معرفی درمان های دندانپزشکی

ری اندو یا عصب کشی مجدد چیست؟ + نحوه انجام عصب کشی مجدد دندان چگونه است؟

درمان ریشه دندان یا اصطلاحا عصب کشی دندان به عملی اطلاق می گردد که در آن بخش داخلی ریشه دندان کاملا خالی و تمیز شده و سپس با مواد پرکننده ریشه دندان کاملا پر شود . در صورتیکه هریک از مراحل عصب کشی دندان ناقص صورت گیرد درمان ریشه ناقص بوده و احتمال بروز آبسه دندان وجود دارد . در این حالت است که عصب کشی مجدد دندان ضرورت پیدا می کند.


فهرست مطالب


ری اندو یا عصب کشی مجدد چیست؟

به طور کلی دندانی که پوسیدگی آن از حد عاج فراتر رود و به پالپ یا عصب دندان برسد نیاز به درمان ریشه و یا به اصطلاح عوام نیاز به عصب کشی دارد. حال در این مقاله قصد داریم به توضیح این بپردازیم که درمان مجدد ریشه یا ری اندو یا عصب کشی مجدد چیست. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله جراحی دندان عقل را بخوانید. دندانی نیاز به ری اندو دارد که قبلا یکبار عصب کشی شده اما به دلایلی عصب کشی آن موفق  نبوده ست.

در موارد زیر ممکن است دندانپزشک شما برای شما ری اندو (endodontic re-treatment)تجویز کند:

  1. زمانی که دندان شما با وجود اینکه عصب کشی شده اما درد دارد : این درد نشان از این است که یکی از کانال های دندان هنگام عصب کشی جا مانده و پاکسازی نشده . و یا اینکه کانالی جا نمانده اما کانال ها به میزان کافی پاکسازی نشده اند.
  2. زمانی که در عکس رادیوگرافی مشاهده شود دندان دچار ضایعه ی پری اپیکال (یک ضایعه ی عفونی در اطراف نوک ریشه شده است)شود:در این صورت در عکس رادیوگرافی اطراف ریشه ی دندان یک هاله ی سیاه دیده می شود و ممکن است دندانپزشک برای فهم بهتر شما به شما بگوید که دندان تان دچار کیست شده استواین ضایعه یا کیست نشانه ی عفونت و تجمع باکتری در اطراف ریشه ی دندان شماست و درصورتی که اندازه ی آن تا حدود معینی باشد و همچنین از جهات دیگری دندانپزشکتان تشخیص دهد کع دندان تان قابل نگهداری است و نیازی نیست که کشیده شود در این صورت برای شما  تجویز عصب کشی مجدد خواهد کرد.
  1. زمانی که دندان شما دچار آبسه  شده باشد :در این صورت دندانتان علامت خواهد داشت و تورمی روی لثه ی خود مشاهده خواهید کرد و همچنین ممکن است ترشح چرک از لثه ی خود داشته باشید .در این صورت نیز در صورتی که دندان شما قابل نگهداری باشد  دندانپزشک برای شما تجویز ری اندو خواهد کرد تا بتواند عفونت انتهای ریشه ی دندان شما را پاکسازی کند.
  2. زمانی که دندان شما عصب کشی شده باشد اما تاج آن ترمیم نشده باشد و مدت زیادی باشد که دندان همانطور اندوشده با پانسمان رها شده باشد:در این صورت امکان آن زیاد است که طی این مدتی که بعد از عصب کشی دندان بدون ترمیم رها شده باکتری ها وارد ریشه شده باشند .بنابراین با اینکه دندان  علامتیندارد ولی جهت پیشگیری از عفونت دندان در آینده برای دندان تجویز عصب کشی مجدد خواهد شد.
مطالعه بیشتر
معرفی 6 متخصص برتر دندانپزشک اطفال (کودکان و نوجوانان) در تهران به انتخاب مجله آموزشی جامعه دندانپزشکی برای خانواده

درمان عصب کشی مجدد دندان چگونه است؟

درمان ریشه یا عصب کشی دندان ، در طی درمان اول موفقیت آمیز بوده و نیازی به درمان مجدد ندارد اما در برخی از درمان ها ممکن است که عصب کشی دندان با موفقیت انجام نشود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله کشیدن دندان و ایمپلنت را بخوانید. ممکن است در طی درمان ، دندان پزشک با مشکلاتی رو به رو شود که بستگی به شکل دندان ، آناتومی و ساختمان آن دارد. این مشکلات باعث می شود که درمان ریشه دندان با موفقیت انجام نشود.

درمان عصب کشی مجدد دندان

درمان ریشه این گونه دندان ها ممکن است که با شکست مواجه شود. در این صورت دندان پزشک تصمیم می گیرد که بار دیگر به درمان عصب کشی دندان بپردازد که به آن درمان مجدد ریشه نیز گفته می شود. ممکن است که دندان در زمانی که دچار عفونت شده بود ، در انتهای ریشه ضایعه ای به وجود آمده باشد که پس از درمان باعث شود دوباره ریشه دندان ها دچار عفونت شده و نیاز به درمان عصب کشی مجدد داشته باشد.

در بعضی از موارد که درمان ریشه دندان موفقیت آمیز است ممکن است که دندان دوباره دچار خرابی شود. در این گونه موارد ، متخصص ریشه یا دندان پزشک تصمیم می گیرد تا درمان ریشه را مجدد انجام دهد یا جراحی ریشه را برای رفع خرابی دندان انتخاب کند.

How-is-the-treatment-of-tooth-re-nervation

مرحله اول:

در مرحله دندان پزشک یا متخصص ریشه پوسیدگی های سطح دندان را برداشته و ترمیم های قبلی را خارج می کند و یک مسیر باریکی برای ورود به دندان درست می کند تا به فضای پالپ و کانال های دندانی دسترسی پیدا کند.

مطالعه بیشتر
تفاوت لمینت و کامپوزیت دندان چیست؟ + بررسی مزایای روکش لمینت و کامپوزیت دندان

مرحله دوم:

متخصص ریشه ، با فایل های مخصوص دندان پزشکی اندازه ریشه را اندازه گیری می کند و فضای پالپ و ریشه دندان ها را کاملا تمیز کرده و میکروب ها و باکتری های را خارج می کند تا ریشه های دندان کاملا تمیز شود.

مرحله سوم:

در این مرحله دندان پزشک یا متخصص ریشه فضای دندانی و ریشه های دندانی را با مواد مخصوص و صورتی رنگی پر می کند تا فضای دندان ایزوله شده و انتهای ریشه مسدود شود تا میکروب های به فضای دندانی دسترسی نداشته باشد.

مرحله چهارم:

دندان پزشک فضای دندانی را با مواد مخصوص پر می کند و دندان را به اندازه عادی بر می گرداند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله پیوند استخوان فک پیش از ایمپلنت دندان را بخوانید.

درمان ریشه مجدد

اگر دندان نیاز به ترمیم هایی مانند روکش داشت ، پس از یک جلسه دندان را قالب گیری می کند و پس از ساخت روکش دندان ، آن را بر روی دندان تست کرده و اگر نتیجه مطلوبی داشت ، آن را بر روی دندان ها فیکس می کند.

آیا درمان ریشه مجدد راه کار درستی می باشد؟

دندان پزشکان همیشه سعی دارند تا فرد مورد نظر دندان طبیعی خود را حفظ کند. یک دندانی که دو بار درمان ریشه انجام داده است می تواند به مدت طولانی و حتی برای باقی عمر برای فرد بماند و ایرادی پیدا نکند. پیشرفت در علم دندان پزشکی و دخیل شدن تکنولوژی در این علم باعث شده است که درمان ها پیشرفت کرده تا یک دندان را بتوان به راحتی حفظ کرد.

مطالعه بیشتر
معرفی تخصص های دندانپزشکی

ممکن است که دندان پزشک یا متخصص ریشه برای درمان دندان خراب ، جراحی ریشه را پیشنهاد بدهد. متخصص برای جراحی ریشه یک سوراخ ایجاد می کند تا به ریشه دندان دسترسی پیدا کند و آن را درمان کند. اگر درمان عصب کشی مجدد دندان نتواند راه حل مناسبی برای درمان باشد ، دندان پزشک یا متخصص تصمیم بر کشیدن دندان می گیرد تا با روش های جایگزین مانند بریج دندانی ، ایمپلنت و … جای دندان کشیده شده را پر کند. برای این درمان ها ، دندان پزشک شما را به پزشک دیگری با تخصص دیگری معرفی می کند.

پر کردن جای خالی دندان کشیده شده علاوه بر این که ظاهری زیبا را برای فرد ایجاد می کند ، میتواند در جویدن و خوردن تاثیر به سزایی داشته باشد. مهم ترین نکته جلوگیری از تحلیل رفتن استخوان و جا به جا شدن دندان های به سمت جای خالی می باشد. این کار نیاز به زمان بیشتری دارد و هزینه آن بسیار بیشتر از عصب کشی مجدد می باشد و در آخر دندان اصلی شما در دهانتان نیست.

آیا شکستن فایل درون کانال نیاز به عصب کشی مجدد دندان دارد؟

یکی از حوادثی که ممکن است هنگام خالی کردن ریشه دندان رخ دهد شکسته شدن فایل یا همان وسیله ای است که با آن درون ریشه تمیز می شود .در نتیجه راه کانال بوسیله این قطعه شکسته بسته شده و دسترسی به انتهای کانال را سلب می کند . حاصل آن درمان ناقص ریشه دندان است .در اکثر مواقع این مسئله اجتناب ناپذیر بوده و از عوارض عصب کشی دندان است و به هیچ عنوان خطای دندانپزشک محسوب نمی گردد . البته دندانپزشک می تواند با کاربرد تدابیری احتمال بروز این اتفاق را کاهش دهد .

عصب کشی مجدد دندان

در صورتیکه این اتفاق بیافتد بسته به اینکه در کجای کانال دندان باشد و در چه مرحله ای از تمیز کردن ریشه باشد اقدامات و نتایج نیز متفاوت است . بطور مثال اگر که ریشه کاملا تمیز شده باشد و در مراحل پایانی و انتهای ریشه این اتفاق افتد معمولا مشکلی ایجاد نمی کند . گاهی اوقات ممکن است دندانپزشک بتواند در عصب کشی مجدد دندان آنرا خارج کند ولی در اکثر مواقع این کار غیر ممکن است .

مطالعه بیشتر
نایت گارد دندان چیست؟ | انواع نایت گارد دندان را بشناسید

مهم ترین دلایل شکست عصب کشی دندان چیست؟

گاهی اوقات هنگام عصب کشی ممکن است خطاهایی توسط دندانپزشک رخ دهد به طور مثال وسیله ای داخل کانال دندان شکسته شود یا قسمتی از ریشه تضعیف یا سوراخ شود در این صورت دندانپزشک باید با درمان مجدد ریشه این مشکلات را رفع کند . تعداد کانال های دندان عدد ثابت و از پیش تعیین شده ای نیست و برای هر فرد متغیر است به همین دلیل ممکن است یک یا چند کانال باریک یا انحنادار از دید دندانپزشک مخفی بماند و قسمتی از کانال درمان نشود .

از دلایل دیگر شکست عصب کشی می توان به عفونت کانال دندان اشاره کرد . بعد از تمام شدن درمان ریشه ، تأخیر در قرار دادن ترمیم مناسب یا روکش بعد از روت کانال ، یا باقی ماندن پرکردگی موقت یا پانسمان داخل دندان برای مدت طولانی موجب عفونت دوباره کانال ریشه دندان می شود .

چنان چه ترمیم مناسب در محل درمان ریشه انجام نشود ، نشت بزاق به داخل کانال ریشه سبب آلودگی مجدد کانال می شود . علاوه بر این در برخی موارد با وجود ترمیم مناسب دندان ریشه دندان مجددا دچار پوسیدگی می شود که این پوسیدگی باعث آلوده شدن مجدد کانال ریشه می شود . در برخی موارد هم دندان دچار شکستگی می شود.

عصب کشی مجدد دندان

هر یک از موارد ذکر شده در بالا سبب عفونت و  التهاب استخوان فک در ناحیه زیر کانال ریشه و علامت دار شدن دندان می شود . در برخی موارد هم التهاب دندان عصب کشی شده علامتی ندارد و تنها در تصاویر رادیوگرافی به صورت یک منطقه کوچک سیاه رنگ در اطراف انتهای ریشه دندان عفونی دیده می شود . از علامت های التهاب دندان عصب کشی شده می توان به آزردگی ، احساس بلندی دندان ، درد اشاره کرد .

مطالعه بیشتر
درباره پر کردن دندان چه می‌دانید؟

به طور خلاصه مواردی که باعث می شود دندان مجددا نیاز به عصب کشی پیدا کند عبارت است از :

  1. پرکردگی یا روکش دندان شما دچار اشکال شده باشد ، برای مدت طولانی شکسته و نشتی بدهد.
  2. مراقبت از دندان به خوبی انجام نشده و دندانتان از محل دیگری دچار پوسیدگی شده باشد.
  3. درمان قبلی شما دچار مشکل بوده است یا مشکلات درمان قبلی شما در رادیوگرافی‌هایی که بعد از مدت طولانی اخذ شده است خودش را نشان داده است.
  4. دندان  بیشتر از یک ریشه داشته باشد . یکی از ریشه ها کمی عفونت داشته و پزشک نتواند آن را تشخیص دهد .
  5. هنگامی که دندان عصب کشی شده اما تاج آن ترمیم نشده است . اگر زمان زیادی بعد از عصب کشی دندان همان طور اندوشده با پانسمان رها شود امکان این که باکتری وارد ریشه دندان شود زیاد است .
  6. زمانی که دندان شما عصب کشی شده اما تاج آن ترمیم نشده است و مدت زیادی همان طور اندوشده با پانسمان رها شود امکان این که باکتری ها وارد ریشه دندان شوند زیاد است .
  7. موادی که با آن دندان را پرکرده ایم ضعیف شده و باکتری وارد دندان می شود.
  8. زمانی که دندان شما دچار آبسه شده باشد :در این صورت دندانتان علامت خواهد داشت و تورمی روی لثه ی خود مشاهده خواهید کرد و همچنین ممکن است ترشح چرک از لثه ی خود داشته باشید .در این صورت نیز در صورتی که دندان شما قابل نگهداری باشد دندانپزشک برای شما تجویز ری اندو خواهد کرد تا بتواند عفونت انتهای ریشه ی دندان شما را پاکسازی کند.
مطالعه بیشتر
ایمپلنت دندان چیست؟ + نحوه استفاده از دهانشویه بعد از ایمپلنت و مراقبت های لازم

سخن پایانی

شما در این مقاله عصب کشی مجدد آشنا شدید. همچنین از مراحل و درمان عصب کشی دندان آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

چه زمانی عصب کشی دندان لازم است؟

هر گونه آسیب به عصب های دندان منجر به درمان ریشه یا عصب کشی می شود.
دلایل متداول برای استفاده از این درمان می تواند شامل موارد زیر باشد:
۱. پوسیدگی دندان، که از طریق مینا نفود کرده و سپس به پالپ های دندان می رسد ۲.آبسه دندان که به خاطر عفونت حاصل از حفره ها بوجود می آید ۳.آسیب هایی مانند شکستگی یا ترک خوردن دندان که منجر شود عصب در معرض تماس قرار گیرد ۴.مرگ تدریجی دندان به علت پیری و یا آسیبی که قبلا دیده بوده اما در آن زمان نیاز به درمان آسیب دیدگی نبوده است.

آیا عصب کشی دندان در بارداری ضرر دارد؟

بارداری ممکن است شما را بیشتر در معرض ابتلا به عفونت قرار دهد:
اما این بدان معنی نیست که بارداری باعث بروز این مشکلات می شود.اگر در حال حاضر مشکلاتی در رابطه با دندان خود دارید، این مشکلات ممکن است در بارداری تشدید شود.برخی از مشکلات دندانی شدید ممکن است نیاز به مراقبت های فوری پزشکی مانند عصب کشی دندان داشته باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا