اگر فرد دندان خود را به هر دلیل از دست بدهد بهتر است به سرعت به دنبال جایگزین باشد. زیرا علاوه بر عواقب ظاهری، جای خالی دندان موجب تحلیل لثه تدریجی خواهد شد. از گذشته یکی از شاخههای دندانپزشکی به نام دندانسازی تجربی، با تهیه و ساخت انواع دندان مصنوعی سعی در حل عواقب دندان از دست رفته داشت. اما مروزه ایمپلنت بعنوان راه حلی نوین پا به میدان گذاشته است. ایمپلنت دندان یک راهحل طولانیمدت برای دندانهای ازدسترفته است. ایمپلنت های دندانی از جنس فلزات مختلف و حتی سرامیک ها هستند ولی اغلب ایمپلنت های دندانی از جنس تیتانیوم هستند. آیا شما قصد دارید ایمپلنت کنید اما با آن آشنایی کافی ندارید؟ در مجموعه مقالات ” معرفی درمان های دندانپزشکی” میتوانید دانش کافی را در زمینه درمان های مختلف بدست آورید. در این مقاله همراه باشید تا با ایمپلنت دندان بطور کامل آشنا شوید.
فهرست مطالب:
- ایمپلنت دندان چیست؟
- مراحل ایمپلنت دندان
- انجام ایمپلنت دندان با لیزر “تکنولوژی آسانساز”
- سن مناسب ایمپلنت دندان
- هزینه ایمپلنت دندان
- ایمپلنت دندان یک روزه چیست؟
- ایمپلنت دیجیتال دندان چیست؟
- افرادی که نباید به سراغ کاشت ایمپلنت بروند
- مراقبتهای بعد از ایمپلنت دندان
- عوارض ایمپلنت دندان
- سخن پایانی
- سوالات متداول
ایمپلنت دندان چیست؟
ایمپلنت دندان نوعی پایه تیتانیومی سازگار با سلول های بدن است. از ایمپلنت های دندانی به عنوان جایگزینی مناسب و دائمی به جای یک یا چند دندان از دست رفته استفاده می شود.
پس از قراردادن ایمپلنت توسط دندانپزشک در داخل استخوان فک، با استخوان سازی سلول های استخوان ساز در سطح ایمپلنت، استخوان فک به ایمپلنت جوش می خورد. فرآیند جوش خوردن معمولا ۳ تا ۴ ماه طول کشیده، سپس قسمت تاج و روکش دندان ساخته شده و بر روی پایه قرار می گیرد. البته برتی کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله لیست تجهیزات دندانپزشکی را بخوانید.
مراحل ایمپلنت دندان
جلسات ملاقات با بیمار از ابتدا باید تشریح شود برای مثال کاشت یک واحد دندان در فک بالا به ترتیب زیر است:
- جلسه اول کاشت فیکسچر روز ۱
- جلسه دوم بازکردن بخیه بعد از دو هفته روز ۱۵
- جلسه سوم چکاپ دو ماه بعد روز ۷۵
- جلسه چهارم بستن هیلینگ یک ماه بعد روز ۱۰۵
- جلسه پنجم قالبگیری بعد از پانزده روز روز ۱۲۰
- جلسه ششم امتحان فریم پنج روز بعد روز ۱۲۵
- جلسه هفتم تحویل پروتز پنج روز بعد روز ۱۳۵
این حداقل زمان لازم است اگر چینی قبل از گلیز امتحان شود و اگر چسب موقت زده شود دو جلسه اضافه میشود برای فک پایین این زمان دو ماه کوتاهتر است به همین خاطر سعی می کنیم که تا حد امکان درمانهای ایمپلنت دو فک را را با هم شروع کنیم و یا فک بالا را زودتر از فک پایین شروع کنیم.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مواد اولیه دندانسازی را بخوانید.
در صورتی که دو فک با هم احتیاج به ایمپلنت داشته باشد حتما با فک بالا شروع می کنیم می توانیم یک ماه صبر کنیم و بعد کار فک پایین را شروع می کنیم و نهایتا سه ماه بعد از جراحی اول اقدام به بستن هیلینگ می کنیم.
بسیاری از بیماران می گویند که ترجیح می دهیم کاشت دندان را از یک فک شروع کنیم و اگر رضایت بخش و راحت بود در ناحیه دیگر شروع خواهیم کرد، ولی تجربه نشان داده که همه این افراد موقع تحویل کارشان میگویندای کاش تمام نواحی را با هم شروع کرده بودیم، چون همیشه نتیجه کار رضایت بخش است این وظیفه دندانپزشک است که اعتماد بیمار را جلب کند که نهایتا در پنج ماه کلیه کارهای ایمپلنتی تمام شود و تعداد ویزیتهای بیمار به حداقل برسد.
انجام ایمپلنت دندان با لیزر “تکنولوژی آسانساز”
استفاده از ایمپلنت لیزری به منظور جایگذاری ایمپلنت و recovery در مرحله دوم ایمپلنت دندان به همراه فرم دهی بافت نرم توصیه می شود. علاوه بر این استفاده از لیزر در دندانپزشکی به ضد عفونی کردن سطح های ایمپلنت در موارد پری ایمپلنتیس پیشنهاد میشود.
لیزر تراپی موجب کاهش درد و تورم بعد از عمل و همچنین کم کردن دوره ترمیم زخم جراحی می باشد. علاوه بر این، اثر لیزر در افزایش سرعت Integration و از آنجا “Early Loading”، Modification سطح ایمپلنت برای اتصال بهتر فیبروبلاستها و استئوبلاستها و همچنین جلوگیری از اتصال باکتریها و بالاخره اثر لیزر در درمان جراحی و غیرجراحی پری ایمپلنت نیز در حال پژوهش و بررسیهای دقیق تر می باشند.
نتایجی که در ایمپلنت حاصل می شود با استفاده از لیزر بهتر می شود و از جمله کاربرد های دیگری که می توان برای لیزر در ایمپلنت بیان کرد تراشیدن بافت نرم ، برداشتن بافت بسیار متورم و ملتهب، بافت هایی که در جای نا مناسب رشد کرده اند و …
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: قیمت ریتینر ارتودنسی ۱۴۰٢
با استفاده از لیزر کارایی درمان بالا می رود و هزینه ای که در بلند مدت خواهد شد، کاهش پیدا می کند. با استفاده از لیزر امکان بسیاری از عمل ها فراهم می شود. درخواست استفاده از لیزر برای درمان ایمپلنتو اوردنچر روزبه روز افزایش پیدا می کند. آشنایی با تکنولوژی نوین دندانپزشکی میتواند راههای درمانی با درد کمتر و کیفیت بیشتر را به شما نشان دهد.
سن مناسب ایمپلنت دندان
باید تا سن ۱۸ سالگی صبر کرد تا اسکلت صورت شکل کامل خود را پیدا کند در غیر این صورت ممکن است در آینده به خاطر رشد فک و صورت ایمپلنت دندانی کوتاهتر به نظر برسد. در بعضی موارد مثلا اگر چند ایمپلنت دندانی در یک ناحیه کاشته شده باشد و پروتزی به شکل بریج روی ایمپلنتها نصب شده باشد مقاومت بریج مانع از رشد اسکلتال در آن ناحیه می شود و بنابر این بیمار دچار دفرمتی صورت میشود، ولی پس از سن ۱۸ سالگی هیچ محدودیتی وجود ندارد و تا هر سنی می توان ایمپلنت دندانی انجام داد.
در سنین پایینتر برای تک دندان میشود ایمپلنت دندانی انجام داد، ولی باید پروتز ایمپلنت دندانی بعد از ۱۸ سالگی تعویض شود تا اندازه آن با دندانهای مجاور تناسب داشته باشد.
در صورتی که ایمپلنتها با طرحها و قطرها و زوایای مختلف از هم کاشته شوند، بهتر است که با روکش آنی به یکدیگر متصل شوند و به صورت گروهی روکش شوند تا اینکه تک تک و به طور مجزا روکش شوند به این دلیل که میتوانند در تحمل فشارهای جویدن به کمک هم بیایند.
هزینه ایمپلنت دندان
جدول قیمت هر واحد ایمپلنت دندان در سال ۱۴۰۱ را در ادامه خواهیم دید و سایر هزینههای جانبی ایمپلنت دندان را نیز برخواهیم شمرد:
نام برند ایمپلنت | کشور سازنده | قیمت هر واحد ایمپلنت |
ایمپلنت F&B | کره جنوبی | ۷ میلیون تومان |
ایمپلنت Zimmer | آمریکا | ۱۰ میلیون تومان |
ایمپلنت اشترومن ITI | سوئیس | ۱۲ میلیون تومان |
سایر هزینه ها براساس تصویر سیتی اسکن باتوجه به نیاز طرح درمان بیمار به مبلغ ایمپلنت اضافه می شود، به شرح زیر است:
- کشیدن دندان ناحیه ایمپلنت
- جراحی سینوس لیفت باز
- جراحی سینوس لیفت بسته
- پیوند و بازسازی استخوان فک (پودر استخوان)
- ریج اسپلیت (افزایش عرض استخوان فک)
لازم به ذکر است در این بخش طرح درمان نقش مهمی را در قیمت نهایی درمان ایفا میکند، به این ترتیب که افزایش بی دلیل تعداد پایه های ایمپلنت (فیکسچر) و تجویز بی دلیل پودر استخوان دلایلی برای افزایش ناخواسته قیمت ایمپلنت هستند.
شما میتوانید برای یک برند مشخص قیمت پایه ایمپلنت ارزانتری را بیابید ولی مهم این است که در کنار آن هزینه های جنبی مثل پودر استخوان یا جراحی های مکمل بی دلیل اضافه نشود. یکی از اصلیترین هزینههای جانبی ایمپلنت، پیوند استخوان فک پیش از ایمپلنت دندان است. درباره این پیوند با کلیک بر لین آبی بیشتر بخوانید.
ایمپلنت دندان یک روزه چیست؟
نحوه کاشت پایه ایمپلنت یک روزه دقیقا مانند ایمپلنت دندان و سنتی است و پایه به هر حال باید به استخوان فک شما جوش بخورد. تفاوت ایمپلنت دندان یک روزه با سنتی این است که یک تاج موقتی در همان روز کاشت پایه برای شما ساخته شده و تا آماده شدن تاج دندان اصلی روی پایه ایمپلنت سوار می شود.
به منظور کاشت ایمپلنت یک روزه، پیش از هر چیز دندانپزشک در کلینیک دندانپزشکی ابتدا چند تست تشخیصی مانند اشعه ایکس CT اسکن و عکسبرداری از دهان و دندان های شما انجام می دهد. نتایج این تست ها به دندانپزشک این امکان را می دهد که نحوه عمل جراحی شما را برنامه ریزی کنند.سپس ابتدا لثه شما را بی حس کرده و یا از بیهوشی کامل استفاده می کند. پس از بیحسی کامل مرحله کاشت عمل جراحی شروع می شود. جراح با داشتن یک راهنما، پایه ایمپلنت را در استخوان فک شما می کارد که یک عمل جراحی سریع است. پس از اتمام عمل جراحی، تاج دندانی موقتی که با استفاده از طراحی های کامپیوتری آماده شده روی پایه سوار می شود.
ایمپلنت دیجیتال دندان چیست؟
عمل جراحی کاشت دیجیتال (که به آن عمل جراحی پیوند ناوبری دیجیتال نیز گفته می شود) از یک شبیه سازی رایانه ای سه بعدی برای بررسی وضعیت استخوان و وضعیت عصبی استفاده می کند. با این اطلاعات ، یک دندانپزشک معتبر آرایشی قادر به برنامه ریزی جراحی با حداقل برش خواهد بود. از آنجا که عمل جراحی کاشت دیجیتال در ایجاد کوچکترین برش ممکن است ، در مقایسه با جراحی سنتی کاشت ایمپلنت درد کمتری دارد.
منظور از حداقل برش در ایمپلنت دیجیتال این است برای کاهش درد بیمار ، طول نقاهت و جلوگیری از بخیه کوچک ترین برش بر روی لثه شما ایجاد می شود . به وسیله شبیه ساز سه بعدی که گفته شد ، کوچک ترین برش انجام شده و شما نیاز به انجام بخیه برای لثه خود نخواهید داشت.
قیمت ایمپلنت دیجیتال به دلیل اینکه مستلزم تجهیزات و تخصص بیشتری از طرف مطب و پزشک نیاز است، هزینه ی بیشتری به نسبت ایمپلنت های سنتی دارد.
افرادی که نباید به سراغ کاشت ایمپلنت بروند
- افراد سیگاری
- افرادی که به بیماری های خود ایمنی مبتلا هستند یا از داروهایی استفاده می کنند که این شرایط را به همراه دارند.
- افرادی که از پرتو درمانی در ناحیه سر و گردن استفاده کرده اند.
- کسانی که دیابت کنترل نشده دارند. اگر مبتلا به بیماری دیابت هستید، درباره رابطهی بیماریهای دندان و دیابت آگاهتر باشید.
مراقبتهای بعد از ایمپلنت دندان
- پس از کاشت ایمپلنت به مدت ۱ روز از مسواک زدن در اطراف ناحیه عمل خودداری کنید.
- شستن دهان تا ۸ ساعت بعد از عمل جراحی توصیه نمی شود.
- بهتر است روز بعد از عمل جراحی، از دهان شویه استفاده شود. بهترین محلول برای شستشوی دهان کلرهگزیدین روزی ۳ مرتبه باشد. با دنبال کردن لینک دربارهی دهانشویههای معجزهگر اطلاعات بیشتری بدست آورید.
- نوشیدن پس از جراحی به راحتی امکان پذیر است ولی در مورد خوردن، باید دقت داشته باشید که بی حسی اثر خود را از دست داده باشد.
- ایمپلنت های دندانی نیز همانند دندان طبیعی به مراقبت نیاز دارند. زیرا پلاکت های میکروبی باعث عفونت لثه می شوند. بنابراین، توصیه می شود از برس های بین دندانی، نخ دندان، مسواک و ترجیحا خمیردندان های مخصوص ایمپلنت استفاده گردد.
- افرادی که از ایمپلنت استفاده می کنند باید از کشیدن سیگار، خوردن قهوه و نوشیدن چای در سه روز اول پرهیز کنند.
- به طور کلی استفاده از سیگار، مواد مخدر و مشروبات الکلی موفقیت کاشت ایمپلنت را کاهش می دهند.
عوارض ایمپلنت دندان
هر عمل جراحی دارای عوارض خاص خود می باشد. مشکلاتی که ممکن است در زمان عمل جراحی کاشت ایمپلنت انجام شود به شرح زیر است:
– خون ریزی
– عفونت
– وارد شدن آسیب به اعصاب، سینوس ها (که در قسمت فوقانی دندان های بالا قرار دارد) یا حفره بینی.
از جمله خطرات و عوارض کاشت ایمپلنت می تواند اشاره کرد به، هنگامی که ایمپلنت برای جایگزینی دندانهای پایین استفاده می شود، دندانپزشک ممکن است اعصابی را که از فک رد می شوند را به خاطر سوراخ کردن استخوان فک دچار آسیب کند.
این مشکل می تواند باعث ایجاد درد یا بی حسی شود. اگر در این حالت بیمار دچار بی حسی شود، این مشکل بخش پایین لب و گونه یا یک طرف زبان را تحت تاثیر قرار می دهد. این مشکل ممکن است تا زمان ترمیم اعصاب تا چند ماه ادامه داشته باشد. در برخی موارد، ممکن است این مشکل دائمی شود. در فک بالا، احتمال سوراخ شدن استخوان فک و وارد شدن این سوراخ به سینوس ها یا حفره بینی وجود دارد.
این مشکل می تواند باعث ایجاد عفونت در ناحیه مورد نظر شود. به منظور اجتناب از بروز این مسئله، عکس های رادیولوژی خاص قبل از عمل جراحی کاشت ایمپلنت دندان از وضعیت دهان بیمار تهیه می شود تا بتواند به جراح برای تعیین محل دقیق اعصاب، سینوس ها و حفره بینی کمک کند. به این دلیل که ممکن است یکی از عوارض اصلی ایمپلنت برای شما بیماریهای لثه چون پریودنتیت لثه باشد؛ پیشنهاد میشود درباره این بیماری آگاهی کافی را بدست آورید.
سخن پایانی
در این نوشتار درباره ایمپلنت دندان صحبت کردیم. روند درمانی و شرایط بعد از جراحی ایمپلنت را برشمردیم. ایمپلنت یک درمان پرهزینه است اما کاملا ارزشش را دارد چرا که طول عمر طولانی دارد. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت بنویسید.
سوالات متداول
درصد بروز حساسیت و واکنش بدن به فلز تیتانیوم ایمپلنت نزدیک به صفر می باشد. به دلیل اینکه بدن این ماده را به عنوان غریبه و ناشناس پس نمیزند و در نتیجه سمی هم برای دفاع از این حالت در بدن تولید نمی شود که باعث ایجاد حساسیت فرد شود.
از آنجائیکه دیابت نوعی بیماری کنترل نشده ایست توصیه می شود ایمپلنت انجام نشود . در غیر اینصورت نه تنها باعث بروز مشکلات زمینه ای در فرد شده بلکه باعث عوارض بعد از جراحی در محل ایمپلنت می شود . رعایت مواردی جهت کنترل سطح قند در این افراد بعد از ایمپلنت دشوار می باشد .
موفقیت طولانی مدت ایمپلنت دندان بستگی به میزان حفاظت از آنها دارد. هنگامی که دندان ها و لثه ها به درستی تمیز نشوند ، ممکن است بیماری پریودنتال و یا عفونت ایمپلنت بروز کند.
مسواک زدن و نخ دندان روزانه برای موفقیت طولانی مدت کاملاً ضروری است. همچنین بسیاری از محصولات مکمل نیز وجود دارند که به شما امکان می دهند ایمپلنت ها را به درستی تمیز کنید
پروتکل All-On-4® اقتصادی ترین گزینه برای درمان پایدار ایمپلنت دندان با نتایج جذاب زیبایی است. این پروتکل از پروتزهایی استفاده می کند که کل فک توسط چهار ایمپلنت دندانی پشتیبانی می شوند که برای حداکثر پایداری در مکانی بیومتریک قرار دارند. این پروتکل های کاشت ایمپلنت با راهنمای رایانه ای با استفاده از مفهوم درمانی All-On-4 قابل اجرا هستند.
از آنجائیکه در این جراحی زخم ایجاد می شود تا بهبودی حداقل ۲۴ ساعت بعد از ایمپلنت از غذای نرم و نوشیدنی های ولرم استفاده کنید . برای تسریع در روند جوش خوردن ایمپلنت بهتر است از ویتامین c و غذایی حاوی کلسیم مانند لبنیات استفاده کنید.
بین ۳ هفته تا ۳ ماه بعد از کشیدن دندان می توان ایمپلنت انجام داد . نباید زمان بین کشیدن دندان و ایمپلنت طولانی باشد زیرا نظم دندان ها را به هم ریخته و فضای مناسب برای کاشت دندان را از بین می برد.