ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی روشی در دندان پزشکی است که به وسیله براکت ارتودنسی ،به افرادی که دندان های نامرتب و بهم ریخته دارند کمک می کند، تا منظمی دندان هایشان را باز یابند. همچنین به وسیله این روش می توان خط لبخند را اصلاح کرد.
اما ارتودنسی نیز مشکلات خاص خود را به همراه دارد. در این مطلب می خواهیم راجع به مشکلات براکت ارتودنسی صحبت کنیم اما قبل از آن باید بدانیم براکت ارتودنسی چیست؟
در واقع براکت ها کار اصلی کشیدن یا هل دادن دندان ها را انجام می دهند. آنها به طور مستقیم روی دندان ها سوار می شوند و سوراخ کوچکی برای رد شدن آرچ وایر ها یا همان سیم ارتودنسی دارند.
براکت ها انواع مختلفی دارند و می توانند از نوع فلزی یا سرامیکی شفاف باشند.
بیشتر بخوانید: تجهیزات دندان پزشکی
شکسته شدن براکت ارتودنسی و عوارض جانبی
قبل از اینکه با درمان های اولیه شکستن براکت و مشکلات درست اجرا نشدن ارتودنسی آشنا شدیم بهتر است بدانید که شکستن براکت ها چه عوارضیرا در پی خواهند داشت:
- شاید مهمترین عارضه شکستن براکت ارتودنسی افزایش دوره درمان است. به طوری که گاهی شکستن تنها یک براکت ارتودنسی منجر به افزایش طول دوره درمان تا 2 و حتی 3 ماه می شود.
- نمی توان براکت ارتودنسی شکسته شده را مجددا استفاده نمود در نتیجه بیمار باید هزینه براکت های جدید را پرداخت نماید.
- مشکل دیگر زخم های دهانی است که بروز خواهد کرد. لب و زبان شما در زمان غذا خوردن، تکلم و… زخم شده و منجر به عفونت می شود. از طرفی به دلیل اینکه دهان همواره مرطوب است، بهبود زخم ها دیرتر صورت می گیرد.
مشکلات براکت ارتودنسی و راه حل آن
کنده شدن براکت
هنگاهی که یکی ازبراکت های ارتودنسی شما کنده شد، قبل از رفتن پیش دندان پزشک خود دو کار اورژانسی می توانید انجام دهید تا براکت کنده شده برای شما ایجاد ناراحتی نکند.
- اول این که روی براکت موم بزنید تا به دهان و لثههای شما آسیب نزند
- دوم این که میتوانید براکت کندهشده را از سیم جدا کنید و برای ما بیاورید که دوباره آن را بچسبانیم.
براکتها دارای یک دهانه است که دور تا دور آن یک کش لاستیکی کوچک قرار دارد و براکت توسط همین کش به سیم ارتودنسی متصل است.
شما به آسانی میتوانید با برداشتن کش لاستیکی و باز کردن دهانهی براکت، آن را از دهان خود خارج کنید.
مشکلات گفتاری
در برخی موارد براکت ارتودنسی تنطیم دقیقی بر روی دندان نداشته، در اینصورت در گفتار مشکل ایجاد می کند و باعث می شود برخی کلمات به خوبی تلفظ نشوند. در آغاز درمان ممکن است بیمار نوک زبانی حرف بزند.
این مشکل با گذشت زمان و وفق یافتن افراد با دستگاه ارتودنسی حل می شود و گفتار بیمار به حالت عادی بر می گردد.
شل شدن براکت ارتودنسی
در صورتی که فرد غذای سخت یا ترد بجود ممکن است براکت از روی دندان بلغزد و جابه جا شود.
برای قرار دادن براکت در محل خود، از یک موچین استریل جهت حرکت دادن براکت در امتداد سیم استفاده کنید تا زمانی که بین دو دندان قرار گیرد. سپس براکت را بچرخانید و آن را به طرف وسط دندان حرکت دهید.
توجه داشته باشید که حتما یه ویزیت با دندان پزشک داشته باشید تا از انجام درست کارتان مطمئن شوید.
لک برداشتن دندان ها
با مصرف غذا و نوشیدنی، ذرات مواد غذایی ممکن است در اطراف براکتها گیر افتاده و در صورت خارج نشدن به موقع، همواره امکان تشکیل لک بر روی دندانها وجود دارد.
این عارضه در بین کودکان بیشتر اتفاق می افتد، زیرا برای کودکان تمیز کردن دندانها و بریس ها و مراقبت از بهداشت دهان و دندان دشوارتر از افراد بزرگسال میباشد.
به هر حال معمولاً به افراد بزرگسال توصیه میشود از روشهای سفید کردن دندانها پس از خاتمه درمان ارتودنسی استفاده کنند تا به این ترتیب لکههای ایجاد شده در طول درمان بر روی دندانهای آنها پاک شوند.
شکستن سیم ارتودنسی
این مشکل یکی از بیشترین مواردی است که افراد در هنگام مراجعه به ارتودنیست با آن مواجه می شوند.
شکسته شدن و بریده شدن سیم براکت ارتودنسی به علل مختلفی چون مسواک زدن اشتباه، خوردن غذاهای اشتباه و سفت، استفاده از خلال دندان و… رخ می دهد.
اگر با این مشکل مواجه شدید وضعیت سیم براکت های شکسته شده را کاملا را بررسی کنید. سیم های اضافی را به آرامی و با استفاده از ناخن گیربا دقت و در حد امکان نزدیک دندان کوتاه کنید.
سیم های اضافی را به عقب برگردانده و با استفاده از موم ارتودنسی آنرا کاملا بپوشانید تا مانع از خراشیده شدن داخل دهان و لثه ها شود.
سپس برای دیدن دندان پزشک خود وقت بگیرید و وضعیت را با او در میان بگذارید.
لثه و بیماری های آن
بیماری های لثه اغلب در نتیجه تجمع باکتری در خط لثه ایجاد میشود. در صورتی که این مشکل درمان نشده به حال خود رها شود، با گذشت زمان تشدید شده و باعث عقبرفتگی خط لثه و تشکیل حفره بین دندان و لثه میشود.
به علاوه مشکلات لثه میتواند در مراحل پیشرفته وارد شدن آسیب به استخوانها و بافتهای نگهدارنده دندان را به همراه داشته باشند.
به همین خاطر لازم است افرادی که از براکت ارتودنسی استفاده میکنند، از خطر بالاتر ابتلا به بیماریهای لثه به خاطر دشوار بودن تمیز کردن دندانها و لثهها آگاه باشند و از وضعیت دهان و دندانهای خود به بهترین شکل ممکن مراقبت کنند.
نوع دندان
گاهی علت جدا شدن براکت ها از روی دندان ممکن است نوع دندان افراد باشد.
افرادی که نوع مینای آنها به گونه است که اتصال براکت با دندان را ضعیف می کند، بیشتر ممکن است با کنده شدن براکت ها مواجه شوند.
قبل از مسواک زدن به آرامی براکت ها را فشار دهید و از محکم بودن آنها مطمئن شوید، زیرا اغلب اوقات قبل از مسواک زدن براکت ارتودنسی شل می شود و این اتفاق در حین مسواک زدن خود را نشان میدهد.
منبع: https://cutt.ly/Ehja7fH