
سیر تا پیاز لمینت دندان
امروزه لمینت دندان برای بیشتر افراد یکی از اصلی ترین گزینه های اصطلاح طرح لبخند است. همه به دنبال لبخند زیباتر هستند و دوست دارند عیوب دندانی خود را با بهترین روش ها بپوشانند. شما چه روش هایی را برای این اصلاح طرح لبخندمیشناسید؟ لمینت دندان در کنار خلق زیبایی های ظاهری موجب افزایش استحکام و قدرت دندان ها نیز می شود. در مجله آموزشی جامعه دندانپزشکی برای خانواده، با معرفی درمان های دندانپزشکی، سعی داریم شما را با انواع مختلف روش های سلامت و زیبایی دندان هایتان آشنا نمائیم. در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی درباره لمینت دندان بدست آورید.
اهداف لمینت دندان
۱. اصلاح لکههای داخلی و تغییر رنگ دندانها
۲. درمان تیرگی و کدر شدن دندانها
۳. اصلاح اشکالات دندان از نظر شکل، اندازه و چرخش
۴. ترمیم پوسیدگی سطوح جلوی دندانها

۵. اصلاح و بهبود طرح لبخند
۶. پر کردن فاصله و فضاهای زیاد بین دندانها به ویژه در وضعیت دیاستم یا فاصله بین دو دندان از خط وسط جلو
۷. ترمیم دندان شکسته و لبههای خرد شده ناشی از زمین خوردن، ضربه ناگهانی یا حوادث
۸. افزایش طول دندانهای کوچک و کوتاه
انواع لمینت دندان
ما در واقع چیزی به نام انواع لمینت دندان نداریم زیرا آن ها نوعی پوسته نازک هستند و خودشان جزء ونیرهای دندانپزشکی دسته بندی می شوند. با این حال بر اساس اینکه از چه جنسی ساخته شده اند و یا ضخامتشان چقدر است ممکن است نامگذاری هایی روی آن ها صورت گرفته باشد. مثلا ما لمینیت های معمولی داریم که ضخامتشان ۰.۵ تا ۰.۷ میلی متر است و از طرفی لومینیرزها را داریم که ضخامتشان بسیار کم است و در اصطلاح به آن ها لمینت بدون تراش گفته می شود.
لمینت سرامیکی دندان
پرسلن ونیر یا لمینت سرامیکی از جنس سرامیک ساخته شده و بر خلاف نوع کامپوزیتی، دو تا سه هفته برای تحویل نهایی دندانهای شما زمان نیاز است. کاربرد لمینت سرامیکی بیشتر در دندانهای بد شکل، اصلاح نامرتبیها، بزرگ کردن دندانهای ریز، به هم ریختگی، شکستگیهای دندانی، کوتاهی و بلندی، بستن فاصلههای بین دندانی و اصلاح رنگ دندان استفاده میشود. در لمینت سرامیکی، ابتدا از دندانهایتان قالب گیری میشود، بعد از آماده شدن این قالبها، بیمار و دندان پزشک، رنگ مد نظر را روی دندان اعمال میکنند، پس از پایان این مراحل لمینت سرامیکی روی دندان مراجعه کننده چسبانده میشود.
عیوب استفاده از لمینت سرامیکی دندان
۱. لمینتهای سرامیکی اکثرا در صورت شکست باید عوض شوند
۲. عمر متوسط لمینتهای سرامیکی معمولا ۱۰ سال است و پس از ان باید اقدام به تعویض آن نمود
۳. در صورت تراش بیش از حد و رسیدن به عاج دندان، باند ضعیف شده و ممکن است لمینت سریعتر بیفتد
۴. لمینتهای سرامیکی در دندانها با پوسیدگی گسترده و یا پر کردگیهای قدیمی به کار نمیآید
۵. پس از چسباندن لمینت بر روی دندان رنگ و شکل آن دیگر قابل تغییر نمیباشد
۶. هزینه لمینتهای سرامیکی مقداری بالاست و همه افراد قادر به استفاده از آن نیستند.

برتریهای استفاده از لمینت سرامیکی دندان
۱. لمینتهای سرامیکی به علت انعکاس نور روی دندان، زیبایی دندان دو چندان میشود
۲. سطح شیشهای سرامیکی لمینت رنگ نمیگیرد
۳. لک نشدن لمینت سرامیکی به دلیل تخلخل نداشتن پس از لعاب دادن سرامیک
۴. عدم نیاز به بی حسی در لمینتهای سرامیکی
لمینت کامپوزیتی
در مقابل لمینت سرامیکی، کامپوزیت ها قرار دارد که نسبت به لمینت سرامیکی تراش کمتری به دندان داده میشود (و حتی در مواردی که شرایط دندانی مناسب باشد بدون تراش انجام میشود)، میزان پایش پذیری (براقتر شدن سطح) و عبور نور کامپوزیت دندان بیشتر است و تنوع رنگ بیشتری داشته (پس میتواند کاملا همرنگ دندانهای دیگر باشند). همچنین قیمت لمینت با این روش ارزانتر از روش دیگر است. کامپوزیت نوعی پوشش است که روی دندانهای شما در یک جلسه کامل قرار میگیرد. به کار گیری صحیح کامپوزیت روی دندانهای شما دقت و مهارت بسیار زیادی میخواهد.
برتریهای استفاده از کامپوزیت دندان
۱. لمینت کامپوزیتی از نظر اقتصادی مقرون به صرفهتر است
۲. میزان تراش دندان شما در بکارگیری لمینت کامپوزیتی کمتر است
۳. با لمینت کامپوزیتی به راحتی میتوانید دندانهای شکسته خود را ترمیم نمایید
۴. کاربرد کامپوزیت برای ترمیم موارد محدود و افراد کم سن بهتر جوابگو است
عیوب استفاده از کامپوزیت دندان
۱. در لمینت کامپوزیتی امکان سایش بین دندانها وجود دارد
۲. زیبایی و جلوه بیشتر دندانهای شما کمتر است
۳. در لمینت کامپوزیتی امکان برگشت تغییر رنگ وجود دارد
۴. کامپوزیت از طول عمر و دوام کمتری برخوردار است
پیامدهای انجام لمینت دندان
- حساسیت های مدت دار بعد از درمان: درمان لمینت هم مانند بقیه ی درمان های ترمیم دندان با حساسیت گرما و سرما روبروست و بعداز مدت زمانی این حساسیت از بین می رود.
- شکستگی دندان لمینت شده: برای اینکه طول عمر دندان درمان شده بالا رود باید فرد از ابتدا شرایط درمان را داشته باشد و به درستی انتخاب گردد و به بیماری های دهانی دچار نباشد تا از شکستگی دندان کاهش یابد و یکی از عواملی که طول عمر دندان را بالا میبرد نخوردن غذاهای سفت و گاز زدن های سخت بوده . اگر دندانی که درمان شده است و به علت های متفاوت با پریدگی و شکستگی همراه شود میتوان در ترمیم کردن آن با لمینت های سرامیکی و یا کامپوزیتی آن را اصلاح کرد.
- غیرقابل بازگشت بودن: به علت تراش دندان امکان برگشت به حالت اولیه ممکن نیست. ( امکان برداشتن لمینت)
- تغییر رنگ لمینت: با خوردن نوشیدنی ها و غذاهای رنگدار و کشیدن قلیان و سیگار و خوردن چای و قهوه در مرور زمان به تغییر رنگ دادن لبه های دندان منجر شده و هرچقدر که این مواد بیشتر مصرف میشوند تغییر رنگ دندان نیز بیشتر شده و تاثیر بیشتری میگذارد و با کم کردن خوردن این مواد رنگی به سلامت دندان خود اهمیت داده و از تغییر رنگ آن پیشگیری کرده.
مراقبت از لمینت دندان را جدی بگیرید
رعایت مراقبت های بعد از لمینت کردن بسیار اهمیت دارد. چرا که کمک می کند در مدت زمان طولانی تر از لمینت پرسلین خود استفاده کنید، در حالی که نیازی به ترمیم هم پیدا نخواهید کرد. نگهداری از دندان نیاز به اقدامات خاصی ندارد و تنها رعایت اصول اولیه بهداشت دهان و دندان کفایت می کند. در موارد زیر به بررسی مراقبت های ضروری بعد از لمینت کردن می پردازیم:
- مسواک زدن بعد از مصرف هر وعده غذایی
- استفاده از نخ دندان در روز
- شستشوی دهان با دهانشویه های ضدعفونی کننده
- عدم فشار بر روی دندان های لمینت شده جهت پیشگیری از شکستن و خرد شدن

- عدم سیگار کشیدن
- رعایت رژیم غذایی
- خودداری از مصرف بیش از حد برخی نوشیدنی هایی که باعث تغییر رنگ دادن دندان می شود؛ مانند چای و قهوه
سخن پایانی
در این نوشتار درباره لمینت دندان خواندیم. به یاد داشته باشید برای چسبیدن لمینت باید به اندازه کافی از مینای دندان برخوردار باشید. مینای دندان باید بافت و تراکم ایدهآلی داشته باشد تا در صورت ایجاد تراش دچار مشکل نشوید. اگر دچار تحلیل بیش از حد مینای دندان هستید یا بخش زیادی از آن را از دست داده باشید بهتر است که از خیر لمینیت بگذرید. امیدواریم این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.