معرفی درمان های دندانپزشکی

پریودنتیت لثه چیست؟ + فیلم بیماری پریودنتال با شرح کامل

پریودنتیت لثه چیست؟ لثه های شما در واقع در نقطه ای پایین تر از لبه های لثه که می بینیم به دندان ها متصل می شوند. این فضای کوچکی را تشکیل می دهد که بنام sulcus نامیده می شود. غذا و پلاک می تواند در این فضا گیر کرده و باعث عفونت لثه یا التهاب لثه شود. پلاک یک لایه نازک از باکتری است. به طور مداوم روی سطح دندان های شما شکل می گیرد. هرچه پلاک پیشرفت می کند ، سفت می شود . وقتی پلاک به زیر خط لثه کشیده شود می توانید دچار عفونت شوید. اما اگر پریودنتیت زود درمان شود و بهداشت دهان و دندان مناسب حفظ شود، می توان آسیب را متوقف کرد. شما نیز به پریودنتیت مبتلا هستید؟ فکر می‌کنید چه عاملی بیشترین تاثیر را در ایجاد آن دارد؟ در مجله آموزشی جامعه دندانپزشکی برای خانواده سعی شده با معرفی بیماری های دهان و دندان، آگاهی شما برای محافظت از سلامت دندان ها و لثه هایتان بیشتر شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا همه چیز را در مورد پریودنتیت دندان بدانید.


فهرست مطالب:


پریودنتیت و آماس لثه چه فرقی دارند؟

آماس لثه قبل از پریودنتیت اتفاق می افتد و معمولا به التهاب لثه برمی گردد؛ در حالی که پریودنتیت نوعی بیماری است که در آن بافت و استخوان تخریب می شوند. در ابتدا، باکتری های پلاک روی سطح دندان جمع شده و باعث قرمز و ملتهب شدن لثه ها می شوند که در این صورت دندان ها هنگام مسواک زدن خونریزی می کنند. با وجود اینکه لثه ها تحریک شده و آزاردهنده می شوند، آماس لثه منجر به لقی دندان ها و آسیب جدی به استخوان و بافت های اطراف نمی شود.

پریودنتیت لثه

آماس لثه اگر درمان نشود می تواند منجر به پریودنتیت شود. پریودنتیت باعث افتادگی لثه ها و استخوان شده و فواصل بزرگ تشکیل می دهد. ذرات باقی مانده ی غذایی در فضای بین لثه و دندان جمع شده و آن قسمت را آلوده می کنند. همزمان با پخش شدن پلاک زیر لثه، سیستم ایمنی بدن به باکتری ها حمله می کند و استخوان و بافت های مجاور دندان که از دندان نگه داری می کنند، را تخریب می کند که ممکن است منجر به لقی دندان یا افتادن آن شود. در بیانی ساده تر، پریودنتیت شامل تغیرات برگشت ناپذیر ساختار های اطراف دندان بوده در حالی که آماس لثه اینگونه نیست.

مطالعه بیشتر
کامپوزیت چیست و چه کاربردی دارد؟ + بررسی مزایا و عوارض کامپوزیت دندان

مراحل پیشرفت پریودنتیت لثه

پریودنتیت با التهاب شروع می شود و با گذشت زمان بدتر می شود.

التهاب
پریودنتیت با التهاب در لثه شروع می شود. یکی از اولین نشانه های لثه این است که هنگام مسواک زدن یا نخ دندان زدن لثه ها خونریزی می کنند.

همچنین ممکن است متوجه تغییر رنگی روی دندانهایتان شوید. به این پلاک گفته می شود. پلاک از باکتریها و مواد غذایی باقی مانده در دندانهای شما است. اگرچه باکتری ها همیشه در دهان شما وجود دارند ، اما وقتی شرایط به آنها اجازه افزایش چشمگیر می دهد ، مضر می شوند. این ممکن است در صورت مسواک زدن و نخ نخوردن یا مرتباً تمیز کردن دندان ها اتفاق بیفتد

بیماری پریودنتال اولیه
در مراحل اولیه پریودنتیت ، لثه شما از دندان خود عقب می افتد یا از آن جدا می شود و فاصله های کوچک بین لثه ها و دندان ها تشکیل می شود. فاسله ها دارای باکتری های مضر هستند. سیستم ایمنی بدن شما سعی در مبارزه با عفونت دارد و بافت لثه شما شروع به فروپاشی می کند.

مراحل پریودنتیت

احتمالاً در حین مسواک زدن و نخ دندان و همچنین احتمال ریزش استخوان نیز دچار خونریزی خواهید شد.

بیماری پریودنتال متوسط
در صورت عدم پیشرفت بیماری پریودنتال متوسط ، ممکن است خونریزی و درد اطراف دندان و رکود لثه را تجربه کنید. دندان های شما شروع به از دست دادن استخوان و شل شدن می کنند. این عفونت همچنین می تواند به واکنش التهابی در سراسر بدن شما منجر شود.

بیماری پریودنتال پیشرفته
در بیماری پیشرفته ، بافت همبندی که دندانهای شما را در جای خود نگه می دارد ، شروع به رو به زوال می کند. لثه ها ، استخوان ها و سایر بافت هایی که دندان های شما را پشتیبانی می کنند از بین می روند. اگر پریودنتیت پیشرفته دارید ، ممکن است هنگام جویدن ، درد شدید شدید و طعم ناخوشایند در دهان احساس درد شدید کنید. احتمالاً دندانهایتان را از دست خواهید داد.

مطالعه بیشتر
لمینت دندان برای چه کسانی مناسب است؟

نشانه‌های پریودنتیت چیست؟

علائم بستگی به مرحله بیماری دارد ، اما به طور کلی شامل موارد زیر است:

  • لثه هایی که هنگام مسواک زدن یا نخ دندان خود خون ریزی دارند
  • تغییر در موقعیت دندانها یا دندانهای شل شما
  • لثه ها
  • لثه های قرمز ، لطیف یا متورم
علائم پریودنتیت
  • پلاک روی دندان های خود جمع شده باشد
  • درد هنگام جویدن
  • ریزش دندان
  • طعم ناخوشایند در دهان شما
  • التهاب در سراسر بدن

علائم در مراحل اولیه پریودنتیت اغلب خیلی مورد توجه نیست. دندانپزشک شما به احتمال زیاد اولین کسی خواهد بود که به آنها اشاره می کند.

عواملی که احتمال ابتلا را می‌افزایند

در صورت وجود باکتریهای تهاجمی زیاد ، و در صورت تضعیف سیستم ایمنی بدن ، بیماری لثه به احتمال زیاد شدید می شود.

عوامل زیر با خطر بیشتر پریودنتیت مرتبط هستند:

تغییرات هورمونی در زنان : تغییرات هورمونی در دوران بلوغ ، بارداری و یائسگی رخ می دهد . این تغییرات خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش می دهد.

دیابت : مبتلایان به دیابت شیوع بیشتری از بیماری لثه نسبت به سایر افراد در همان سن دارند.

ایدز : بیماری لثه در افراد مبتلا به ایدز شایع تر است .

سیگار کشیدن : افراد سیگاری معمولی به احتمال زیاد دچار مشکلات لثه می شوند. استعمال سیگار همچنین اثر بخشی درمان را تضعیف می کند. نود درصد مواردی که به درمان پاسخ نمی دهند در افراد سیگاری است.

عوامل خطرساز پریودنتیت

سرطان : سرطان و برخی از درمان های سرطان می تواند احتمال ابتلا به بیماری لثه را افزایش دهد.

داروها : داروهایی مانند داروهای ضد فشار خون یا عوامل ضد عفونی کننده عروق – که باعث شل و رقیق رگ های خونی می شوند – داروهای سیستم ایمنی درمانی و داروهای کاهش دهنده بزاق ، همگی احتمال ابتلا به بیماری لثه را افزایش می دهد.

مطالعه بیشتر
ایمپلنت ایرانی چیست؟ و ایمپلنت چه کاربردی دارد؟

عوامل ژنتیکی : برخی از افراد به دلیل عوامل ژنتیکی مستعد ابتلا به بیماری لثه هستند.

عوارض مبتلا شدن به پریودنتیت لثه

در صورت عدم درمان پریودنتیت ، ساختارهای پشتی دندانهای شما از جمله استخوان های فک شما از بین می رود. دندانهای شما شل می شوند و ممکن است خارج شوند یا نیاز به استخراج دارند. سایر عوارض پریودنتیت عبارتند از:

  • آبسه های دردناک
  • مهاجرت دندان های شما که ممکن است در خوردن اختلال ایجاد کند
  • لثه ها و قرار گرفتن در معرض ریشه های دندان شما
  • افزایش خطر عوارض در دوران بارداری ، از جمله وزن کم هنگام تولد و پره اکلامپسی
  • افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی ، بیماری های تنفسی و دیابت

روش‌های درمان‌ بیماری پریودنتال

با روش درمانی مناسب می توان به طور کامل روند بیماری پریودنتیت را متوقف کرد:

بهداشت دهان و دندان

رعایت بهداشت دهان و درمان، موجب کاهش تعداد باکتری های دهان به منظور کاهش سطح التهاب دندان میشود. دندانپزشک ابتدا علت بیماری پریودنتیت را بیان کرده و سپس به طور دقیق نحوه رسیدگی و تمیز نگه داشتن دندان ها و لثه ها را برای بیمار شرح می دهد. وی نحوه استفاده بهتر و کار آمد تر انواع ابزارهایی که برای تمیز کردن دندان استفاده می شود را توضیح می دهد.

پاکسازی حرفه ای

تمام رسوبات نرم دندان را می شود پاک کرد و دندان ها را با فلوراید صیقل داد و درمان کرد.

درمان پریودنتیت

با توجه به میزان پیشرفتی که در کنترل پلاک دهان و سلامت لثه ها دیده می شود، آموزش ها و پاکسازی های بیشتر در صورت لزوم در دیدار های بعدی انجام می شود. قدم بعدی از بین بردن تمام جرم و رسوبات باکتریایی از سطح ریشه و ورم های لثه، توسط دندانپزشک است.

مطالعه بیشتر
درباره پر کردن دندان چه می‌دانید؟

درمان با آنتی بیوتیک

در برخی موارد آنتی بیوتیک برای عفونت های جدی و مزمن لثه که با رعایت بهداشت دهان و دندان نیز بهبود نیافته اند، یا بدون سنجش های میکروبیولوژی تجویز می گردد.

سخن پایانی

در این محتوا درباره پریودنتیت لثه خواندیم. دانستیم که پریودنتیت نوعی عفونت جدی لثه است که موجب آسیب به بافت نرم و استخوان حامی دندان می شود. این عفونت در صورت عدم درمان و پیشرفت می تواند موجب از دست رفتن دندان گردد. با آگاهی از علائم و جدی گرفتن بهداشت دهان و دندان از هر گونه پیامد جدی پریودنتیت در امان باشید. فراموش نکنید که پیشگیری بهتر از درمان است. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

عوامل خطر برای بیماری پریودنتال چیست؟

– سیگار کشیدن یا جویدن تنباکو
– دیابت
– کلسیم و شیمی درمانی
– دندان های کج
– وسایل دندانپزشکی که خیلی مناسب نیستند
– شکستن پرشدگی ها
– بارداری
– عوامل ژنتیکی

چگونه پریودنتیت لثه تشخیص داده می شود؟

در طول معاینه دندان، لثه های شما با یک خط کش کوچک کاوش می شود. این کاوش راهی برای بررسی التهاب است. همچنین هر کیست اطراف دندان شما را اندازه گیری و بررسی می کند. عمق طبیعی ۱ تا ۳ میلی متر است. همچنین دندانپزشک ممکن است برای بررسی از دست دادن استخوان، تصویر اشعه ایکس و رادیولوژی تجویز کند.

چگونه می توان از پریودنتال لثه جلوگیری کرد؟

– به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید
– مسواک زدن روزانه دو بار با خمیر دندانهای حاوی فلوراید
– هر روز نخ دندان بکشید
– داشتن یک رژیم غذایی متعادل برای دستیابی و حفظ سلامت دندان نیز مهم است.

مطالعه بیشتر
ایمپلنت دندان چه عوارضی دارد؟

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا