ناهنجاریهای اسکلتی مشکل شایعی بوده و بخشی از افراد جامعه را به خود درگیر میکند. امروزه افراد بدنبال روشهای غیرتهاجمی چون ارتودنسی دندان برای رفع این ناهنجاریها هستند. بدین ترتیب از درد و خونریزی جراحی در امان میمانند. ارتودنسی کاموفلاژ یا ارتودنسی جبرانی شاخه ای از علم ارتودنسی است که در بیماران به منظور رفع ناهنجاری های اسکلتی خفیف تا متوسط بدون نیاز به عمل جراحی مورد استفاده قرار می گیرد. آیا شما هم با بهم ریختگی دندانهای جلویی یا جلوزدگی فک درگیری هستید؟ آیا انواع ارتودنسی دندان را میشناسید؟ در این مقاله تا پایان با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره این شاخه ارتودنسی بدست آورید.
فهرست مطالب:
- ناهنجاریهایی هدف برای درمان کاموفلاژ
- مزایای ارتودنسی کاموفلاژ
- معایب ارتودنسی کاموفلاژ
- درمان جلو زدگی فک پایین با روش کاموفلاژ
- درمان تنگی فک بالا با روش کاموفلاژ
- درمان عقب افتادگی فک با ارتودنسی کاموفلاژ
- زیاد و یا کمتر کردن ارتفاع صورت
- مواردی که نباید از ارتودنسی کاموفلاژ استفاده کرد
- شانس موفقیت در ارتودنسی کاموفلاژ
- سخن پایانی
- سوالات متداول
ناهنجاریهایی هدف برای درمان کاموفلاژ
- عقب بودن فک پایین نسبت به جایگاهی اصلی
- ناهنجاری فک بالایی که جلو است
- از بین بردن انحراف فک پایین
- ایجاد تقارن در چهره
- کم یا زیاد کردن ارتفاع صورت
- کاربرد ارتودنسی کاموفلاژ برای عقب بودن فک پایین
مزایای ارتودنسی کاموفلاژ
- اصلی ترین مشکل بیمارانی که به دندانپزشک مراجعه می کنند، پوسیدگی دندان و عفونت لثه است. علاوه بر عدم رعایت بهداشت، بی نظمی دندان ها نیز در بروز این مشکلات موثر هستند.
- انجام ارتودنسی کاموفلاژ نه تنها زیبایی چهره را بیشتر می کند، بلکه خطر ابتلا به بیماری های لثه را کاهش می دهد.
- از طرفی، اصلاح فاصله میان دندان ها، تمیزی بیشتر و کاهش پوسیدگی آن ها را به دنبال دارد. به این ترتیب، سلامت دهان و دندان ها تضمین می شود.
معایب ارتودنسی کاموفلاژ
- سرعت نسبتا زیاد حرکت دندان ها
- بی حسی موضعی در زمان ارتودنسی
- هزینه بالای درمان
درمان جلو زدگی فک پایین با روش کاموفلاژ
روش درمانی ارتودنسی کاموفلاژ برای اصلاح جلوزدگی فک پایین در کوتاه ترین زمان ممکن بسیار موثر است. در برخی از افراد فک بالا به اندازه کافی رشد نمی کند و یا در برابر فک پایینی بیش از اندازه رشد می کند. همچنین، دندان های ثنایای فک پایین بیرون زدگی پیدا می کند. حتی ممکن است ثنایای فک بالا نیز دچار بی نظمی شود. تمامی این موارد کراس بایت جلویی را تشکیل می دهند. درصورتی که افراد به هر یک از این ناهنجاری ها دچار شوند می توانند از درمان ارتودنسی کاموفلاژ به منظور اصلاح آنها استفاده کنند.
در این روش، متخصص ارتودنسی با عقب بردن قوس دندانی پایین که دچار جلوزدگی شده و همچنین جلو آوردن فک بالا که دچار عقب ماندگی شده است، ناهنجاری جلوزدگی فک پایین را درمان می کند.
در رابطه باید توجه کرد، در صورتی که جلوزندگی فک درمان نشود، لثه های دندان های جلویی تحلیل می روند و منجر به مشکلات جانبی می شوند. در این صورت، فک پایین به مرور زمان به جلو حرکت می کند. در نهایت، این عمل منجر به یک ناهنجاری فکی می شود که به سادگی درمان نخواهد شد. در نتیجه، جلو زدگی فک پایین هر چه سریع تر باید توسط متخصص ارتودنسی درمان شود.
درمان تنگی فک بالا با روش کاموفلاژ
تنگی فک بالا نیز از ناهنجاری های دهان و دندان است که اگر خیلی شدید نشده باشد، می توان به وسیله روش درمانی ارتودنسی کاموفلاژ آن را درمان کرد.
در این روش، در صورتی که فرد مایل به جراحی فک نباشد متخصص ارتودنسی بدون جراحی قوس بالایی دندان فرد را تعویض می کند.
با استفاده از ارتودنسی کاموفلاژ روابط غیرمعمول فک بالا و پایین اصلاح می شوند. علاوه بر آن، با استفاده از این روش درمانی، ناهماهنگی هایی که در یک طرف فک وجود دارد درمان شده و در این صورت روابط متوازنی در دو فک فرد ایجاد می شود.
در روش درمانی ارتودنسی کاموفلاژ، متخصص ارتودنسی از وایرها و کش های بین فکی به منظور اصلاح تنگی فک بالا استفاده می کند که در تسریع روند درمان بسیار موثرند.
درمان عقب افتادگی فک با ارتودنسی کاموفلاژ
عقب بودن فک پایین همان مال اکلوژن (Malocclusion) کلاس دو در اصطلاح دندانپزشکی است. این عارضه بیانگر وضعیتی است که در آن فک و دندانهای ردیف بالا جلوتر و پیشرو نسبت به دندانها و فک پایینی هستند. کوچکی فک پایین یا شکل گیری فک بالا بصورت نامتوازن (جلو بودن فک بالا) از جمله نشانههایی است که در مال اکلوژن نوع دو باعث محدب جلوه دادن صورت بیمار میشود.
اگر این عقب افتادگی فک پایین خفیف یا متوسط باشد میتوان با روش درمانی ارتودنسی کاموفلاژ آن را برطرف نمود. بر اساس تحقیقات انجام شده بر روی بیمارن مواجهه با این عارضه میزان رضایت افراد از انتخاب روش درمانی ارتودنسی کاموفلاژ یا جبرانی در حد رضایت آنها در رفع عارضه ناهنجاری فک با عمل جراحی بوده است.
زیاد و یا کمتر کردن ارتفاع صورت
در برخی مواقع ارتفاع صورت بیشتر و یا کمتر از حالت نرمال است. در این شرایط گاهی اوقات بدون نیاز به جراحی می توان مشکل را رفع کرد. ارتودنسی جبرانی می تواند حدود یک سانتیمتر به تغییر در ارتفاع صورت پرداخته و بدین ترتیب موقعیت دندان ها را در شرایطی درست قرار دهد و علاوه بر اینکه ارتفاع صورت تنظیم می گردد، فاصله بین دندان ها نیز بهبود یافته و تناسب زیبایی روی چهره فرد ایجاد می شود.
مواردی که نباید از ارتودنسی کاموفلاژ استفاده کرد
- ناهنجاری های اسکلتی شدید کلاس ۲، متوسط یا شدید کلاس ۳ و ناهنجاری اسکلتی عمودی
- بیماران مبتلا به نامرتبی شدید یا بیرون زدگی دندان ها
- نوجوانان با پتانسیل رشد خوب یا بزرگسالان با ناهنجاری های بیشتر از حد خفیف. (که در آنها جراحی ارتوگناتیک معمولاً نتایج طولانی مدت بهتری به همراه دارد)
- بیماران بزرگسال که عمر کمتری در پیش دارند
- بیمارانی که از نظر پزشکی در خطر هستند.
- بیماران کم توان ذهنی
- بیمارانی که از نظر مشکلات لثه در خطر هستند.
- نیاز به نتایج فوری باشد (بیمارانی که قصد رفتن به خارج، ازدواج و غیره را دارند)
شانس موفقیت در ارتودنسی کاموفلاژ
شانس گرفتن بهترین نتیجه در اولین تلاش برای درمان زیاد است. بیماران باید جوانب مثبت و منفی هر گزینه را با هدف درمانی خود مقایسه کنند. یک برنامه کمتر تهاجمی ممکن است خوشایند تر باشد، اما اگر به هدف درمانی نرسد، انجام این درمان به خاطر انجام کاری فایده ای ندارد. معمولا به بیمارانی که بلاتکلیف هستند، توصیه می شود که اصلا کاری انجام ندهند. بعضی اوقات، انجام هیچ کاری بهترین گزینه است.
سخن پایانی
در این محتوا درباره ارتودنسی کاموفلاژ خواندیم. باید تذکر داد که قضاوت نهایی برای تعیین اینکه درمان ارتودنسی به تنهایی به منظور انجام کاموفلاژ برای یک مشکل اسکلتی نتیجه ی قابل قبولی به همراه دارد، و یا نیاز به جراحی ارتودنسی برای اصلاح و استتار مشکلات فک است، باید برای هر بیمار بطور جداگانه انجام شود. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
– سرعت نسبتا زیاد حرکت دندان ها
– بی حسی موضعی در زمان ارتودنسی
– هزینه بالای درمان
در اکثر موارد این روش بدون نیاز به ابزار های جراحی نتایج مطلوبی را برای بیمار به ارمغان می آورد.
این لغت به معنای مخفی کردن و پوشاندن می باشد. در واقع هر کجا که نیاز به استتار نوعی عیب باشد، از این واژه استفاده می گردد. این اصطلاح جامع با کمک براکت ها و دیگر روش های درمانی، به حرکت دندان ها به سمت موقعیت درست خود پرداخته و مشکلات و ناهنجاری موجود در استخوان بندی را پنهان می کند.