
سن ارتودنسی کودکان و تشخیص درست و به موقع باعث میشود تا مراحل درمان کودک به خوبی پیش رفته و نتیجه مطلوبتری حاصل شود. اما انجمن ارتودنسی آمریکا چه سنی را برای ارتودنسی کودکان توصیه میکند؟
در این مقاله به بررسی بهترین سن درمان ارتودنسی، سن مناسب شروع معاینات اولیه، علائم نیاز به ارتودنسی کودک و تاثیر سن بر روند درمان ارتودنسی میپردازیم. بنابراین جهت کسب اطلاعات مورد نیازتان در اینباره تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
بهترین سن شروع درمان ارتودنسی در کودکان
انجمن ارتودنسی آمریکا بهترین سن ارتودنسی کودکان را بین ۹ تا ۱۴ سال تشخیص داده است. برای شروع مراحل ارتودنسی کودکان، متخصصین ارتودنسی معمولا سن ۹ سالگی برای پسران و سن ۸ سالگی برای دختران را پیشنهاد میکنند. در واقع با شروع سن بلوغ شما میتوانید جهت درمان ارتودنسی به دندانپزشک مراجعه نمایید.
در این سن استخوان فک شروع به رشد کرده و دندانهای اصلی نیز رویش دارند. این موضوع باعث شده تا دندانها آمادگی جا به جایی و حرکت در فک را داشته و بطور کامل تثبیت نشده باشند. در نتیجه طول دوره درمان کاهش پیدا کرده و نتیجه آن نیز مطلوبتر میشود.
همچنین با شروع درمان ارتودنسی کودک در این سن، سایر مشکلات مربوط به فک و دهان نیز برطرف شده و یا پیشگیری میشود.
سن مناسب برای شروع معاینات ارتودنسی در کودکان
برای معاینات اولیه و تشخیص مشکلات فک و دندان بهتر است تا از سن ۷ سالگی مراجعه به دندانپزشک آغاز شود. در این سن و پیش از افتادن دندانهای شیری، دندانپزشک میتواند با مشاهده فک و بررسی آن، از مشکلات احتمالی شما را مطلع سازد. سن ارتودنسی کودکان معمولا با رشد دندانهای اصلی آغاز شده و معاینات اولیه در سنین کم تنها به منظور بررسی وضعیت فک و دندانها است.
در واقع هدف از معاینات ارتودنسی کودکان، جلوگیری از مشکلات دندان آنها در آینده است. این معاینات باعث هدایت کردن استخوان فک و صورت، جهت رشد دندانهای اصلی است.
علائم نیاز به ارتودنسی در کودکان
اگر کودک شما علائم زیر را دارد، بهتر است قبل ازینکه دیر شود حتما به یک متخصص ارتودنسی کودک حاذق برای معاینه و درصورت نیاز، شروع درمان ارتودنسی مراجعه کنید:
- فک کودک به یه سمت متمایل باشد
- دندانهای فک پایین جلوتر از دندانهای فک بالا باشد
- رویش دندان دائمی در مکان نامناسب
- دندان دائمی با تاخیر رویش داشته باشد
- رویش دندان دائمی بصورت کج و یا چرخیده انجام شده است
- فضای کافی برای رشد دندان وجود نداشته باشد
- فاصله زیاد دندانها از یکدیگر
- دندانهای جلو بر روی هم بوده و یا مشکل شلوغی در این دندانها دیده شود
- فضای بین دندانها کم باشد
- دندان اضافی در فک روییده باشد
- کودک عادت به مکیدن انگشت شست و یا پستانک داشته که منجربه تغییر وضعیت دندان یا فک شود
تاثیر سن درمان ارتودنسی بر طول درمان
سن ارتودنسی کودکان زمانی است که هنوز استخوانهای فک و دندان در حال رشد هستند. همچنین سن پایین کودک باعث شده تا پیشگیری برخی از بیماریهای مربوط به فک و دهان نیز صورت گیرد. این موارد از بروز جراحیهای پر خطر و یا سخت فک در آینده جلوگیری میکند.
هرچه سن ارتودنسی کودکان کمتر در نظر گرفته شود، طول درمان آن نیز کاهش پیدا میکند. البته عوامل دیگری نیز در کاهش دوره درمان موثر بوده که از جمله این موارد میتوان به میزان تجربه متخصص ارتودنسی، شدت و نوع مشکل دندان و فک و میزان همکاری بیمار اشاره کرد.
سوالات متداول
در ادامه به پرتکرار ترین پرسشهای شما در مورد سن ارتودنسی کودکان پاسخ میدهیم.
آیا سن شروع درمان ارتودنسی بر سلامت دندان تاثیر دارد؟
بله سن شروع درمان ارتودنسی میتواند تاثیر مستقیمی بر سلامت دندانها داشته باشد. در واقع داشتن دندانهای مرتب و هماهنگ، باعث شده تا از ساییده شدن دندان جلوگیری شود. در کنار آن، سن ارتودنسی کودکان جوری در نظر گرفته میشود که منجر به بهتر منظم شدن دندان نیز میشود. این موضوع احتمال پوسیدگی دندان و تجمع پلاکتها در دهان را نیز کمتر میکند.
آیا با شروع ارتودنسی در کودکی، از نهفتگی دندان جلوگیری میشود؟
بله شروع ارتودنسی در کودکی با پیشگیری از نهفتگی دندان ارتباط مستقیمی دارد. در واقع یکی از علتهای نهفتگی دندان، کمبود فضا، موقعیت نامناسب دندانها و مسدود بودن مسیر رویش است. نهفتگی معمولا برای دندان نیش و یا آسیاب سوم اتفاق میافتاد.
ارتودنسی در کودکان باعث شده تا فضای کافی برای رویش، هدایت دندان جهت رویش و اصلاح موقعیت دندانهای دیگر صورت پذیرد.
انجام ارتودنسی در سن پایین، از پیشرفت چه ناهنجاریهایی جلوگیری میکند؟
ارتودنسی در سنین پایین یک روش پیشگیرانه بوده که از پیشرفت مشکلات فک و دهان در کودکان جلوگیری میکند. از جمله این ناهنجاریها میتوان به مشکلات مربوط به رشد بیش از اندازه یا کم فک بالا و پایین، مشکلات ناشی از رویش دندان، مشکل نهفتگی دندان اشاره کرد.
درمان به موقع ارتودنسی در پیشگیری یا پیشرفت مشکلات اوربایت، آندربایت، کراس بایت و اپن بایت در کودکان نقش موثری دارد.
سن ارتودنسی کودکان اهمیت زیادی داشته و مراجعه به موقع به متخصص ارتودنسی باعث شده تا طول دوره درمان کاهش یابد. همچنین انجام ارتودنسی در سنین پایین باعث شده تا از انجام جراحی فک و مشکلات حاد مربوط به فک و دهان پیشگیری شود.