپلنت دندان علاوه بر شستشو با دهانشویه بهتر است در محل بخیه ها از ژلهای ضد عفونی کننده( مانند ژل periokin و …) که از داروخانه ها قابل تهیه است استفاده کنید، ژل مذکور را روی محل انجام جراحی و بخیه ها به مقدار مناسب قرار دهید و روزی ۲-۳ بار بعد از شستشو با دهانشویه تجدید کنید.

دهان شویه بعد از ایمپلنت و مسواک زدن در روز جراحی و روزهای بعد با احتیاط و ملاحظه نواحی نزدیک به موضع جراحی باید حتما انجام شود.

بهترین دهانشویه برای ایمپلنت

استفاده از دهان شویه بعد از ایمپلنت در فرایند درمانی بعد از انجام عمل کاشت دندان نقش موثری دارد و از رشد قارچ ها و باکتری ها جلوگیری می کند.

ایمپلنت دندان ها یکی از فرایندهای درمانی می باشد که از آن برای افرادی که دندان خود را از دست داده اند استفاده می شود. در این روش درمانی متخصص دندانپزشک با اتصال پیچ های تیتانیومی به استخوان فک بیماران عمل نصب دندان ها را انجام می دهد. در حالت کلی بیماران باید بعد از انجام ایمپلنت حتما در انجام فعالیت های مراقبتی تلاش نمایند تا پروسه درمان با موفقیت به سرانجام برسد.

بهترین دهانشویه برای ایمپلنت

استفاده از دهانشویه مخصوص ایمپلنت یکی از الزاماتی می باشد که بیماران بعد از انجام عمل باید آن را جدی بگیرند. استفاده از دهانشویه ها بعد از عمل ایمپلنت سبب می شود تا دهان محیطی سال و به دور از انواع عفونت ها پیدا نماید. همچنین استفاده از دهانشویه دندان در زمان بعد از عمل ایمپلنت برای بیماران مزایای فراوانی را به همراه دارد. استفاده از دهانشویه می تواند از بوی بد دهان جلوگیری نماید و همچنین مانع ایجاد پلاک دندان می شود. وجود این مزیت ها در زمان استفاده از دهانشویه های مخصوص ایمپلنت سبب شده است تا متخصصان به بیماران خود استفاده از آنها را توصیه نمایند.

مطالعه بیشتر
آشنایی با علائم و نشانه های دندان درد کودکان + بررسی روش‌های درمان خانگی دندان درد اطفال

دهانشویه مخصوص ایمپلنت:

بنا به توصیه متخصص ایمپلنت و دندانپزشک ها، بهترین نوع دهانشویه ایمپلنت، دهانشویه های فاقد الکل بوده و بهترین اثرگذاری را اعمال خواهند نمود. دهانشویه های درمانی به دلیل خاصیت پیشگیری و کاهش ایجاد پلاک های دندانی، پوسیدگی و عفونت های دندانی از گزینه های مناسبی بوده و نحوه صحیح استفاده از آنها، تاثیر بسیار زیادی بر پیشگیری و بروز مشکلات دهان و دندان پس از جراحی ایمپلنت خواهد داشت. (دکتر کامپوزیت دندان)

تعداد دفعات استفاده از دهانشویه چگونه است؟

همیشه برای مصرف محصولات بهداشتی باید طرز استفاده آن را از روی برچسب یا بروشور محصول بخوانید. به طور کلی اکثر انواع دهانشویه ها به روش زیر استفاده می شوند:

  • ابتدا دندان های خود را مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. اگر از خمیر دندان فلوراید دار استفاده می کنید بعد از مسواک زدن کمی صبر کنید چرا که دهان شویه اگر بلافاصله پس از خمیر دندان استفاده شود فلوراید غلیظ خمیر دندان را می شوید.
  • به اندازه ای که روی محصول درج شده است از آن استفاده کنید. معمولاً بین ۳ تا ۵ قاشق چایخوری کفایت می کند.
  • کمی در دهان خود بریزید و آن را در دهان بچرخانید. مراقب باشید دهانشویه را قورت ندهید. اگر بلعیده شود هیچ کاری انجام نمی دهد.
  • مدت ۳۰ ثانیه آن را در دهان غرغره کنید و سپس بیرون بریزید.

تعداد دفعات استفاده از دهانشویه را ابتدای از دندانپزشک جویا شوید و در ادامه میتوانید بروشور دهانشویه را مطالعه کنید اما این را هم در نظر داشته باشید که مصرف هر روز و طولانی مدت دهانشویه درست نیست. بیشتر دندانپزشکان معتقدند هفته ای ۲ یا ۳ بار استفاده از دهانشویه کفایت میکند.

طرز استفاده از دهانشویه چگونه است؟

۱- قبل از استفاده از دهانشویه دندانها را مسواک زده
۲- در بطری دهانشویه را تا خط نشانه (5cc ) از محلول دهانشویه پر کنید و داخل دهان بریزید.
۳- دهانشویه را به مدت یک دقیقه در دهان بگردانید و سعی کنید حتما اطراف زبان خود را نیز در دهانشویه بغلتانید و دهانشویه را غرغره کنید.
۴- بعد از استفاده از دهانشویه تا نیم ساعت از خوردن و آشامیدن خودداری کنید.

مطالعه بیشتر
درباره کیست دندان بیشتر بدانید + فیلم جراحی کیست دندان

دهانشویه کلرهگزیدین بعد از جراحی

دهانشویه کلرهگزیدین برای آفت دهان و بوی بد دهان استفاده می شوند که مانع از ایجاد پلاک می‌شوند. این دهانشویه بیشتر برای کسانی که جراحی فک یا لثه انجام داده اند مناسب است.دهانشویه حاوی کلروهگزیدین بهترین انتخاب برای از بین بردن عفونت لثه است. توصیه میشود که کسانی که ارتودنسی کرده اند و سیم ارتودنسی در دهان خود دارند از مصرف دهان شویه کلر هگزیدین خودداری کنند.

نحوه استفاده از دهانشویه کلرهگزیدین:

تنها مورد تفاوت در نحوه استفاده از دهانشویه با دهانشویه کلرهگزیدین دوز مصرف آن است. به اندازه ۲۰ میلی گرم در روز را شما میتوانید از آن استفاده کنید که این دوز بین صبح و شب تقسیم می شود. یعنی هر بار مصرف شما باید ۱۰ میلی گرم از دهانشویه کلرهگزیدین استفاده کنید.

فواید دهان شویه چیست؟

۱- ضدعفونی و شستشوی دهان و دندان و لثه .نحوه استفاده از دهانشویه
۲-کاهش باکتریهای دهان .
۳-رفع بوی نامطبوع دهان و جرم دندان .
۴-فلوراید مورد نیاز دندان را تامین کرده و از پوسیدگی دندانها جلوگیری می کند.
۵-پیشگیری و کاهش ابتلاء به بیماریهای دهانی از قبیل آفت و بهبود بیماریهای لثه .
۶-محافظت از دندانهای شیری و دایمی در کودکان (مصرف دهانشویه به کودکان بالای ۶ سال توصیه می شود).
۷-کاهش تیرگی،جرم دندانها و بوی بد دهان در افراد سیگاری .

عوارض مراقبت نکردن از ایمپلنت پس از کاشت چیست؟

اگر شما توصیه های دندانپزشک خود را جدی نگیرید و به آن ها عمل نکنید، دچار مشکلاتی متعددی خواهید شد.

  • بعد از کاشت ایمپلنت بروز خونریزی طبیعی است، اما اگر شما توصیه های دندانزپشک را به خصوص در ۷۲ ساعت ابتدایی بعد از جراحی رعایت نکنید، می توانید سبب افزایش خونریزی شوید. اگر مدت زمان این خونریزی بیش از حد طول کشید، حتما با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
  • شایع ترین عارضه ای که برایتان دردسر ایجاد می کند، عفونت دندان است. عفونت می تواند پایه ایمپلنت را درگیر کند و سبب به خطر افتادن موقعیت آن شود. به همین دلیل یکی از موارد اصلی شکست ایمپلنت دندان، عفونت می باشد.
مراقبت از ایمپلنت
دهانشویه کلرهگزیدین بعد از جراحی
  • همچنین باید رژیم غذایی متعادلی را در پیش بگیرید. با وجود اینکه ایمپلنت بسیار مقاوم و محکم است، اما احتمال لق شدن پایه آن به دلیل سهل انگاری شما و بی توجهی شما به آن وجود خواهد داشت. در صورت عدم رعایت بهداشت ممکن است به عفونت دندان مبتلا شوید. از نمودهای این عفونت می‌تواند تغییر رنگ لثه یا پریودنتیت لثه باشد. درباره‌ی این موارد بیشتر آگاه باشید.
مطالعه بیشتر
عوامل ظاهری موثر در افزایش اعتماد به نفس

سخن پایانی

شما در این مقاله با ایمپلنت دندان آشنا شدید. همچنین از نحوه استفاده از دهانشویه بعد از ایمپلنت و مراقبت های لازم آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

به منظور مراقبت‌های بعد از ایمپلنت دندان، استفاده از چه داروهایی ضرورت دارد؟

معمولا برای تمام افرادی که کاشت دندان را انجام می‌دهند، استفاده از آنتی بیوتیک ضروری است، اما اینکه هر بیمار چه داروهایی را باید مصرف کند، دندانپزشک با صلاح دید خود آنها را تجویز می‌کند.

اگر بعد کاشت دندان ترشحات خونی بسیار زیاد بود، انجام چه اقداماتی لازم است؟

در صورتی که دچار خونریزی شدیدی بعد از کاشت ایمپلنت دندان شدید، در صورت امکان گاز استریل پهن‌تری را روی محل زخم قرار دهید. می‌توانید بین گاز استریل یک چای کیسه‌ای معمولی نیز بگذارید. باید گاز استریل را روی محل زخم تا حدود ۱ ساعت، فشار دهید تا کنترل خونریزی را به دست بگیرید. اگر خونریزی ادامه داشت باید این کار را مجدد تکرار نمایید. بیشتر اوقات با این کار خونریزی کاهش می‌یابد، اما اگر این اتفاق نیفتاد حتما به مطب دندانپزشکی مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا