
کامپوزیت دندان، لبخند زیبا
همهی ما به دنبال این هستیم که لبخند زیباتر و جذابترین داشته باشیم. این مهمّ تا حد زیادی به دندانهای ما وابسته است. شما چه راهایی برای سفیدتر شدن دندانها میشناسید؟ معرفی درمان های دندانپزشکی گزینههای بسیاری به ما ارائه میدهد. راههای بسیاری چون لمینت و حتی سادهتر از آن یعنی بلیچینگ دندان وجود دارد. کامپوزیت دندان راهی برای یکفرم و یکدست نمودن دندانهاست. با کامپوزیت دندان شما میتوانید تغییر رنگهای اندک یا ترک و شکستگیهای دندانی خود را به سادگی بپوشانید. البته تا چند سال پیش کامپوزیت مادهای برای پر کردن دندان و یک مادهی ترمیمی محسوب میشد. با ورود کامپوزیت به دنیای دندانپزشکی زیبایی تحول بزرگی ایجاد شده و امکان داشتن لبخنید زیبا برای همه فراهم شد. اگر مشتاق هستید درباره کامپوزیت دندان بیشتر بدانید تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
فهرست مطالب:
- کامپوزیت دندان چیست؟
- انواع کامپوزیت دندان
- مزایای استفاده از کامپوزیت دندان
- معایب کامپوزیت چیست؟
- عوارض کامپوزیت دندان
- قیمت کامپوزیت دندان
- مراقبتهای بعد از انجام کامپوزیت دندان
- رنگ های مختلف کامپوزیت دندان
- سخن پایانی
- سوالات متداول
کامپوزیت دندان چیست؟
کامپوزیتها، یکی از پرکاربردترین و پرمصرفترین مواد مورد استفاده در دندان پزشکی هستند. کامپوزیت دندان به موادی شبیه خمیر میگویند. دندان پزشک با استفاده از آن مواد، دندانهای شکسته، پوسیده، ترک خورده یا سیاه شده را ترمیم میکند.
باید توجه کنید هر کامپوزیت به دلیل رنگ سفید و استحکام، قابلیت استفاده در امور زیبایی دندان را ندارد. همچنین، مواد کامپوزیت باید قابلیت بازسازی لایه به لایه را داشته باشند. در ضمن، استحکام و قابلیت پولیش آن نیز در حد عالی، درخشنده و طبیعی جلوه کنند.
انواع کامپوزیت دندان
در ادامه به معرفی انواع کامپوزیت می پردازیم که در دندانپزشکی ها ارائه می شود:
کامپوزیت ونیر
کامپوزیت ونیر یکی از بهترین انواع کامپوزیت است که زیبایی بسیاری به دندانهای شما می بخشد. کسانی که دچار فاصله بسیار در بین دندان های جلویی هستند و یا دندان های جلوییشان ترک خورده است، از این روش برای زیبایی و تغییرات قابل توجهی استفاده می کنند. یکی دیگر از ویژگیهای خاص کامپوزیت ونیر سفید کردن دندان ها است. بدون این که نیاز باشد دندان ها تراشیده شود.

ونیر دندان یا (Veneer) روکش های دندانپزشکی هستند که به منظور زیباسازی دندان ها و اصلاح طرح لبخند بکار میروند. ونیرها انواع مختلفی دارند اما دو تا از شناخته شده ترین ونیرهای دندانی لمینت دندان و کامپوزیت ونیر هستند.
جنس ونیر کامپوزیت ها از همان مواد همرنگ دندان است که برای پر کردن دندان ها از آن ها استفاده می شود. در حالت کلی لمینت دندان و کامپوزیت ونیر ها با هم تفاوت هایی دارند. برای مثال هزینه و قیمت ونیر کامپوزیت ها معمولا از قیمت لمینت کمتر است.
مواد کامپوزیتی دارای جنس و رنگ متفاوتی بوده و دارای دوام و استحکام متفاوتی نیز هستند. بنابراین برای اینکه کار زیبایی و ترمیم دندان شما دارای نتیجه مطلوب و دلخواهی باشد و همچنین استحکام و زیبایی در دندان ایجاد شود بهتر است از موادی که توسط شرکتهای معتبر دندانپزشکی ساخته میشوند استفاده کنید.
ماکروفیل یا دانه درشت
کامپوزیت ماکروفیل یا همان دانه درشت در چند دهه اخیر در خدمات دندانپزشکی حضور پیدا کرد. تفاوت آن با دیگر کامپوزیت ها این است که از ذرات ۱۰ الی ۱۵ میکرومتری تشکیل می شود. به همین خاطر، اجرای ماده کامپوزیت دانه درشت دوام و مقاومت بیشتری برای دندان ها به همراه دارد و شخص مدت بیشتری می تواند از آن استفاده مفید داشته باشد. اما تنها ایراد ماکروفیل، ترمیم بسیار سخت آن است.
میکروفیل یا ریزدانه
کامپوزیت میکروفیل نسبت به دانه درشت از ذرات کوچکتری برای پولیش دندان ساخته میشود و همین موضوع موجب شده است ظاهر دندان ها کاملاً صاف، یکدست و طبیعی بدست آید. اما در عوض دوام و استحکام کامپوزیت در این مدل کمتر است. البته ترمیم کامپوزیت میکروفیل بسیار سادهتر از کامپوزیت ماکروفیل انجام می شود.
کامپوزیت هیبریدی
این مدل کامپوزیت با ارائه ذرات مختلف استفاده گسترده تری در اختیار دندانپزشکان قرار داده است. برخی ذرات کامپوزیت هیبرید در اندازه ۱۰ الی ۱۵ میکرومتر هستند و برخی دیگر حتی به اندازه ۴۰ میکرومتر هم می رسند. همچنین اندازه ذرات مدل کامپوزیت میکرونانو هیبریدی کمتر از ۱۰۰ نانومتر در نظر گرفته شده است.

مزیت کامپوزیت های هیبریدی مقاومت بسیار خوب آنها در برابر ساییدگی و ضربه است. اما ممکن است بعد از مدتی متوجه شوید دندانهایتان به زیبایی روزهای اولیه خود نیستند و مجبور شوید خیلی زود به انجام ترمیم اقدام کنید.
نانو کامپوزیت
نانوکامپوزیت جزء کاربردیترین نوع کامپوزیت های درحال حاضر است که به منظور رفع مشکلات ایجاد شده در کامپوزیت های هیبریدی استفاده می شود. اندازه ذرات این مدل کامپوزیت حدود ۲۰ نانومتر است. که در برابر ساییدگی مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می دهند. همچنین میتوان از نانوکامپوزیت برای رفع مشکلات دندان های عقبی هم استفاده نمود و نتیجه خوبی مشاهده کرد. قابلیت پولیش بسیار خوب نانوکامپوزیت موجب شده است مشکلات احتمالی کامپوزیت های هیبریدی را به راحتی برطرف کند.
مزایای استفاده از کامپوزیت دندان
در ادامه، برخی از مزایا استفاده از کامپوزیت دندان را بیان کردهایم. با مطالعه این قسمت، حتماً به پاسخ پرسش خود خواهید رسید.
- چون در این روش دندانها تراشیده نمیشوند یا در صورت نیاز به تراشیدن، میزان آن بسیار کم است (حدود ۰.۳ میلیمتر)، پس به دندان (مینا و عاج) آسیب وارد نمیشود.
- کامپوزیت قابلیت ترمیم دارد؛ پس در صورت مشاهده آسیب دیدگی میتوانید آن را ترمیم کنید.
- ترمیم کامپوزیت، آسان و در مدت زمان کوتاهی امکانپذیر است.

- زمان انجام کار نیازی به استفاده از داروی بیحسی نیست؛ مگر برای دندانهای حساس و موارد خاص.
- کامپوزیت نسبت به لمینیت از استحکام و مقاومت بیشتری برخوردار است.
- ظاهر آن مشابه شکل و فرم و رنگ آن مشابه دندان طبیعی است.
- به خاطر عدم استفاده از لابراتوار، خطا انسانی کاهش مییابد. علاوه بر کاهش خطا انسانی، در زمان و هزینه شما هم صرفهجویی میشود.
معایب کامپوزیت چیست؟
- گاهی اوقات به دلایلی از جمله: انجام ندادن مراقبتهای لازم یا پایین بودن کیفیت کامپوزیت، لازم است نسبت به تعویض کامپوزیت اقدام کرد.
- میزان براقیت و درخشندگی در بعضی از کامپوزیتها کمتر است اما میتوان روشهایی را برای افزایش براقیت و درخشندگی به کار برد.
- بعد از انجام کامپوزیت، باید نسبت به مسائل بهداشتی و رفتاری توجه بیشتری نشان داد.
- از دیگر معایب کامپوزیت دندان، میتوان به احتمال ایجاد لک و تغییر رنگ در کامپوزیتها اشاره نمود. البته با انجام پولیش دندان میتوان نسبت به رفع آنها اقدام کرد. گاهی این سوال برای افراد پیش میآید، که لمینت بهتر است یا کامپوزیت؟ تفاوت آنها در چیست؟ لینک آبی را دنبال کنید.
در کامپوزیت دندان، اگر دندانها تراشیده شوند، مینا دندان آسیب میبیند؛ پس بهتر است سلامت دندانهایمان را به زیبایی دندانهایمان ترجیح دهیم.
عوارض کامپوزیت دندان
هر عملی دارای عوارض جانبی است و کامپوزیت دندان هم از این امر مستثنا نیست. اما در صورتی که برای درمان به یک پزشک متخصص و ماهر مراجعه کنید، دندانپزشک نیز از بهترین نوع کامپوزیت برای درمان دندانهای شما استفاده کند، به جرأت میتوان گفت این عمل، هیچ عارضه جانبی را به دنبال نخواهد داشت. از اصلی ترین عوارض روکش کامپوزیت تورم و آسیب لثه است. این عارضه در هنگامی اتفاق می افتد که کامپوزیت خوب بر روی دندان قرار نگیرد.
قیمت کامپوزیت دندان
در ادامه هزینهی انجام کامپوزیت بدون موارد جانبی در اسل ۱۴۰۱ را برای برندهای مختلف بررسی میکنیم:
توجه: گارانتی شامل سه بار پالیش رایگان در طول مدت گارانتی میباشد برای گارانتی سه ماه یک بار پالیش رایگان برای گارانتی یک ساله دو بار پالیش رایگان و برای گارانتی سه سال چهار پالیش رایگان لحاظ میشود.
برند کامپوزیت:Opalis fgm (made in brazil)-
- قیمت هر واحد ۹۰۰ هزار تومان
- گارانتی: ۳ ماه
- قیمت هرواحد ۱میلیون ۱۰۰ هزار توامن
- گارانتی :۱ سال
برند کامپوزیت:Zenit(made in Germany)
- قیمت هرواحد
- گارانتی ۳ ماه :۱میلیون
- گارانتی ۱سال:۱میلیون و ۳۰۰هزارتومان
- گارانتی ۳ سال: ۱میلیون و ۸۰۰هزارتومان
برند کامپوزیت: Geradia(made in japan)
- قیمت هر واحد
- گارانتی ۳ماه: ۱میلیون
- گارانتی ۱سال :۱میلیون و ۳۰۰ هزارتومان
- گارانتی ۳ سال:۱ میلیون و ۸۰۰ هزارتومان
برند کامپوزیت: Saremco(made in Germany)
- قیمت هر واحد
- گارانتی ۳ ماه:۱ میلیون
- گاارانتی ۱ سال:۱میلیون و ۳۰۰ هزارتومان
- گارانتی ۳ سال :۱ میلیون و ۸۰۰ هزارتومان
برند کامپوزیت: Ena (made in Italy)
- قیمت هر واحد
- گارانتی ۳ ماه: ۱میلیون و ۲۰۰ هزار تومان
- کارانتی ۱ سال : ۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان
- گارانتی ۳ سال :۱میلیون و ۹۰۰هزار تومان
برند کامپوزیت: Ips emax(made in Liechtenstein) (سوییسی و المانی)
- قیمت هر واحد
- گارانتی ۳ ماه : ۱ میلیون و ۵۰۰ هزارتومان
- گارانتی ۱ سال : ۱میلیون و ۸۰۰ هزار تومان
- گارانتی ۳ سال :۲ میلیون و ۱۰۰ هزارتومان
مراقبتهای بعد از انجام کامپوزیت دندان
- پس از درمان در صورت حساسیت دندانها به سردی، گرمی و یا مواد غذایی سفت و سخت، نیاز به نگرانی نیست و امری طبیعی میباشد و با گذشت زمان به مرور بهبود مییابد.
- پس از اتمام کار، تا چند ساعت باید از خوردن مواد غذایی به خصوص مواد غذایی سخت و یا رنگی، پرهیز کرد. پس از آن نیز رژیم غذایی باید رعایت شود و از گاز زدن مواد غذایی سخت مانند سیب پرهیز شود.
- بهداشت فردی را به هیچ عنوان نباید فراموش کرد.
- از مصرف افراطی نوشیدنیهای رنگی مثل قهوه بپرهیزید.
- پرهیز از استعمال دخانیات، زیرا در طولانی مدت اثرات مخربی روی کامپوزیت خواهد گذاشت.

یکی از مشکلات افرادی که کامپوزیت ونیر کرده اند این است که بین دندانهایشان زرد می شود.
علت این موضوع می تواند پالیش نامناسب بین دندانها باشد. در واقع بین دندانها هم بایست مثل سطح رویی دندان خوب پالیش و صاف شود تا بعدها دچار رنگ پذیری نشود. یکی از ابزارهای پالیش کامپوزیت در ناحیه بین دندانها، نوارهای پرداخت کامپوزیت است. از دیگر مورادی که میتواند باعث ترک کامپوزیتها و اسیب به آنها شود دندان قروچه میباشد. اگر یکی از افرادی هستید که عادت به دندان قروچه دارید، درباره دندان قروچه و علل و عوارض آن بیشتر بخوانید.
رنگ های مختلف کامپوزیت دندان
رنگ کامپوزیت، به چهار دسته A B C و D تقسیم می شود که هر کدام از رنگ ها بر اساس شدت روشنایی در درجه بندی ۱ ۲ ۳ و ۴ قرار می گیرند. روشن ترین درجه شماره ۱ مشخص شده است.
رنگ هر کدام از حروف به صورت موارد زیر بیان شده است:
- رنگ A: رنگ دندان قهوه ای مایل به قرمز رنگ
- رنگ B: قهوه ای مایل به زرد رنگ
- رنگ C: خاکستری
- رنگ D: رنگ دودی خاکستری مایل به قرمز
بهترین راهکار برای انتخاب بهترین رنگ کامپوزیت انتخاب رنگ بر اساس رنگ طبیعی دندان است. البته سلیقه فرد هم در انتخاب رنگ کامپوزیت تاثیرگذار است.
سخن پایانی
در این نوشتار درباره کامپوزیت و انواع آن سخن گفتیم. امروزه بسیاری از افراد برای یک دست شدن رنگ و فرم دندانهایشان از کامپوزیت استفاده می کنند. فراموش نکنید که دوام و ماندگاری کامپوزیتهای دندان بالا است. اما احتیاج به مراقبت های لازم دارد و فرد باید موارد بهداشتی و نیز اصول تغذیه ای را رعایت کند تا عمر کامپوزیت ها را به بیش از ۱۰ سال برساند. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
دوام و ماندگاری کامپوزیت های دندان بالا است اما احتیاج به مراقبت های لازم دارد و فرد باید موارد بهداشتی و نیز اصول تغذیه ای را رعایت کند تا عمر کامپوزیت ها را به بیش از ۱۰ سال برساند.
بله در جهت عکس! کامپوزیت از پوسیدگی دندان ها به خوبی جلوگیری می کند. البته این شرایط در حالی است که بهداشت دهان و دندان کاملا رعایت شود.
کامپوزیت تنها در یک جلسه انجام می شود در صورتی که بعد از دیدن دندان های کامپوزیت شده بخواهید تغییری در آنها بدهید در همان جلسه اصلاحات انجام می شود.
روش زیباسازی دندان بر اساس شرایط شخص انتخاب میشود. گاهی اوقات دندان پزشک ترجیح میدهد از کامپوزیت استفاده کند و گاهی وقت ها از لمینت. در صورتی که دندان های شما دچار شکستگی زیاد باشد و بیش از حد با تغییر رنگ دندان ها مواجه باشید، لمینت سرامیکی گزینه بهتری است.
طول جلسه کامپوزیت بسته به تعداد دندان هایی که قرار است کامپوزیت شوند و وضعیت بیمار فرق دارد اما به طور کلی بین ۲ الی ۶ ساعت انجام کار کامپوزیت شما ممکن است طول بکشد.